Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A gdzie taki tani ekogroszek kupisz? U mnie wszedzie 2600- 2800. A kukurydze licze nawet niech bedzie 1,5 tony za 1 tone węgla.  To wychodzi ze sprzedaje bo nie wydaje na wegiel po 1800 tona. Teraz spalam tone na tydzień. 

Edytowane przez malorolny121
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

ja tak pale, mam trochę zeszłorocznej zmietki 2 bigi, ładuje na początek drewno żeby zrobiła się poduszka i potem na to raz węglarka kukurydzy i tak na zmianę z drewnem, na noc po 19 zasypuje cały piec i rano o 6 jeszcze się jarzy. Węgiel co braliśmy z gminy 1,5t to zostanie do kolejnej zimy lekko 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, warchest napisał:

a przez ruszta ci nie przelatuje ? czy na spod cos kladziesz typu troche wegla czy drzewa ? 

Piec z podajnikiem. Sypie razem z węglem do zasobnika,  taka mieszanka -wegiel, kukurydza i zepsuta  mieszanka zbozowa.

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Widzę że nikomu do głowy nie przyszło że można palić kukurydzą w najzwyklejszym piecu z rusztem, wystarczy podkładać całymi kolbami i pali się lux

palilem samymi kacanami po łuszczeniu , nieciekawe bo sie żarzy i dymi a ognia i ciepła nie ma za dużo pomimo że na czerwone węgle drzewne do gorącej kozy nakładzione , musi za mokre 

Opublikowano

do kukurydzy cukrowej sa takie.

8 godzin temu, malorolny121 napisał:

A gdzie taki tani ekogroszek kupisz? U mnie wszedzie 2600- 2800. A kukurydze licze nawet niech bedzie 1,5 tony za 1 tone węgla.  To wychodzi ze sprzedaje bo nie wydaje na wegiel po 1800 tona. Teraz spalam tone na tydzień. 

ja do najblizszej kopalni mam niewiele dalej jak do skupu zboz.

Opublikowano

mi nie wypłacili odstawiłem 15 listopada ,kurczę kumpel mnie namówił na nich bo dobrze płacili ale jak  zbankrutują to nic nie dostanę .czekam do końca stycznia i wybieram się  do adwokata 

Opublikowano
Tigon napisał:

ja tak pale, mam trochę zeszłorocznej zmietki 2 bigi, ładuje na początek drewno żeby zrobiła się poduszka i potem na to raz węglarka kukurydzy i tak na zmianę z drewnem, na noc po 19 zasypuje cały piec i rano o 6 jeszcze się jarzy. Węgiel co braliśmy z gminy 1,5t to zostanie do kolejnej zimy lekko 

Jaki jest sens palić w nocy? 🤔

Opublikowano
21 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

A po ile woziliscie?

92

20 minut temu, marek1977 napisał:

Jest takich więcej, bo sąsiadowi też firma wisi za kukurydzę  i to duża z okolic Ślesina.

kumpel tam woził 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego czasem lepiej wziąć parę złotych mniej, ale handlować z zaufaną firmą ... Znając życie to kapitał już wyprowadzony z firmy i nic z pieniędzy nie będzie ... A nawet jeżeli coś zostało, to bank najpierw weźmie swoje, a grosze które zostaną podzielą na resztę dłużników ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

A czemu nie podacie jakieś nazwy, może ktoś uniknie problemu 

Przy odrobinie dobrej woli bez problemu znajdziesz wpisując w wyszukiwarkę "skup Biskupie koło Ślesina". Po co mamy się szarpać z Januszem, że go niby oczerniamy. Tacy najczęściej siedzą na forach czy ktoś im "renomy" nie psuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v