Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Najtańsze Pionery 760, najdroższe 999 za 80tys.

Jeszcze się niedowiadowywałem ale pionier lepszy niż kws ,ale cena kosmos tych nasion z kws a jeszcze jakby dorzucić zaprawę na robaki czy ptaki.

Za 950 w zeszłym roku brałem najdroższe odmiany z pioniera i zaprawy full.

Opublikowano
14 minut temu, Strongman napisał:

Za 950 w zeszłym roku brałem najdroższe odmiany z pioniera i zaprawy full.

Teraz chyba robaki są w pakiecie, dlatego tak zdrożała, bo dodatkowe zaprawy tylko 100zl jak pamiętam, a rok temu chyba 150 było za dodatkowe zaprawy, wiem, że coś dołożyli w podstawowej zaprawie.

Opublikowano
8 godzin temu, mrobak napisał:

Piechota jest fanatykiem bezorki, a sprawa jest zbyt skomplikowana, by można było obligatoryjnie stwierdzić czy 15 ton równoważy, czy nie. Rozwiązań i wariantów jest tyle, ile jest rodzajów gleb. Prawie z pewnością możemy stwierdzić jedynie, że uprawa kukurydzy, w szczególności w systemie orkowym, dość nisko

ustawia próg maksymalnej zawartości próchnicy możliwy do uzyskania. 

7 godzin temu, mirekcich napisał:

No chyba prowadzą jakieś doświadczenia długoterminowe ,bo że orka jest największym utleniaczem materi organicznej to każdy głupi powinien wiedzieć.  I dyskusję typu " u mnie to pioch to nie rośnie,jakbym mioł 2 klasę to wiedziołbym jak jo wydoić"

Wiadomo że jedna kukurydza więcej ma biomasy inna mniej, zależy od odmiany, ale wbrew pozorom nie jest tak z nią że poprawia bilans próchnicy. 

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie 118t z 8ha, u sąsiada 300t z 20ha

cena 420 do 390

Dnia 26.04.2023 o 06:58, yacenty napisał:

poszedł wczoraj rsm 250-300l zaleznie od kawałka, rsm z inhibitorem ureazy i na tym kończę nawożenie stricte azotem. poszło 300kg polifoski i jeszcze pójdzie 200 w podsiewacz. dziś przelece agregatem a jutro sieje i od razu oprysk na chwasty.

tak mi sie przypomniala dyskusja  z wiosny.. az nie bede liczyl kosztow 🤣

• Root Admin
Opublikowano

dużo zależy od plonu, to się tyczy wszystkich upraw.inaczej na prochnice wpływa 6t kukurydzy a inaczej 18. inaczej 5t jęczmienia a inaczej 11, inaczej poplon lub jego kompletny brak.

jacus napisał:

3 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie 118t z 8ha, u sąsiada 300t z 20ha

cena 420 do 390

Dnia 26.04.2023 o 06:58, yacenty napisał:

poszedł wczoraj rsm 250-300l zaleznie od kawałka, rsm z inhibitorem ureazy i na tym kończę nawożenie stricte azotem. poszło 300kg polifoski i jeszcze pójdzie 200 w podsiewacz. dziś przelece agregatem a jutro sieje i od razu oprysk na chwasty.

tak mi sie przypomniala dyskusja  z wiosny.. az nie bede liczyl kosztow 🤣

policz lepiej Ci się zrobi ;)

Opublikowano
3 godziny temu, mrobak napisał:

Najdroższy Pioneer  w dodatkowej zaprawie przy uwzględnieniu rabatów za płatność do kwietnia i gratisów wyjdzie cennikowo 922,32 netto

szkoda bawić się w te zaprawy, z pioniera mogę polecić 9241, dobrze cenowo wychodzi mas 29t, jest to dobry dent i jak ktoś nie ma zamiaru ladować x nawozu i odżywek to w zupełności wystarczy.

10 godzin temu, 6465 napisał:

150 

to tanio, u nas liczą 15 zł od tono %. Może u rolnika było by taniej. 

Opublikowano
11 minut temu, przemek28_28 napisał:

Lepiej niż buraki w moich stronach. Znajomy kopał to z 10ha 110 ton. Susza i chwast

w tym roku rekord 137t z h a ty 11t cos nie halo

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

dużo zależy od plonu, to się tyczy wszystkich upraw.inaczej na prochnice wpływa 6t kukurydzy a inaczej 18. inaczej 5t jęczmienia a inaczej 11, inaczej poplon lub jego kompletny brak.

policz lepiej Ci się zrobi ;)

gdy wpisalem 5 razy 500 to mi sie kalkulator zawiesil i co takiego sie pokazalo 🤣🤣🤣🤣predzej by policzyl 500 kg mocznika niz polifoski.

znajomy mieszka, w tej samej wsi w ktorej pobili rekord rzepakowy-opowiadal jak wychodza takie plony..

• Root Admin
Opublikowano

ale ja nie biłem rekordów, po prostu produkcyjnie posialem. miałem też poletka. poletka sypały 11-14t, a średnia zrobiły pola produkcyjne gdzie było posiane tylko FAO 270 i zrobiło plon. nawożenie standard 500kg polifoski i 300l rsm. polifoski niby dużo ale biorąc pod uwagę że pod pszenicę 0 to sobie przyjmij że dałem 250kg polifoski i 250 pod pszenicę

przemek28_28 napisał:

7 godzin temu, yacenty napisał:

kukurydza w tym roku pięknie plonuje. z kim nie gadasz 14-15-16 na mokro.

Lepiej niż buraki w moich stronach. Znajomy kopał to z 10ha 110 ton. Susza i chwast

serio można wyjąć 11t z buraka? nie chcę się wierzyć

Opublikowano

serio można wyjąć 11t z buraka? nie chcę się wierzyć

Na terenie gospodarstwa rolnego Justyny i Przemysława Galas, w dniu 28 października 2023 r., w asyście sędziego z Biura Rekordów, został ustanowiony nowy rekord Polski w zbiorze buraka cukrowego. Plon, jaki osiągnęło gospodarstwo wynosi 137,25 t/ha w przeliczeniu na polaryzację 16%.

• Root Admin
Opublikowano

masakra, ja nauczony że burak dawał 40-60t w normalnym roku, a podczas mojego ostatniego roku 83t to był szok, ale to już 16lat od kiedy nie robimy buraka.

Opublikowano (edytowane)

No ale jak ktoś próbuję pobić rekord to wiadomo ze tam wszystkiego nawalone na grubo i jeszcze deszczownia.

Bo nikt by się nie pierniczył jak by takie coś miał na celu to koszty się nie liczą tylko efekt.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 godziny temu, Pajej napisał:

Wiadomo że jedna kukurydza więcej ma biomasy inna mniej, zależy od odmiany, ale wbrew pozorom nie jest tak z nią że poprawia bilans próchnicy. 

Jeżeli  plon byl lekko ponad 13 ton z ha o wilgotnosci 26% to sadze, ze z tej materii organicznej zawartej w resztkach pizniwnych zostanie  sporo skladnikow mineralnych .

Wiem ze N I K dosc szybko powroci do obiegu a P potrzebuje lat.

Przynajmniej pozbylem sie  uciazliwych chwastow. 

Opublikowano
11 godzin temu, Tigon napisał:

szkoda bawić się w te zaprawy, z pioniera mogę polecić 9241, dobrze cenowo wychodzi mas 29t

Jeśli lubisz siać dwa razy, to rzeczywiście zaprawy na ptaki nie potrzebujesz.

Opublikowano
38 minut temu, mrobak napisał:

Jeśli lubisz siać dwa razy, to rzeczywiście zaprawy na ptaki nie potrzebujesz.

Jak kto wierzy w te zaprawy może kupować, jak mają zjeść to i tak zjedzą ważne by siać w czas że wszystkimi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v