Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czy owak nie ma wyjścia i trzeba trzymać, chociażby rok lub dłużej. Obecne koszty uprawy są tak potężne(cena nawozów), że cena produktu kiedyś wystrzeli. Na razie to czysta spekulacja giełdowa ale w końcowym rozrachunku liczy się bilans żywności na świecie. Trzeba przyznać, że firmy skupujące rzepak trzymają sie notowań Matif i oby tak zostało

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, jan88 napisał:

myślę że nikt im w takiej cenie nie przywiezie, lepiej w piecu spalić a nie zawieźć 

Zrobili sraczke i jest panika zaczynają wozić 

Opublikowano
1 godzinę temu, jan88 napisał:

serio ? do  tej pory nie wozili a teraz wywożą jak jest najtaniej ?

Sam z bólem serca zawiozłem, liczyłem na lepsze ceny ale się przeliczyłem a niestety zobowiązań pieniężnych na koniec roku nikt mi nie przełoży na wiosnę. Cena pewnie odbije, kto nie potrzebuje gotówki to można czekać.

• Sad 6
Opublikowano
43 minuty temu, kibix napisał:

uśrednij sobie cenę rzepaku z dwóch lat. Wtedy tak źle to nie będzie wyglądać

Poprzednie lata nie mogę narzekać bo wychodziło się w miarę przyzwoicie, coś zostało. Ten rok w moim przypadku już wiem że będzie pod kreską, raz do cena  dwa to ok 1t na hektarze mniej, ale co zrobić raz na wozie raz pod wozem.

Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

U mnie koszty z ołówkiem w ręku i karteczka wyszły dokładnie 5209 zł/ha mimo braku zapasów środków na 2 lata w przód. Przychód...

Weź to schowaj bo od jutra ceny na nawozy znów polecą w kosmos🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Ja mówię od sierpnia 2022 do teraz. Koszty pewnienl wyjdą z 6400. To jest 2,2-2,4t same koszta. Zresztą zawsze miałem koszta od 2 t do 2,2 

Edit. Licząc rzepak po 2800 a do tej ceny trochę brakuje 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Weź to schowaj bo od jutra ceny na nawozy znów polecą w kosmos🙆‍♂️

Hahaha, pisałem wszystko. N okrojony do 160 i najlepszy rzepak miałem, a dawałem nawet i 240N się zdarzyło i plon bywał o 1t mniej. 

5 minut temu, XTRO napisał:

Ja mówię od sierpnia 2022 do teraz. Koszty pewnienl wyjdą z 6400. To jest 2,2-2,4t same koszta. Zresztą zawsze miałem koszta od 2 t do 2,2 

Edit. Licząc rzepak po 2800 a do tej ceny trochę brakuje 

Sasiad który sieje rzepak od dawna i zawsze koło 50-60ha na rożnych ziemiach to mówił ze na przestrzeni lat jak spojrzy w notatki to koszty zawsze były od 2 do 2.5 tony, reszta zysk

• Like 1
Opublikowano

Ja w tym roku też z N nie będę szalał 

6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Hahaha, pisałem wszystko. N okrojony do 160 i najlepszy rzepak miałem, a dawałem nawet i 240N się zdarzyło i plon bywał o 1t mniej. 

Sasiad który sieje rzepak od dawna i zawsze koło 50-60ha na rożnych ziemiach to mówił ze na przestrzeni lat jak spojrzy w notatki to koszty zawsze były od 2 do 2.5 tony, reszta zysk

Chciałbym żeby tak te 2 t wychodziło. Ale nie zawsze się udaje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v