Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

polskie odmiany polonez fao 220 230 i wawel 230 240 mokre jak cholera 36 37 % miejscami wiecej ,nie przenawozone , z 90 arów 10,8 tony i czekam az wyschnie , czy to temu ze polskie odmiany i takie mokre u znajomego zagraniczna odmiana i 31 32 % , jak z 5 6 dni odczekam to duzo podeschnie ? 

Opublikowano

1% w kilka dni ?!?  Wczoraj koszone u mnie od godziny 12 . Pierwszy transport miał 27 % i co transport to mniejsza wilgotność. Aż wierzyć się nie chce ale ostatni transport qq koszonej około godziny 20 miał 19 % !!!

• Haha 5
Opublikowano
10 minut temu, kojot2385 napisał:

1% w kilka dni ?!?  Wczoraj koszone u mnie od godziny 12 . Pierwszy transport miał 27 % i co transport to mniejsza wilgotność. Aż wierzyć się nie chce ale ostatni transport qq koszonej około godziny 20 miał 19 % !!!

jaka odmiana ze taka sucha ? czy typowo 5 6 klasa piach , a ja zapomnialem dodac ze u mnie ta wilgotnosc nawet na 4 5 klasie ,bo na tej dzialce mam prawie wszystkie klasy 

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

jaka odmiana ze taka sucha ? czy typowo 5 6 klasa piach , a ja zapomnialem dodac ze u mnie ta wilgotnosc nawet na 4 5 klasie ,bo na tej dzialce mam prawie wszystkie klasy 

Wistula. 4 5 klasa , trochę 6 też. Nawet na skupie robili wielkie oczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, kojot2385 napisał:

Fao 210 kosisz pod koniec października i się dziwisz, że taka sucha...

Opublikowano

Lechpol  Szubin  1020     inni  1000 zł  ale  przy  większej  ilości   można jeszcze z  dychę  wytargować   -   ostatnie  transporty  poszły  po 1040  - 1050   z  dopłatą  za niską  wilgotność

Opublikowano
13 godzin temu, warchest napisał:

polskie odmiany polonez fao 220 230 i wawel 230 240 mokre jak cholera 36 37 % miejscami wiecej ,nie przenawozone , z 90 arów 10,8 tony i czekam az wyschnie , czy to temu ze polskie odmiany i takie mokre u znajomego zagraniczna odmiana i 31 32 % , jak z 5 6 dni odczekam to duzo podeschnie ? 

a ktory  prawdziwy rolnik sieje polskie odmiany ??  pare zlotych zarobisz na ziarnie a na plonie stracisz pare set.

• Like 3
  • Thanks 3
Opublikowano
12 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Fao 210 kosisz pod koniec października i się dziwisz, że taka sucha...

Miałem też Kanoniera Fao 250 . Nie przyglądałem się workowi wistuli, myślałem że jest to samo. Ja na ziarno sieje dopiero drugi rok, więc dużo nauki przede mną... Jeśli "prawdziwi rolnicy" sieją tylko zachodnie odmiany w takim razie w mojej okolicy prawie wszyscy już wymarli. Były lata że większość miała odmiany pioniera aktualnie słyszę wiele głosów że nie widzą sensu przepłacać bo różnicy w plonie zbytnio nie widać... 

• Like 2
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v