Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To są dopiero cwaniaki! jak w 2022 roku jeździłem wyceniałem to taki t6.145 czy maxxum 125 od 280 do 300 netto i już pewnie zarobili a teraz dodatkowe 40 tysi. Rozumiem za nowy model 2024 rok gdzie koszty pracy czy materiałów wystrzeliły przez 2 lata. A takie przechowanie starego rocznika to czysta lichwa, koszty już dawno zostały poniesione na ten ciągnik czemu UOKiK czy inne instytucje tego syfu nie pozamiata :( Pewnie układy...

Opublikowano

Aż niedobrze się robi o tego waszego jęczenia. Kto Tobie bronił nakupić ciągników w 2022 roku i sprzedawać teraz 100% drożej? Nie rozumiecie , że te ciągniki są w kredycie i przez te 2 lata trzeba za nie płacić odsetki i to nie małe 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

jęczą najbardziej osoby u których na kupowaniu a nie kupieniu się kończy i przedstawiciele handlowi. Takiej ilości odwiedzin jak w ostatnim czasie i wydzwaniania o to czy może by się czegoś nie kupiło to nie było bardzo długi czas. Potem pojedzie się coś zobaczyć na jakiś pokaz polowy czy targi i przy rozmowie mówią że jakiego to przemiału na placach nie mają, i tylko dlatego wydaje się że dużo stoi, a jak popatrzy się na tabliczki to większość z 2022 roku

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, Darek8787 napisał:

To są dopiero cwaniaki! jak w 2022 roku jeździłem wyceniałem to taki t6.145 czy maxxum 125 od 280 do 300 netto i już pewnie zarobili a teraz dodatkowe 40 tysi. Rozumiem za nowy model 2024 rok gdzie koszty pracy czy materiałów wystrzeliły przez 2 lata. A takie przechowanie starego rocznika to czysta lichwa, koszty już dawno zostały poniesione na ten ciągnik czemu UOKiK czy inne instytucje tego syfu nie pozamiata :( Pewnie układy...

Tak samo ty mogłeś wtedy kupić i byś miał taniej kto ci bronił. UOKIK nie ma tu nic do roboty dealer pokaże, że mu koszty płac koszty energii wzrosły i musiał podnieść cenę. Zresztą na tej samej zasadzie UOKIK mógł by cię ukarać za przechowywanie zboża i sprzedaż gdy cena wzrośnie to taka sama lichwa.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Tak samo ty mogłeś wtedy kupić i byś miał taniej kto ci bronił.

i na szczęście wtedy kupiłem. 

ze zbożem dobry przykład pisałeś ale np. samochód i inne podobne rzeczy jakoś tanieje stary rocznik pomimo że nie używany, tylko nowy rocznik jest drożej. Mam pełne zrozumienie dla wzrostu cen ale wtedy chcę rocznik 2024 a nie 2022 tylko o to mi chodziło.

• Like 1
Opublikowano

Zawsze możesz zamówić sobie z fabryki przymusu brania z placu nie ma. Masz rok 2022 masz argument do targowania. Ceny wyreguluje rynek jak będzie mały popyt na ciągniki to ceny mogą spaść mogą pojawić się dodatkowe korzyści jak jakieś kredyty 0 % czy pół wpłaty gotówką połowa w ratach np na 5 lat itd. Może też jacyś dealerzy czy nawet marki znikną z rynku. Rynek to wyreguluje. Jak w 1011 po wzrostach cenach zbóż ludzie lecieli na palce i wyrywali wszystko co tam było to dealerzy ceny walili do góry jest popyt cena rośnie spada popyt spada cena. 

Jest tyle marek na rynku, że można wybrać jak nie jedno to drugie w polu urośnie tak samo bez względu jakim traktorem posiejesz. Gorzej jak ktoś się napala na jedną markę i dealer to wyczuje. A jak chcesz koniecznie ta markę koniecznie 2024 koniecznie jakieś konkretne wyposażenie to zamawiasz wtedy ci zależy i płacisz. 

Opublikowano

valtra t175 active, skrzynia 50, mocniejszy podnośnik, opony 540 i 650, pompa 160l, tuz obciaznik 1200kg, łącznik hydrauliczny,oświetlenie led,miękka oś i kabina, klepnięte 465netto

Opublikowano
1 godzinę temu, mateusz25 napisał:

valtra t175 active, skrzynia 50, mocniejszy podnośnik, opony 540 i 650, pompa 160l, tuz obciaznik 1200kg, łącznik hydrauliczny,oświetlenie led,miękka oś i kabina, klepnięte 465netto

Mozesz powiedziec  ktory diler Ci dal taka cene?

Opublikowano
slavik80 napisał:

1 godzinę temu, mateusz25 napisał:

Mozesz powiedziec  ktory diler Ci dal taka cene?

Chempest

• Thanks 3
Opublikowano
Dnia 2.09.2024 o 13:23, mateusz25 napisał:

A jaka pojemność silnika 

Opublikowano

Ile dopłaty do versu?

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

Ile dopłaty do versu?

Nie mam pojęcia bo maszyna z placu, przy zamawianiu nowej maszyny była to różnica 60 tysięcy.

Opublikowano
mateusz25 napisał:

cena całkiem spoko

Opublikowano

Jestem na etapie podpisywania umowy na ciągnik Case Vestrum i mam pewne pytanie. W umowie mam zawarty zapis, że cena może wzrosnąć do 10%, a dopiero powyżej tego progu mogę odstąpić od umowy. Czy taki zapis jest standardowy i czy wszyscy mają podobne warunki?

Dodatkowo, zastanawiam się nad tym, czy warto czekać z zamówieniem do końca roku. Czy myślicie, że ceny mogą jeszcze spaść? Słyszałem, że sprzedaż ciągników spadła o 20-30%, więc może pojawią się jakieś wyprzedaże rocznika na koniec roku?

• Confused 1
Opublikowano

Podpisując taką umowę, możesz być pewien, że cena wzrośnie. Wszystko pięknie ładnie do czasu podpisania. Oczywiście będą zapewnienia że do tej pory nie rosło itp. Podpisywałem rok temu umowę na ciągnik z cnh i cena jaką dogadaliśmy była gwarantowana umową. 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Kis… a już prawie miałem to podpisać bo handlowiec mówił że wszyscy taką klauzurę mają nawet pokazał inną umowę z dziś że też tak ktoś podpisywał ale to chyba celowe ich zagranie gdy się trafi wątpliwy klient na szczęście w nieszczęściu do tego wyszła jeszcze lepsza akcja z brakującym  wyposażeniem ale to opowiem jak się handlowiec do jutra nie zrehabilituje bo prawie się nadziałem na 15k zł w plecy a umowy nie mógłbym zerwać bo odrazu trzeba wpłacić kaucje i by przepadła. Czyli z zebranych tutaj nikt takich głupot nie dostał do podpisania? 

Edytowane przez VaST