Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Darek8787 napisał(a):

za święty spokój, archiwizowanie dokumentów, odpowiedzialność za poprawne wyliczenia po stronie biura, doradztwo i czas spędzony nad papierami, który mnie omija to chyba nie jest źle :) skoro fryzjer za 10 minut bierze 40-50 zł :)

hipotetycznie (kwoty netto): Sprzedaż zboża za 100 tyś to 5% vat czyli 5 tyś zł. Teraz koszty np. 70 tyś zł z czego niech 50 tyś na 8% (nawozy, opryski) to jest 4 tyś zł vat a 20 tyś na 23% (paliwa i inne graty) to 4,6 tyś zł vat. Czyli mamy 30 tyś zł zarobku na zbożu i 3,6 tyś z vatu (4+4,6-5). A jak dojdzie to tego jeszcze jakiś samochód w leasing, paliwo do niego (pół vatu z raty zwrot, z paliwa też) laptop, telefon czy piła spalinowa, myjka cokolwiek wszystko na pół vatu do działalności się przecież zalicza jak zakup na fakturę. Nie wspomnę o drogich maszynach. Generalnie ja od 5 lat na vacie 25 ha zboża/rzepak itp. jestem mega zadowolony z vatu. Pominę zwroty za nowe maszyny bo to grube siano, ale regularnie z codziennych wydatków co kilka miesięcy sobie niemało Vatu wypłacam i podkreślam - całkowicie zgodnie z Polskim prawem podatkowym i każda sprzedaż dokumentuje nic nie ukrywam bo jest to przecież potrzebne żeby wykazywać jak największy dochód bo jak później kredyt dostać jakby na szwagra szło? Sądzę że istotą Vatu jest po prostu analiza, balans pomiedzy sprzedażą na małej stawce vat a zakupami na wyższych stawkach Vat wtedy jest i zarobek i zwrot vatu.

sprzedaj zboze za 100 tys na ryczalcie, masz 100+7% =  7 tys, przepisuje twoje zakupy 4 tys+ 4,6 = 8.6 , czyli 1,6 tys roznicy

Ksiegowa wiecej wezmie za obluge niz te 1,6 tys rocznie.

Bez duzych zakupow vat sie w ogole nie oplaca.

Malo kto liczy ile dostalby na ryczalcie za sprzedane produkty

wylicza ile tylko odzyska a to zamiast 4,6 z vatu ( ktore wyliczyl sobie wyzej) ma rzeczywiscie tylko 1,6 tys

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał(a):

Bez duzych zakupow vat sie w ogole nie oplaca.

Zgadzam się to było u mnie podstawą do przejścia. Poza tym mój przykład wyliczenia to tylko część obrotu vat. Po prostu jednemu się opłaca drugiemu nie jak już moi przedmówcy pisali potrzeba analizy i wtedy wiadomo co dla kogo lepsze. Ja akurat może dlatego ze jestem mały rolnik 25 ha i za miliony nie sprzedaję plonów to wychodzę stale na plus z vatem bo i poł-prywatne wydatki zaliczam (auto w leasing, paliwo, serwisy, części, itp. można 50%vat) i się uzbiera ;)

Opublikowano

Jak myślicie mając główny ciągnik nh 120 km i teraz zakup pomocnika rozważać inne marki czy będzie problem z mieszaniem oleju ? W sumie mały z pługiem nie będzie chodził ale już jakiś mulczer czy przyczepa? 

Opublikowano
35 minut temu, Paramonov napisał(a):

Jak myślicie mając główny ciągnik nh 120 km i teraz zakup pomocnika rozważać inne marki czy będzie problem z mieszaniem oleju ? W sumie mały z pługiem nie będzie chodził ale już jakiś mulczer czy przyczepa? 

raczej kupując Case bądź Steyr to tego problemu nie ma bo to yen sam koncern

Opublikowano

Teraz oleje można mieszać ze sobą, te nowe oczywiście. Tak twierdził serwisant który przywiózł mi kosiarkę. A pytałem się go czy mam zlać olej z siłownika i zalać tym co mam w ciągniku. 

Opublikowano

Valtra T145 activ czy Arion 630 cis? Co wybrać, cena podobna wyposażenie też. W Valtrze os pneumatyczną co wydaje mi się na plus ale po jeździe jakieś mieszane uczucia co do pracy skrzyni

Opublikowano
39 minut temu, tomek9111 napisał(a):

Tak z ciekawości jakie ceny za obydwa modele ?

Okolice 470 netto

Opublikowano

Tuz, miękka os, kabina, wom 540/540e i 1000,błotniki skrętne, full led, skrzynia eco czyli bez zbędnych rzeczy 

Opublikowano
W dniu 20.11.2024 o 08:43, Patryk1222 napisał(a):

Ktoś kupował ostatnio T7 270 AC lub puma 230cvx jak to +- cenowo teraz chodzi?

Mam ofertę świeżą na Steyr Absolut 240 CVX za 695 tys. netto

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tommy66692 napisał(a):

Gdzie?

amatech

1 godzinę temu, maniek0987 napisał(a):

Jakie wyposażenie i czy to w nowej kabinie z nowymi wyświetlaczami?

W nowej kabinie,dobrze wyposażony:

Pakiet Evolution z wyswietlaczem infomat 1200

opony tył 710/60 r42 michelin

Z konfiguratora cena wynosi 

1 249 000 zł

Edytowane przez farcry90
Opublikowano
29 minut temu, farcry90 napisał(a):

amatech

W nowej kabinie,dobrze wyposażony:

Pakiet Evolution z wyswietlaczem infomat 1200

opony tył 710/60 r42 michelin

Z konfiguratora cena wynosi 

1 249 000 zł

Już myślałem, że przepłaciłem za pumę. Jak podałeś cenę katalogową to się wszystko zgadza. Nie jest jakoś dobrze wyposażona jak dodałeś tylko 51 tysięcy w wyposażeniu. Steyr poszedł krokiem new hollanda i numer modelu nie jest już mocą znamionową ciągnika. 

Opublikowano (edytowane)

Pytanie do użytkowników 

Gdybyście mieli do wyboru W Casie bądź Steyerze skrzynie Power Drive lub CVX w tej samej cenie to co byście wybrali?

Może wydawać się dla nie których śmieszne pytanie, lecz nie miałem styczności z żadną z tych skrzyń, duża różnica w obsłudze? I jak ze stratami w automacie?

Edytowane przez farcry90
Opublikowano
11 minut temu, kibix napisał(a):

nie ma power drive w cnh. Pewnie chodzi Ci o tą skrzynie 19/6 - power comand bodajże. 

ciągnik głowny czy pomocniczy? 

W Casie nazywają ją Power Drive, tak to jest ta 19x6. Ciągnik główny