Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślałem że już w dzisiejszych czasach nikt teraz poniżej 2zl nie ma za mleko a znajomy mi wczoraj mówił że parę osób takich,,bankowców,, oddaje do mleczarni koło Radomia i im wyszło 1,70 parę brutto... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Taki gospodarz a gada jakby odklejony od rzeczywistości. Chłopie szpitalom prąd drożeje że nie mają za co płacić a myślisz że ktoś mleczarnia mi będzie się przejmowal?

Tylko to wszystko jest sztucznie napędzane. Jak był srovid to pielęgniarki i lekarze aż skakali z zachwytu bo byl dodatek srovidowy 15 tys. Dla szpitali to samo. W mojej okolicy szpital był na skraju upadłości a po srovidzie stał tak dobrze jak nigdy. Co po pół roku się zmieniło ze znowu grozi mu upadłość? Zwłaszcza że znam kilka osób co tam pracują i jak przed całym tym cyrkiem szpital miescil około 500 pacjentów i afery nie było tak podczas tej szopki było 120-140 pacjentów i krzyczano że przepełniony. Że już kres wydolnosci szpitala. Tak samo jest teraz z prądem. Co tam tak podrożało że energia ma iść aż tyle do góry? Chyba tylko to co napisałem wcześniej że dużo prądu się marnuje i idzie w ziemię przez panele oraz głupie przepisy unijne( mierzy innymi handel CO2 ). To wszystko idzie jednego dnia zmienić ale nie o to chodzi by zwykłym ludziom żyło sie lepiej. Trzeba ich coraz mocniej wyciskać jak cytrynę. 

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, MariuszDe napisał:

Myślałem że już w dzisiejszych czasach nikt teraz poniżej 2zl nie ma za mleko a znajomy mi wczoraj mówił że parę osób takich,,bankowców,, oddaje do mleczarni koło Radomia i im wyszło 1,70 parę brutto... 

Chyba nawet wiem o którą mleczarnię chodzi. 

Właśnie znajomy też mi mówił o kimś co dostał 1,9 brutto i chyba chodzi o ten sam zakład. 

Opublikowano
14 godzin temu, krzychu121 napisał:

Czekam kiedy to wszystko pier**l.ie. Jest tak sztucznie pompowane że ślepy to widzi. Prąd jeszcze więcej podrożeje bo wszyscy się rzucili na panele jak pies na kiełbasę. A im więcej paneli tym coraz droższy prąd bo elektrownie i tak muszą chodzić na pełnych obrotach. Nie da się w dzień zmniejszyć produkcji prądu np do 30% a ma noc zwiększyć. Więc jak w dzien prąd ludzie biorą sobie z paneli to prąd z elektrowni idzie w ziemię a ktoś musi za to zapłacic. Druga sprawa to odbiór wyprodukowanych kWh które poszły w ziemię. Dla mnie to bezsens.

widziałeś dobowy wykres obciążenia KSE ? zauważyłeś różnice między minimalnym a maksymalnym obciążeniem , jak fotowoltaika choć w części pokryje wzrosty obciążenia w godzinach dziennych to już dobrze , a w hvj prądu i tak idzie na straty przy przesyle i transformacji więc im więcej prądu powstanie w rozproszeniu blisko odbiorców a z dala od elektrowni tym lepiej dla linii przesyłowych , przynajmniej szczytowo pompowa w Żarnowcu nie jest za często uruchamiana i nie zawsze pracuje z pełną mocą

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Samasz miał wcześniej rachunki na kwotę rzędu 250tys miesięcznie. Teraz mają mieć miesięcznie 1mln złotych. Ktoś musi za to zapłacić. Info od kolegi który handluje maszynami, a nowa pasówka kuhn vb3160 aktualnie stoi na placu za 160netto. Nowe zamówienia są już 16% droższe. Miałem już brać z placu tą prasę, ale w tej chwili nie wiadomo co wezmę za byki na koniec/początek roku. Inflacja w górę więc odsetki też. A dobrze by było zaopatrzyć się choć w dużą część w środki produkcji (nasiona, głównie paliwo no i nawozy azotowe oraz wykonać mały serwis maszyn). To wszystko je*nie tylko kiedy? 

Karol a cielaków nie chcesz? 😂

• Haha 2
Opublikowano
17 minut temu, PRIMO napisał:

Właśnie znajomy też mi mówił o kimś co dostał 1,9 brutto i chyba chodzi o ten sam zakład. 

Cuiavia Inowrocław 1,5 zł 

• Sad 1
Opublikowano
17 minut temu, konteno napisał:

widziałeś dobowy wykres obciążenia KSE ? zauważyłeś różnice między minimalnym a maksymalnym obciążeniem , jak fotowoltaika choć w części pokryje wzrosty obciążenia w godzinach dziennych to już dobrze , a w hvj prądu i tak idzie na straty przy przesyle i transformacji więc im więcej prądu powstanie w rozproszeniu blisko odbiorców a z dala od elektrowni tym lepiej dla linii przesyłowych , przynajmniej szczytowo pompowa w Żarnowcu nie jest za często uruchamiana i nie zawsze pracuje z pełną mocą

Nie wiem co tam za elektrownia jest w Żarnowcu ale stawiam że węglowa. Ciekawe jest to co mówisz że ta elektrownia nie jest za często uruchamiana. Profesorowie na studiach uczyli mnie jak i innych że uruchomienie takiej elektrowni nie wygląda tak jak uruchomienie pieca CO2 w domu. 10-15 minut i już idzie pełną parą. Przy największych elektrowniach jest to nawet kilka dni , tak samo wygaszenie tego. Chyba że te elektrownia o której mówisz zasila tylko jakieś małe miasteczko to może i jest tam ,,nieduży piecyk ''. 

Ciekawe jest to co piszesz że dzięki fotowoltaice mamy ,,lepszy prąd ''w dzień , który jak pisałem wcześniej w większości idzie w ziemię bo elektrownie i tak muszą pracować więc nie ma aż takiego zapotrzebowania żeby ten prąd zużyć. Nie wspominam już o tym ilu ludzi nie może ,,wepchnąć '' do sieci ,,swojego'' prądu bo ich wywala. Tylko ci najbliżej transformatora mają jako taka korzyść 

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Nie wiem co tam za elektrownia jest w Żarnowcu ale stawiam że węglowa. Ciekawe jest to co mówisz że ta elektrownia nie jest za często uruchamiana. Profesorowie na studiach uczyli mnie jak i innych że uruchomienie takiej elektrowni nie wygląda tak jak uruchomienie pieca CO2 w domu. 10-15 minut i już idzie pełną parą. Przy największych elektrowniach jest to nawet kilka dni , tak samo wygaszenie tego. Chyba że te elektrownia o której mówisz zasila tylko jakieś małe miasteczko to może i jest tam ,,nieduży piecyk ''. 

Ciekawe jest to co piszesz że dzięki fotowoltaice mamy ,,lepszy prąd ''w dzień , który jak pisałem wcześniej w większości idzie w ziemię bo elektrownie i tak muszą pracować więc nie ma aż takiego zapotrzebowania żeby ten prąd zużyć. Nie wspominam już o tym ilu ludzi nie może ,,wepchnąć '' do sieci ,,swojego'' prądu bo ich wywala. Tylko ci najbliżej transformatora mają jako taka korzyść 

Żeby nie było mozna wprowadzić prądu do sieci z instalacji fw wystarczy jeden prosty zabieg ze strony administratora sieci przesyłowej. Podniesienie napięcia w sieci o dosłownie kilka V. Mój sąsiad tak ma. Na jego odcinku napięcie w sieci ma wartość ok245-250V i przez to jego instalacja tylko się załącza i rozłącza. A Energa tylko przyjmuje zgłoszenia i nic nie robi informując, że napięcie sieci jest w dopuszczalnym odchyle

Opublikowano
42 minuty temu, lawa3p napisał:

Ja w  pore się przeniosłem, znajoma  tam oddaje ilość ok 7 tys 

Dokąd teraz odstawiasz jeśli można wiedzieć? Znajomy w Inowrocławiu ma po 1,6zł 

Opublikowano
12 minut temu, krzychu121 napisał:

Jaki kierunek studiów ukończyłeś i jak dawno?  W żarnowcu jest wodna elektrownia szczytowo pompowa która w nocy pompuje wode z dolnego zbiornika do górnego a w dzień jak trzeba prądu to pompy pracują jako generatory i woda spływa z górnego do dolnego kręcąc turbinami.

Co do konwencjonalnych węglowych masz racje , nie wygaszają i nie studzą kotłów tylko dokładają do kotłów pył utrzymując w gotowości zarówno rezerwę gorąca jak i wirującą. Wyłączenia są  tylko na czas awarii i planowanych remontów. 

Co do wartości napięcia w sieci nn to rzeczywiście za bardzo nie ma wpływu . Jedyna regulacja jego wartości to w stacjach transformatorowych NN /SN o ile są tam zastosowane autotransformatory

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Owszem mam, z gwarantowaną ceną. Niestety w marcu się konczy

To już kolejna z rzędu taka moja umowa dwuletnia, niestety boje się co mi zaproponują dalej...

Też mam z gwarantowaną cena na 44 grosze kWh, co z tego jak z 3 tyś zł za prąd miesięcznie płace dodatkowo 1,5 tyś zł miesięcznie za przesył 

Opublikowano

Przy elektrowniach wodnych czy wiatrowych to się zgodzę ale przy węglowych na których opiera się Polska gospodarka nie da rady tak zrobić ze na dzień wyłącza a na noc włącza za pomocą jednego guzika. To proces który musi trwać. 

Co do napięcia w sieci. U mnie akurat jest już na max podniesione. Jak dobrze pamiętam 253.  Większość sieci nie jest przystosowana do podłączenia tyłu instalacji ale przedstawiciel tego nie powie. Nawet przykład z ostatnich kilku tygodni. Znajomy założył chyba piata z rzędu instalacje przy danym transformatorze. Nic nikomu nie mówił az mu założyli. Chodzil taki dumny przez dzień i opijal inwestycję. Najlepsza była jego mina jak zorientował się że nie wpycha nic do sieci i rachunki za prąd nadal rosną. Panele miały by rację bytu jakby szło gdzieś ta energię zmagazynować. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Nie wiem co tam za elektrownia jest w Żarnowcu ale stawiam że węglowa.

TO JEST magazyn energi w żarnowcu , jak jest nadmiar prądu w sieciach to załączają się pompy i tłoczą wode na góre a jak jest za mało prądu w sieci to ta woda spada na turbiny wodne i produkuje prąd , i tak na okrągło .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Chodzi o zakład,, Figand,, u mnie w okolicy akurat oni małym płacą słabo nawet po 1,7brutto... dużo osób poodchodzilo od nich i w ogóle podobno jakoś kiepsko tam u nich jeden z właścicieli zmarł i jakieś tam inne problemy mają... 

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

TO JEST magazyn energi w żarnowcu , jak jest nadmiar prądu w sieciach to załączają się pompy i tłoczą wode na góre a jak jest za mało prądu w sieci to ta woda spada na turbiny wodne i produkuje prąd , i tak na okrągło .

Właśnie się też trochę zagłębiłem co to za elektrownia i jest tak jak piszesz. Gdy brak prądu to uruchamiają zrzut wody.  Ciekawe jakie to ekonomiczne. Ile prądu potrzeba aby ta wodę wtłoczyc do zbiornika i jak wygląda porównanie koszt energi żeby ta wodę wtłoczyc i zysk z wyprodukowanej energii z rzutu wody

Opublikowano
8 minut temu, MariuszDe napisał:

Chodzi o zakład,, Figand,, u mnie w okolicy akurat oni małym płacą słabo dużo osób poodchodzilo od nich i w ogóle podobno jakoś kiepsko tam u nich jeden z właścicieli zmarł i jakieś tam inne problemy mają... 

Dwa miechy jak im podziękowałem i jestem teraz co najmniej 30 groszy do przodu plus premia kukurydziana. 

Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

Dwa miechy jak im podziękowałem i jestem teraz co najmniej 30 groszy do przodu plus premia kukurydziana. 

Moi rodzice do nich oddawali przez 10 lat ale to było dawno chyba 2003-2013 wtedy jak na tamte warunki to dobrze płacili a teraz gdzie oddajesz? 

Opublikowano
8 minut temu, krzychu121 napisał:

Właśnie się też trochę zagłębiłem co to za elektrownia i jest tak jak piszesz. Gdy brak prądu to uruchamiają zrzut wody.  Ciekawe jakie to ekonomiczne. Ile prądu potrzeba aby ta wodę wtłoczyc do zbiornika i jak wygląda porównanie koszt energi żeby ta wodę wtłoczyc i zysk z wyprodukowanej energii z rzutu wody

około 10 %  jest strata 

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, krzychu121 napisał:

Ekonomicznie to jest opłacalne bo cena energii w nocy jest niższa niż w dzień patrząc po przedziałach czasowych liczników dwutaryfowych i cenie kWh prądu no i sam fakt potrzeby wykorzystania nadmiaru mocy wytwórczych w godzinach nocnych ponad zapotrzebowanie systemu skłania do utrzymania tego rozwiązania . W dzień cena energii jest wyższa i odpracowuje się z nawiązką koszty pompowania.

Opublikowano

Ja też z PGE niedawno podpisałem nową umowę i niby mam zagwarantowane że przez 2 lata nie zdrożeje. Jest tylko taki problem ze przed podpisaniem umowy były duże podwyżki energii i nie było tego zapisu że można sobie zagwarantować cenę na dwa lata. A po podwyżce już był taki zapis. Czyli przez 2 lata mam zagwarantowane że drogo zapłacę 😂😂😂

Opublikowano
5 godzin temu, komizmo napisał:

Owszem mam, z gwarantowaną ceną. Niestety w marcu się konczy

To już kolejna z rzędu taka moja umowa dwuletnia, niestety boje się co mi zaproponują dalej...

Ja byłem nie tak dawno przedłużyć umowę w Energa. Dziś przy liczniku dwutaryfowym G12W płacę około 50 i 70 gr netto. Propozycja na dziś przy umowie dwuletniej to około 2 gr taniej na taryfie z tym że do końca roku. Od 1 stycznia 2023 zdecydowanie wyższe. Tańsza chyba ponad 1,2 zł a droższa 1,7 zł. Może znajdę cennik to napiszę dokładnie. Na razie nie podpisałem, zastanawiam się

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v