Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
22 minuty temu, ChiquitaB napisał:

Te wszystkie giełdy i ich ceny to sobie mogą wsadzić, to wszystko spekulacje. Mleka brakuje nie tylko u nas w kraju.

Jak brakowało mleka to przerzut był po 2,90

Opublikowano
dejmian90 napisał:

44 minuty temu, PolonezAtu napisał:

Kupowałem ostatnio krowy z gospodarstwa w powiecie braniewskim które też oddaje do mlekpolu. Do końca grudnia koniec z krowami, stado 100 sztuk dojnych.

Z jakiego powodu? 

Nie ma kto doić, to gospodarstwo po jakim byłym PGR i pracowników brakuje.

Opublikowano
41 minut temu, PolonezAtu napisał:

Nie ma kto doić, to gospodarstwo po jakim byłym PGR i pracowników brakuje.

Podobna sytuacja była u mnie we wrześniu jak kukurydzę woziłem. Też rodzice marudzili że im za ciężko robić samym.

Opublikowano
tay29 napisał:

Piątnica 4.64 3.46 >30k 2.79 netto 

To 20 groszy mniej jak w mlekpolu, spora różnica. Ile płaci Polmlek ? Znajomy chce od nich uciekać do mlekovity.

Opublikowano

11 minut temu, DanielFarmer napisał:

poniżej 20k? chyba ryczałt

Netto tyle ma. Ja przy słabszych parametrach mam 2.88 netto. A z jego parametrów jest jakieś 10 gr do przodu i minus dwa za przedzial 

Mlekpol 2.88 netto bi 3,5, tl 4,1 przedział 25-50 

3 minuty temu, PolonezAtu napisał:

To 20 groszy mniej jak w mlekpolu, spora różnica. Ile płaci Polmlek ? Znajomy chce od nich uciekać do mlekovity.

I odjąć 10 gr na udział 

5 minut temu, soko74 napisał:

W chu.a ten UOKiK wali. Jak np Piątnica czy mlekowita nie stosuje się do tego żeby podać cenę na przyszły miesiąc to się nie czepiają 

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Europa zachodnia uschnięta

Widać walka z klimatem nie przynosi zakładanych rezultatów, majtko-katalizatory trzeba ludziom założyć to front się przesunie i planeta ocalona 

Opublikowano
12 minut temu, vodz napisał:

Widać walka z klimatem nie przynosi zakładanych rezultatów, majtko-katalizatory trzeba ludziom założyć to front się przesunie i planeta ocalona 

Opraw w ramkę i wnukom zostaw swoje rozumowanie, podziękują Ci na pewno a może będą się wstydzić dziadka co obstawiasz?

Opublikowano
26 minut temu, krzychu121 napisał:

W chu.a ten UOKiK wali. Jak np Piątnica czy mlekowita nie stosuje się do tego żeby podać cenę na przyszły miesiąc to się nie czepiają

Cene masz z cennika, premia to co innego. Dlatego kiedyś premia była raz na koniec roku np. 20 groszy a teraz każda mleczarnia premią reguluje cene żeby taki uokik się nie czepiał 

Opublikowano
soko74 napisał:

https://businessinsider.com.pl/finanse/uokik-postawil-mlekpolowi-zarzuty-chodzi-o-wykorzystywanie-przewagi/px187mk

Ilu rolników zgnoili przy odejściu w 2010,potem też.Nas oskubali na ostatniej wypłacie na grube tysiące.Niech im dowalą ile się da.Nauczy to KAŻDĄ mleczarnię szanowania rolnika a w szczególności zarząd Mlekpolu.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

poniżej 20k? chyba ryczałt

No niestety poniżej, jestem na vacie więc nie wiem skąd twoje domysł. Dlatego napisałem netto. 

Nie panikuj może Piątnica kiedyś dogoni

Opublikowano
2 godziny temu, tay29 napisał:

Piątnica 4.64 3.46 >30k 2.79 netto 

To ci z słabymi parametrami jak nic 2.5 netto albo i mniej . A o premiach cisza nic nie dają a  było kilka razy w roku . Może na święta coś rzucą. Dziś byłem w Biedronce to z nabiału słaby asortyment jakieś ochłapy . Masło mix Ponad 8 zł . Niby tłuszczu 82% ale już dziady nie piszą ile mlecznego a ile roślinnego . W Biedronce po cenach nabiału nie widać żeby ludzie nie brali wręcz przeciwnie pełno pustych kartonów ale takich topowych mleczarni nie widać chyba że mlekowita 👍

Opublikowano (edytowane)

@greg1985 w marketach pustki bo duże mleczarnie się z nich zawijają i są braki w zaopatrzeniu. przez x lat sm łapy chciała do jakiegoś marketu się wbić i nikt nie chciał, obecnie podpisali umowy z dwoma na duże dostawy towaru, sami się zgłosili jak tyłki im się palą bo nie ma co sprzedawać.

edit. 

Jeden były polityk o tym już mówił jakoś chyba  w styczniu czy lutym że mlekpol i mlekovita ciągłą rywalizacją przyzwyczaiły że markety miały dużo taniego towaru i że nastąpiła zmiana i mleczarnie się zawijają z marketów żeby markety płaciły realne ceny rynkowe a nie te które sami zaczeli ustalać.

Edytowane przez Rrolniik
  • Like 3
Opublikowano
7 godzin temu, Dream1990 napisał:

Przerzut pełnego mleka 2,27 zł. Ciekawe co będzie dużym wygodniej kupić od rolnika po 3 czy od pośrednika za 2,3. Gdyby nie eksport i słaby złoty to już by ceny spadały.

Jestem ciekaw skąd mają ten towar po 2,27? Są jeszcze niewolnicy co po tyle oddają? Wróć. Jak przerzut po tyle sprzedają spółdzielniom  to rolnikowi płacą pewnie poniżej 2 zł bo dochodzą przecież koszta transportu itd a przecież trzeba jeszcze na tym zarobić to może i 2 zł nie mają.  Nie wiem skąd taka cena mleka przerzutowego. Może ktoś wyjaśni? Bo mi to wygląda na jakiś przekręt z tą ceną chyba że zamiast 2,27 powinno być 3,27 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, krzychu121 napisał:

Jestem ciekaw skąd mają ten towar po 2,27? Są jeszcze niewolnicy co po tyle oddają? Wróć. Jak przerzut po tyle sprzedają spółdzielniom  to rolnikowi płacą pewnie poniżej 2 zł bo dochodzą przecież koszta transportu itd a przecież trzeba jeszcze na tym zarobić to może i 2 zł nie mają.  Nie wiem skąd taka cena mleka przerzutowego. Może ktoś wyjaśni? Bo mi to wygląda na jakiś przekręt z tą ceną chyba że zamiast 2,27 powinno być 3,27 

Znam taka starszą panią co ma 2 krowy i wystawia ,,bańkę,,do drogi i jak się pytałem ostatnio chyba za wrzesień ile dostała to mówi że 1,70 także takie przypadki też się zdarzaja

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

No tak ale jak na dwie krowy to i tak że ktoś chce wgl to odebrać.

Opublikowano
30 minut temu, MariuszDe napisał:

Znam taka starszą panią co ma 2 krowy i wystawia ,,bańkę,,do drogi i jak się pytałem ostatnio chyba za wrzesień ile dostała to mówi że 1,70 także takie przypadki też się zdarzaja

Ale takiego mlekpolu czy mlekowity nie interesuję babcia i jej 30 litrów jak potrzeba im kilka cystern dziennie . Po całej Polsce tyle nie nazbieraja 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v