Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, bop23 napisał:

Nie wiem za co....😂

Za współprace 😂

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

skąd ta zmiana ? na jesieni i zimą chyba niemal w ramki obsadzaliście 🤔 wszędzie są górki i dołki.....

Prezes jeszcze żyje zeszłym rokiem i myśli że płacą najlepiej a konkurencja dogoniła i wyprzedziła z ceną, ale takie informacje nie chcą do nich docierać 

Opublikowano
3 godziny temu, kocmen24 napisał:

A ile kolego masz średnio od sztuki mleka ?

Teraz krowy pod zasuszenie więc nie dużo. Bardziej chodziło o to, że nie do końca mlekpol tnie na parametrach bo w moim przypadku wzrosły w ciągu ostatniego miesiąca. 

Opublikowano
12 godzin temu, piotrek91p napisał:

U mnie np po dodaniu słomy do wozu wzrosły parametry z tl 4 na 4,2-4.3 natomiast białko po zmianie granulek na swoją śrutę opartą na jęczmieniu Soi i rzepaku wzrosło z 3.2 na 3.4. Mlekpol 

jakie proporcje jęczmienia soi i rzepaku?

Opublikowano

We wszystkich granulatach jest kiepski nośnik. W granulacji można go ukryć i w ten sposób zbić koszty. Kiedyś próbowałem pasz z Sano i jeszcze kilku innych, dałem sobie spokój z nimi. Teraz biorę z Parkowa już od bodajże 12 lat i jestem zadowolony

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie żebym miał robić swoją pelnoporcjowke. Kupić wszystkie komponenty, zmagazynować, nająć mieszalnik i gdzieś wysypać żeby potem ręcznie dawać. 

Może i gotowa jest gorsza ale pokazuje w który silos ma być nasypane a potem żmijka transportuje na halę i do stacji. Przy sypkiej swojej by to nie przeszło 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, robert1226 napisał:

Dlatego prawie wszystkie pasze są granulowane bo łatwo te wszystkie wypełniacze ukryć , tylko niektóre można kupić sypką ,za to cena już dużo wyższa.

A zwierzę typu bydło od 180 dnia życia nie w pełni trawi pasze stałe. Dlatego oprócz tego,że to jest granulat to muszą tam być też stymulatory rozkładu. W ten sposób dla producenta paszy wygodnie bo do granulacji wprowadzi każdy syf, a hodowca zadowolony bo mu się w silosie frakcje nie rozwarstwiają. Tylko czy krowy zadowolone🤔

Opublikowano
21 minut temu, krzychu121 napisał:

Nie wyobrażam sobie żebym miał robić swoją pelnoporcjowke. Kupić wszystkie komponenty, zmagazynować, nająć mieszalnik i gdzieś wysypać żeby potem ręcznie dawać. 

Może i gotowa jest gorsza ale pokazuje w który silos ma być nasypane a potem żmijka transportuje na halę i do stacji. Przy sypkiej swojej by to nie przeszło 

Mobilni przyjadą dasz im kartkę ile czego i pokażesz do którego silosu wsypać, koniec filozofii robienia swojej paszy. Jest taniej i lepiej 

• Like 1
Opublikowano

Żmijka nie pociągnie sypkiej paszy z silosu żeby była jednolitą. Jak pociągnie to będzie to  wszystko rozwarstwienio że jedna sztuka dostanie 10% białka a inna 25%. 

Przerabiałem temat. Dochodzi do tego też to że trzeba bardzo pilnować skąd się bierze komponenty. Kiedyś mi przywieźli jak i znajomym ziarno z mykotoksynami to z somatyka i zapaleniami nie można było dać sobie rady. Ile wtedy mleka poszła w kanał to aż szkoda gadać. I wróciliśmy na gotowa mieszankę. Dla mnie oprócz zaoszczędzonych kilku groszy liczy się też wygoda. Dopóki wszystko gra nie myślę nawet tego zmieniać. Kwestia jeszcze skąd się bierze pasze. U nas od kilkunastu lat idzie z agrocentrum i złego słowa nie powiem. Znajomi brali z różnych firm i każdy przeszedł do agrocentrum. Najbardziej słyszy się że narzekają ludzie na dehejs. 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, krzychu121 napisał:

Żmijka nie pociągnie sypkiej paszy z silosu żeby była jednolitą. Jak pociągnie to będzie to  wszystko rozwarstwienio że jedna sztuka dostanie 10% białka a inna 25%. 

Przerabiałem temat. Dochodzi do tego też to że trzeba bardzo pilnować skąd się bierze komponenty. Kiedyś mi przywieźli jak i znajomym ziarno z mykotoksynami to z somatyka i zapaleniami nie można było dać sobie rady. Ile wtedy mleka poszła w kanał to aż szkoda gadać. I wróciliśmy na gotowa mieszankę. Dla mnie oprócz zaoszczędzonych kilku groszy liczy się też wygoda. Dopóki wszystko gra nie myślę nawet tego zmieniać. Kwestia jeszcze skąd się bierze pasze. U nas od kilkunastu lat idzie z agrocentrum i złego słowa nie powiem. Znajomi brali z różnych firm i każdy przeszedł do agrocentrum. Najbardziej słyszy się że narzekają ludzie na dehejs. 

Dlatego daje pelnoporcjowke z jednego źródła od dawna. Tylko sypką. Póki co się nie zawiodłem. A zboże na skup

Opublikowano

Otóż to. Najpierw wyczyszczą magazyny a potem  ruszą pełną parą dwie proszkownie. W Mrągowie i chyba w Wysokim. Swoją drogą  jedne z największych w Europie . Będzie też okazja do podbica ceny artykułów mleczarskich. 

Ciekawi mnie też to skąd biorą CO2 i inne komponenty mleczarnie np w Niemczech i Norwegii. W tamtym roku zakłady produkujące nawozy w tych krajach stanęły a spółdzielnie funkcjonowały 

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

Duże molochy jak Mlekpol Mlekovita sobie poradzą. Będą produkować to doczego CO2 nie potrzebne. Gorzej np z Sierpc gdzie ser jest głównym produktem. Co do pełnoporcjówek też polecam agrocentrum. Daje cały sezon finezję 22. Problemów z somatyką ostatnimi czasy brak.

Edytowane przez Troker1979
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v