Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, czareczek85 napisał:

@v11 dokładnie nie chce mi sprzedać po 450 netto a do skupu dzwonił już i po 380-400 netto odda bo się umówił na odbiór  już. Czy to jest normalne?

11 godzin temu, yacenty napisał:

to jest normalna zawiść na polskiej wsi. klasyka

Zyd się modli "Panie Boże dałeś jemu daj i mnie" a rolnik "Panie Boże mnie nie musisz dawać ale on niech nie ma " ani jak na łep nasypią do rozumu większość nie dojdzie 

U nas idą takie numery że u jednego ładują na tira i za godzinę to samo auto z tym ładunkiem jest u innego który kupuje 70 zł drożej 

• Thanks 1
Opublikowano

Jakie to prawdziwe....

Jak ludzi cieszy że komuś może być gorzej... 

....a lepiej więcej pisał nie będę...o tym..

Opublikowano (edytowane)

A nie,prawda poco ludzie pracy głosują na PO, żeby tym co nie robią państwo zabrało zapomogi z ich podatków, to to samo.

Tamci staną się biedniejsi to ci co robią staną się bogatsi według tych co nie robią.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

...nie bardzo rozumiem jak to powiazales...

Ja uważam że pieniądze powinny być za pracę... a jak komuś dobrze się dzieje, to nie zazdroszczę... wolę próbować naśladować jak się da.

Opublikowano
9 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Jakie to prawdziwe....

A czemu o tym nie pisać nie ma bardziej nieżyczliwej i zawistnej bandy jak rolnicy niema zamiast pilnować swoich interesów zawsze te sąsiada czy kolegi są ważniejsze a jak zapytasz o co kolwiek "a wiesz nie pamiętam " a najlepsze jak " Wiedziała cała wieś tylko nie wiedział Grześ " a Grzesia to dotyczy 

2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

...nie bardzo rozumiem jak to powiazales...

Ja uważam że pieniądze powinny być za pracę... a jak komuś dobrze się dzieje, to nie zazdroszczę... wolę próbować naśladować jak się da.

o tak doszedłem do czegoś- ale jak startowałeś ze średniego poziomu a dziś masz lepiej to jesteś złodziejem i cwaniakiem 

Opublikowano
10 godzin temu, jacek472 napisał:

Faktycznie jak ktoś wyżej napisał tylko biadolenie na tym forum, jaka to qq be jak to każdy dokłada, a za chwilę za nowym fendem będzie w innym temacie pytał. Ja mam ponad połowę qq w płodozmianie i za rok sieje tyle samo. Widzę że większość nie rozumie że to rok poprzedni był odchyleniem od średniej, a ten do bardziej normalnych należy i że gospodarzenie zaczynając od kultury gleby kończąc na sprzedaży płodów to jest proces wieloletni?

pszenżyto, jęczmień u nas 607,48zł (po tyle kupowałem w żniwa dla świń) plony 5-6t maks,3037,4zł - 3644,88zł  na naszych glebach co odpowiada przy podobnym nawożeniu 10-12t/ha qq piszę z kilkuletniego doświadczenia.    3037,4/10=303,74 a  3644,88/12=zgadnijcie ile?  

Więc jak cena za mokrą qq spadnie poniżej 300/t no to wtedy można by stwierdzić że qq gorzej trochę w tym roku wyszła, a qq najczęściej sieje się na glebach gdzie pod uwagę trzeba brać żyto owies różne łubiny itp, no i wartość dodana w postaci resztek bezcenna.  

Kolejna sprawa chrzanienie o odbiciu sobie poprzedniego roku przez skupy, aż mnie krew zalewa jak takie głupoty piszecie. To jest  rynek i nikt nie zapłaci 1000zł za coś wartego 400zł. Ja myślałem że to stare pokolenie chłopów było takie chłopskie "ło panie nie opłaca sie tanio" ale to jednak z pokolenia na pokolenie przechodzi

200zł skup dostanie do tony to później tobie będzie miał z czego zapłacić, a jak chłopy dostali dotację do sprzedanej qq to tak ma być a skupy to najlepiej aby zamknąć bo to banda zmówionych oszustów! Tylko komu potem płody rolne sprzedać?

Znam gościa co płacił po 950 w tamtym roku, teraz został z 2000t suchej i mówi ze po 300zl w tym roku płaci bo musi bo w tamtym przejechał się. Co chce to zrobi skup, bo co mu zrobisz? W dupe pieprzu na sypiesz czy kukurydzy? 

Opublikowano (edytowane)

Ta jeden budował kurniki i nikt nic się nie sprzeciwiał że będzie capić,a jak drugi zamierzał to ten pierwszy co postawił, jak się dowiedział to zaraz po ludziach latał zbierał podpisy przeciwko.

Rozumiał bym miastowy co ma dom na wsi, a najgorsza jest konkurencja,te śruby na kolbach to wiadomo.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Zyd się modli "Panie Boże dałeś jemu daj i mnie" a rolnik "Panie Boże mnie nie musisz dawać ale on niech nie ma " ani jak na łep nasypią do rozumu większość nie dojdzie 

U nas idą takie numery że u jednego ładują na tira i za godzinę to samo auto z tym ładunkiem jest u innego który kupuje 70 zł drożej 

Co kraj to obyczaj. Nigdy nie sprzedawałem zboża na skup tylko zawsze chłopakom z wioski co mają hodowlę. A i sporą część mokrej kukurydzy.

Opublikowano
12 godzin temu, jacek472 napisał:

Faktycznie jak ktoś wyżej napisał tylko biadolenie na tym forum, jaka to qq be jak to każdy dokłada, a za chwilę za nowym fendem będzie w innym temacie pytał. Ja mam ponad połowę qq w płodozmianie i za rok sieje tyle samo. Widzę że większość nie rozumie że to rok poprzedni był odchyleniem od średniej, a ten do bardziej normalnych należy i że gospodarzenie zaczynając od kultury gleby kończąc na sprzedaży płodów to jest proces wieloletni?

pszenżyto, jęczmień u nas 607,48zł (po tyle kupowałem w żniwa dla świń) plony 5-6t maks,3037,4zł - 3644,88zł  na naszych glebach co odpowiada przy podobnym nawożeniu 10-12t/ha qq piszę z kilkuletniego doświadczenia.    3037,4/10=303,74 a  3644,88/12=zgadnijcie ile?  

Więc jak cena za mokrą qq spadnie poniżej 300/t no to wtedy można by stwierdzić że qq gorzej trochę w tym roku wyszła, a qq najczęściej sieje się na glebach gdzie pod uwagę trzeba brać żyto owies różne łubiny itp, no i wartość dodana w postaci resztek bezcenna.  

Kolejna sprawa chrzanienie o odbiciu sobie poprzedniego roku przez skupy, aż mnie krew zalewa jak takie głupoty piszecie. To jest  rynek i nikt nie zapłaci 1000zł za coś wartego 400zł. Ja myślałem że to stare pokolenie chłopów było takie chłopskie "ło panie nie opłaca sie tanio" ale to jednak z pokolenia na pokolenie przechodzi

200zł skup dostanie do tony to później tobie będzie miał z czego zapłacić, a jak chłopy dostali dotację do sprzedanej qq to tak ma być a skupy to najlepiej aby zamknąć bo to banda zmówionych oszustów! Tylko komu potem płody rolne sprzedać?

Ja mam 100% QQ i cały rok od kwietnia idzie mi jak po grudzie i trzeba to wziąć na klatę ale racja ceny są rynkowe i tak jak każdy skupy muszą zarabiać bo zbankrutują trzeba to rozładować ususzyć przechować transport straty magazynowe i musi coś zostać a cena według podaży nikt nikogo nie zmusza -trzeba się cieszyć że rano nogi jeszcze niosą i rozumu nie odebrało  choć ochoty do pracy zero 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Jakie to prawdziwe....

Ale taka jest natura ludzka, kiedys czytalem artykul najszczesliwszych spolecznosciach. Na pierwszym miejscu byli mieszkancy jakichs wysp gdzie wszyscy mieli mniej wiecej podpbny poziom nie bogaci nie biedni 🙃

Opublikowano

Wczoraj skoszona kukurydza kwas aldo. Plon 5,9 t/ha. przy wilgotności 27 %. Cena 500 zł/t. Gdy wiechowala nie było deszczu przez pare tygodni. Pogranicze Kujaw i Pałuk. Nie wiem czy śmiać się czy płakać 🥴

Opublikowano
tomaszecki napisał:

3 minuty temu, ZELKOW napisał:

A ile płaci? chandlowaliśmy pszenicę z nimi i było ok

440 z odbiorem

ogólnie spoko właściciel firmy mówi jak jest i nie okłamuje klienta, raz jak poszedł jęczmień w nowe miejsce co sprzedawał i wymyślili sobie przytulię to wziął to na siebie bo na kilka samochodów gdzie indziej poszły i było ok więc bardzo dobre podejście do klienta ma, daleko musi do Ciebie jechać po tyle ?

Opublikowano
9 godzin temu, slawekz1975 napisał:

wykoszone 1ha 5-6 kl odm farmfire plon 4,970 kg wilg 24,6 cena 500netto kujawy cra nie pyklo w tym rokw tamtym roku 11ton bylo

5-6  klasa  w  powiecie  CRA    przecież  tam dobre ziemie  nigdy bym nie powiedział  że tam 6  klasę  macie......

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v