Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Radny z osm do którego jeszcze oddaje twierdzi że ogromny kryzys będzie na rynku mleka. Pytam czemu tak twierdzi :D a on się mnie pyta czy prenumeruje tpr i czy czytałem co tam piszą :D mam wrażenie te słabe mleczarnie to w oparciu o to co tam piszą to cenę mleka ustalają bo końskie na pewno :d i nie rozumiem tylko tego że jak podnoszą cenę to po 5-10 gr co miesiac a jak obnizka to 30 gr na strzala :d 

Rozmawiałem z dwoma podmiotami prywatnymi wczoraj jeden planuje obniżke 10 gr za styczeń ale twierdzi że ,,ssanie na mleko mają ogromne ''. A drugi jeszcze nie wie czy obniży czy nie. 

Opublikowano

Ja też się szykuje na ten kryzys , świnie wykończyli to teraz pora na krowy 

Opublikowano (edytowane)

39 minut temu, ubogiwladek napisał:

Rozmawiałem z dwoma podmiotami prywatnymi wczoraj jeden planuje obniżke 10 gr za styczeń ale twierdzi że ,,ssanie na mleko mają ogromne ''. A drugi jeszcze nie wie czy obniży czy nie. 

Władku władeczku ... ja tam rozmawiałem z przedowniczacym takim jednym. I mówił jeszcze z tydzień temu, że może parę groszy na wiosnę w dół. Może w kwietniu lub maju. A może i nie, bo w sumie to dlaczego. Pytam co tak mały ruch na bramie i proszkownia nie huczy. A on że nic i jest na mleko ssanie. Takie ssanie na serki jest jakiego jeszcze nie było. Tak ludzie te serki nasze pokochali. No i zobacz ... wczoraj wyszło że okłamał. Ciekawe dlaczego ?

Ja myślę że jak te Mlekpole i inne niezle firmy takie obniżki robią to znaczy że nie mają kasy i tyle. Więc co się w tych małych skupach dzieje ? Że nic te firmy przerzutowe nie pokażą to się okazało. A w Rypinie jak było. Dojta dojta gadka, konihnktura rośnie, ssanie jest na mleko, świat go potrzebuje... sam najlepiej prezes nadoił i krwa spierdolił. Pierwszy za burte wyjebal. A ludzie dzieciom skarbonki rozbijali. Eeee ... szkoda szczepić ryja.

Będzie gorzrj to będzie. Będzie lepiej to lepiej. Czy jedno czy drugie flaszkę trzeba wypić i tyle.

17 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Edytowane przez MlekpolLover
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ubogiwladek napisał:

Radny z osm do którego jeszcze oddaje twierdzi że ogromny kryzys będzie na rynku mleka. Pytam czemu tak twierdzi :D a on się mnie pyta czy prenumeruje tpr i czy czytałem co tam piszą :D mam wrażenie te słabe mleczarnie to w oparciu o to co tam piszą to cenę mleka ustalają bo końskie na pewno :d i nie rozumiem tylko tego że jak podnoszą cenę to po 5-10 gr co miesiac a jak obnizka to 30 gr na strzala :d 

Ssanie może byc tylko jeszcze by cena na ten towar się przydała a jak jej nie bedzue to nic nam z ssania . Ludzie na świecie towar zjedzą tylko kwestia za jaką cenę.  I niech nikt nie mowi że do kwietnia mają się utrzyma cena bo wiem z życia że dziś podpisujesz kontrakt z niska cena I jedziesz odrazu z cennikiem w dół bo jak nie to zaraz bankrut mleczarnia . W takim mlekpolu na same wypłaty dla rolników idzie 500mln miesięcznie a taka obniżka jeśli prawdziwa 40 gr to jest 66mln także jak nie idzie kryzys to by tego nie robili . A gdzie rozliczenia koncoworoczne z zysków?  Jakaś cisza z nimi.  

A ciekawe słowa usłyszałem w odr od dostawcy mlekpolu który złożył wypowiedzenie . Z tonącego okrętu trzeba się ewakuować póki jeszcze tonie 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano

Jest wiele znaków zapytania.  Boras zawsze jak Czuc bylo spadki cen towaru to za wczasu podbierał z cennika 5 czy 10 gr żeby nie było szoku typu 40 gr i w miarę to wyglądało.  A może nowy prezes taki zwyczaj bedzie miał że bach 30 czy 40 gr ? A może boras sztucznie trzymał cenę żeby odejść w chwale i tu zastanawia te wcześniejsze odejście 🤔 i wszedl nowy popatrzył na finanse i musiał ratować sytuację?  A może jeszcze inny powód?  Albo faktycznie kryzys a to tylko cisza przed burza i zaraz polecą cenniki w każdej mleczarni ? Jest wiele pytań i niewiadomych 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
4 minuty temu, alfa napisał:

Jest wiele znaków zapytania.  Boras zawsze jak Czuc bylo spadki cen towaru to za wczasu podbierał z cennika 5 czy 10 gr żeby nie było szoku typu 40 gr i w miarę to wyglądało.  A może nowy prezes taki zwyczaj bedzie miał że bach 30 czy 40 gr ? A może boras sztucznie trzymał cenę żeby odejść w chwale i tu zastanawia te wcześniejsze odejście 🤔 i wszedl nowy popatrzył na finanse i musiał ratować sytuację?  A może jeszcze inny powód?  Albo faktycznie kryzys a to tylko cisza przed burza i zaraz polecą cenniki w każdej mleczarni ? Jest wiele pytań i niewiadomych 

Cenę mleczarnie trzymały bo czekali prezesi pewnie wstydził się któryś pierwszy wyjść. Orderami się obwieszali cały rok i teraz głupio obniżke zrobić jak miesiąc temu z konkurencji dostawców się przyjmowało. Trudno powiedzieć jaka prawda. A gdzie radni Mlekpolu i ile taki radny ciekawe Przytuła na miesiąc. Nie ładnie oj nie ładnie. Brak informacji to zły sygnał. 

Opublikowano

To ciekawe. Jeśli jest ssanie na mleko to znaczy, że jest popyt. Jest popyt to i jest cena. Jeżeli zapotrzebowanie na mleko mleczarnie chcą zrealizować poprzez obniżki i wymuszenie (?) na dostawcach zwiększenia produkcji to jak pisałem, polskie mleczarstwo zaczyna zaglądać do d*py...

Opublikowano
12 minut temu, alfa napisał:

Czyżby uciekł ? Ale ye mleczarnie to też ... no kurde... ty od Wieśka b3dziesz od marketingu A ty od staska szefowo handlu. Szefem zrob9 się córkę q teść niech skupem się zajmie. W takim układzie to żadna firma nie pociągnie. 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja też się szykuje na ten kryzys , świnie wykończyli to teraz pora na krowy 

Marcin szybciej na opasy przejdziesz i tak się nosisz z tym zamiarem 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, alfa napisał:

Ssanie może byc tylko jeszcze by cena na ten towar się przydała a jak jej nie bedzue to nic nam z ssania . Ludzie na świecie towar zjedzą tylko kwestia za jaką cenę.  I niech nikt nie mowi że do kwietnia mają się utrzyma cena bo wiem z życia że dziś podpisujesz kontrakt z niska cena I jedziesz odrazu z cennikiem w dół bo jak nie to zaraz bankrut mleczarnia . W takim mlekpolu na same wypłaty dla rolników idzie 500mln miesięcznie a taka obniżka jeśli prawdziwa 40 gr to jest 66mln także jak nie idzie kryzys to by tego nie robili . A gdzie rozliczenia koncoworoczne z zysków?  Jakaś cisza z nimi.  

A ciekawe słowa usłyszałem w odr od dostawcy mlekpolu który złożył wypowiedzenie . Z tonącego okrętu trzeba się ewakuować póki jeszcze tonie 

Raczej o utonięcie to bym się nie obawiał. Można podejrzewać o różne rzeczy mlekpol ale nie o to że chcą doprowadzić do upadłości. 

Alfa byłeś radnym to zdradź jakie jest wynagrodzenie.

Narazie jest wielki raban bo nie wiadomo jak inne mleczarnie. Chociaż w sumie część mleczarni też pojechało grubo w dół.  Byli dostawcy zgłosili mlekpol do UOKiK i teraz musi robić tak jak przepisy nakazują. Jakby wszyscy musieli podać cenę już na styczeń to mogłoby się okazać że jednak te 2.6 netto w mlekpolu to bardzo dobra cena. W sumie wszyscy muszą ale się do tego nie stosują dopoki  nikt tego nie zgłosi 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Xawier napisał:

Lyder się zazwyczaj stosował z podaniem ceny ale teraz cicho sza! Nie dostał nikt smsa z centrali? Bo wy pierwsi dostajecie niż my po oddziałach.

Wśród rodziny cisza. Ponoć ma być dzis. 

Opublikowano

Jeszcze nie wiadomo czy będzie bo o styczniu u nas nic nie wiadomo 

Opublikowano (edytowane)

😇😇😇😇😇😙😇😇😇😇😇😇 My ludzie z okolic Mrągowa prosimy o szturm modlitewny. Pomódlcie się za naszą Matkę Mlekpolowska. Niech walczy dzielnie. I naszą prezes. Wexwszystkim jej dobrze i w polarze i w garsonce i tak ma być. I o Dariusza z Mazowiecka się pomódlcie. Niech rozsądnie postępuje. I za nas wszystkich się pomódlcie. I za Iwonkę z Łowicza i za Zbyszka z Łomży. Zróbmy szturm i niech wyjdzie z tego mleczny szturm. Sztorm podwyżek !@!

Do zobaczenia za rok i wszystkiego dobrego. 

Edytowane przez MlekpolLover
Opublikowano
45 minut temu, Łolek napisał:

Marcin szybciej na opasy przejdziesz i tak się nosisz z tym zamiarem 

Kurde , Marek nie strasz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
  • Dodaj nową pozycję...
v