Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

putek starszy że nie odpuści , wspomniał o atomie

Oby dziś nie spadło na giełdzie

Opublikowano
13 godzin temu, skywalker89 napisał:

Jakos pospisywalem na zrównoważony i żadnych problemow z tego tytułu ani doDatkowej papierologii nie było więc nie rozumiem problemu ?

Ale mogą Cię wylosować do kontroli i wtedy musisz pokazywać różne papierki kontrolerowi, który przyjedzie do Twojego domu.

Opublikowano

Trzeba poczekać do popołudnia ,jeśli cena na giełdzie wzrośnie ponownie , to podniosą cenniki, oby tylko nie spadła

Opublikowano

A z innej beczki pytanie... Jak wam się przechowuje rzepak? Ja trzymam go pierwszy raz i trochę się obawiam. Koszony był 6-9 % i do dzis nie ruszany. Leży na klepisku w stodole. W najwyższym punkcie gdzieś 170cm usypany. Może pora go przerzucić troszkę....?

Opublikowano

ja tez trzymam na betonie ale mam folie ,częśc załadowałem na przyczepy i przykryłem plandekami bo mi kapie z dachu

Opublikowano

Na Przyczepy to jest bardzo dobre rozwiązanie, ale nie chcę sobie ich blokowac bo nie wiadomo jeszcze co pierwsze wyjedzie. A cos mi sie wydaje że pszenica najwcześniej.

Opublikowano

W tym tygodniu sprawdzałem czy nie ma robaka(brak), robiłem próbę wilgotności (7,7-8,0). Też mam go w stodole na izolowanej posadzce, 1,5m wysoko. Jakieś 3 tygodnie temu, przerobiłem go taką wiertnicą spalinową i na razie jest wszystko OK.

Opublikowano

Ja od żniw nic z rzepakiem nie robie usypany na okoł 2 m wysokości, wilgotność w zakresie 7,5-8,5. Po żniwach długo się wychładzał, ale na dzień dzisiejszy badałem temp. wpychając ręke w pryzme i jest ok, zimny, robactwa również brak

Opublikowano

Rzepak najlepiej powinno się raz przerzucić 2-4 tygodnie po żniwach , żeby schłodzić i dać powietrza . Teraz jak jest zimny to niewiele co przerzucanie da. Monitorujcie rozkruszka bo zapewne u wielu jest... zwłaszcza jak kupa leży nie ruszona po żniwach...

Opublikowano
2 godziny temu, notkiz napisał:

A z innej beczki pytanie... Jak wam się przechowuje rzepak? Ja trzymam go pierwszy raz i trochę się obawiam. Koszony był 6-9 % i do dzis nie ruszany. Leży na klepisku w stodole. W najwyższym punkcie gdzieś 170cm usypany. Może pora go przerzucić troszkę....?

Jak nic się nie dzieje ,biały się nie robi to spokojne może leżeć.Ja swojego nigdy nie ruszałem i pasowało.

Opublikowano
3 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Ale mogą Cię wylosować do kontroli i wtedy musisz pokazywać różne papierki kontrolerowi, który przyjedzie do Twojego domu.

Ale w czym problem, w papiery wpisujesz to co ma być wpisane i tego się trzymasz. Do niczego się nie przyznajesz.

Opublikowano
16 minut temu, poosa21 napisał:

Ale w czym problem, w papiery wpisujesz to co ma być wpisane i tego się trzymasz. Do niczego się nie przyznajesz.

Nie ma problemu, ale jak za zrównoważony nie dopłacają to lepiej sprzedać jako konwencjonalny i mieć spokój. Poza tym niektórzy na AF zaorują łąki, a rzepak rosnący na zaoranej łące nie kwalifikuje się jako zrównoważony. 

https://www.fdw.pl/assets/Uploads/Wytyczne-dla-rolnikow-rzepak-zrownowazony.pdf Na lata nie patrzeć, bo to jakiś stary dokument, ale podobne wymogi są do dzisiaj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v