Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, robert1226 napisał:

To w Sierpcu patrzy to co i u was i jeszcze książeczki zdrowia przegląd dojarki i basenu badanie wody karty leczenia pyta co na polu posiane i czym pryskane i takie tam inne pierdoły.

Zapytaj czy teczki zakłada jak za komuny 😄

• Haha 1
Opublikowano

Rok temu miałem kontrol z mlekowity, ale to chwila z grubsza obejrzane i koniec kontroli.

Opublikowano (edytowane)

Nie słyszałem żeby inne mleczarnie wymagały 30 bakteri i 300 somatyka jak to przekroczysz 5 groszy mniej jak masz więcej jak 50 bakteri kolejne 5 groszy a jak somatyka 400 przewali za takie mleko masz 20 groszy nie słyszałem żeby wszystkie wymogi takie miały 😂. Pozdrawiam

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jakie to ich wymogi? Takie jak wszędzie 

Gdzie przechodzisz ? Czyli mogl dorzucić parę groszy ale wolal sam się dorabiać póki się wszyscy na to godzą 

To pewnie niedługo będzie upadłość chyba że prezes ma  chociaż trochę  oleju w głowie i zdąży się z kimś połączyć. Inaczej udziały przepadną a rolnicy będą spłacać długi 

Edytowane przez Rafalb
Opublikowano
16 minut temu, krzychu121 napisał:

Może mają dogadamy temat z gościem na okolicy który wystawia taki kwit. Tak jak było to przy sprzedaży paszy no GMO i firmy musiały płacić żeby się na liste wpisać. 

Chyba coś w tym jest bo u gościa z sierpca co robi te przeglądy można brać usługi i środki na potrącenie za mleko ma dogadane z mleczarnia.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

W Sierpcu zawsze tak było co do papierologii

Spisują pasze i środki ochrony jakie były stosowane tłumaczyć się tym ze niektórzy odbiorcy towaru wymagają takich rzeczy dlatego co rok robią tak zwany  audyt 

Edytowane przez Krzys62
Opublikowano
22 minuty temu, Rafalb napisał:

Nie słyszałem żeby inne mleczarnie wymagały 30 bakteri i 300 somatyka jak to przekroczysz 5 groszy mniej jak masz więcej jak 50 bakteri kolejne 5 groszy a jak somatyka 400 przewali za takie mleko masz 20 groszy nie słyszałem żeby wszystkie wymogi takie miały 😂. Pozdrawiam

Widać mogą urwać kilkanaście groszy na cenie przez te wymagania ale tylko tym którzy mają jakieś problemy lub nie ogarniają co robią. W standardowym ogarniętym stadzie bakterie wąchają się na poziomie 10-15 tys a somatyka nie przekracza 200. U mnie np jest 8 tys bakterii a somatyka 129 tys. Średnia z 3 ostatnich miesięcy.

Opublikowano

Już prawie się przeniosłem ale zrezygnowałem 😄 narazie lepiej płaci mlekpol i wyniki z mleka mam praktycznie co odbiór więc to też duży plus. Ostatnio widziałem porównanie cen w top agrar od lipca do września przy słabszych parametrach typu tl 4 i b 3,2 to mlekpol już od lipca płacił o kilka groszy więcej. Może przy lepszych parametrach Piątnica płaci lepiej bo ma bardziej premiowane białko i tłuszcz. Nie wiem. Tylko gdybam bo cennika nie znam a od wiosny nikt nie wstawiał 

Opublikowano

Ciekawe jak to będzie jak mlekpol dostanie ta karę jak by to było 150 mln zł to różowo nie będzie.  Może dlatego edek się zawija z mlekpolu ? Będzie że odszedł z cena 3 zł a następca sobie nie poradził 

• Confused 1
Opublikowano
27 minut temu, alfa napisał:

Ciekawe jak to będzie jak mlekpol dostanie ta karę jak by to było 150 mln zł to różowo nie będzie.  Może dlatego edek się zawija z mlekpolu ? Będzie że odszedł z cena 3 zł a następca sobie nie poradził 

Nie tak dawno mówiłeś że tyle milionów to drobne dla takiej spółdzielni jak mlekpol który skupuje 2 mld litrów. Najwyżej po parę gr obetną cenę 

Opublikowano
Rafalb napisał:

3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jakie to ich wymogi? Takie jak wszędzie 

Gdzie przechodzisz ? Czyli mogl dorzucić parę groszy ale wolal sam się dorabiać póki się wszyscy na to godzą 

To pewnie niedługo będzie upadłość chyba że prezes ma  chociaż trochę  oleju w głowie i zdąży się z kimś połączyć. Inaczej udziały przepadną a rolnicy będą spłacać długi 

hohland ma podobne wymagania...

Opublikowano
9 godzin temu, Rafalb napisał:

Jak somatyka przekroczy 400 to tylko 20 groszy obcinają? W Sierpcu 30. No ale wiadomo piątnicy aż tak na jakości nie zależy 

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 13.11.2022 o 08:44, ChiquitaB napisał:

Jeżeli o wypowiedzenie to teraz wycofałem bo dal mi powiedzmy że zadowalająca cene ale od grudnia prawdopobnie idzie spowrotem wypowiedzenie i maks 100l będą dostawali a reszta juz do nowej mleczarni

Za miesiąc dwa Ci znowu utną a Ty będziesz dalej do tyłu ... 

Dnia 13.11.2022 o 06:59, szymek napisał:

jak on to twierdzi że "trzeba wspierać lokalny biznes" ;) chociaż w tamtym tygodniu dzwonił o numer do babki od skupu mleka z mlekovity to pewnie będzie przechodził.

Ta i pewnie na dzwonieniu się skończy, potem będzie że to "próbki bioro wymogi duże" a potem się okazuje że po próbka mleka w skali się nie mieści xD 

Opublikowano

@ThePerkins myślę że już postanowione. Wypowiedzenie wycofałem bo bym był 30gr w plecy, chociaż prawnik twierdzi że sąd to by podwarzył ale mniej nerwowo jest oddawać trochę i niech sobie odetna za te trochę litrów niz za cały miesiąc. Od grudnia jestem wstępnie dogadany na odbiory juz

Opublikowano
Dnia 10.11.2022 o 20:34, leszek1000 napisał:

Sam obrażasz ludzi, że nie mają oleju w głowie, bo oddają do pośrednika 

Skończy się grupa to się pomyśli. Czekam za ceną, ale według Gus 2,49

A i przepraszam @krzychu121 . Następnym razem Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Każdy miał inną sytuacje. Nie jednego hodowcę uratował pośrednik. A to wina niektórych mleczarni które płaciły i płacą śmieszne pieniądze. No ile teraz płaci Cuiavia ?? Kto wie, proszę napisać.

Cuiavia na wiosnę płaciła 1,70 zł dostawcy który miał niecałe 10k mleka i to jeszcze tylko dlatego, że się co miesiąc kłócił z nimi. Teraz niby trochę więcej ale nadal poniżej 2zl

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v