Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, pedro2 napisał:

Ja tam życzę niechaj i po 3zl będzie, ale niestety idą za tym jeszcze większe podwyżki w sklepach i zmuszają ludzi do oszczędności. Kuzynka pracuje w biedrze i mówiła, że masa ludzi rezygnuje z nabiału na rzecz roślinnych wyrobów. Masło już mało kto kupuje. 

troche wejde w polityke to jest spory spadek sprzedazy  produktów spozywczych i gdyby nie te 2mln . uciekinierów z ukrainy to spadek byłby około 5-7 % tak wynika zdanych gus

Opublikowano

Teraz już chyba zostało tylko 800 tyś Ukraińców w Polsce coś tak czytałem. Co nie zmienia faktu że ceny nabiału w sklepach to już zaczyna robić się ciekawa sprawa. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dejmian90 napisał:

Teraz już chyba zostało tylko 800 tyś Ukraińców w Polsce coś tak czytałem. Co nie zmienia faktu że ceny nabiału w sklepach to już zaczyna robić się ciekawa sprawa. 

Wszystko zdrożało , nie tylko nabial. 

3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Z mleka jest kasa i jak ktoś potrafi zorganizować sobie czas i ludzi czy ma rodzinę to nie ma żadnego problemu i tyle z wyjazdem gdziekolwiek.... 

Świniopas to jak zarobi raz na dziesięć lat na jaki wyjazd to mu odwala i myśli że jak on był to złapał Pana Boga za nogi bo tyle lat czekał.... 😁😁😁

Jaka tam kasa. Ludzie w większych miastach to robią pieniądze i się nie narobią. 

Nawet przedstawiciel handlowy może zarabiać po 15tys zł (na czysto) i ma wygodna robotę, samochód firmowy i jest wolny. 

Mój Szwagier jako programista ma około 30tys, a mówił że ma znajomego co i 50 wyciąga w tym samym fachu. 

Nie ma co się podniecać, te 2.5zl za litr mleka to wcale nie jest dużo za tą całą robotę i utrzymanie i modernizację całego gospodarstwa. 

Czasy się zmieniły a wy myślicie, że jak  po 20latach mleko zdrożało o 70-80 groszy (nie bez powodu bo koszty produkcji wzrosły od groma)  to myślicie, że to jakiś mega super interes. Tyle w tych czasach to minimum - w dodatku na to mleko zwykle pracują całe rodziny. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, komizmo napisał:

Dokładnie, niech tylko cena spadnie to się wioski z krów przewietrzą

I tak się przewietrza. Takie czasy, ludzie widzą, że można lżej żyć i też na życie zarobić. 

Ja całe życie też doić nie zamierzam. 

Obecnie odstawiam około 20-25tys. Gdyby mieli placic teraz tyle co płacili wcześniej to już bym krów się pozbywał. 

• Like 2
Opublikowano

To prawda. Podnoszą cenę, bo wiedzą co się stanie z hodowlami. Coraz mniej młodych chce w tym robić. Koszty są ogromne bez dobrej ceny, ilość mleka spadnie. A mleczarnie porobiły wielkie proszkownie, które muszą chodzić pełną parą. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Ja pierdziu nie wpadles jeszcze na to żeby syna sobie zrobić madralo od siedmiu boleści..... 🤔

Nie dałeś rady przy 15 krowach?.... 🤔Poważnie?... 

Kładziesz gospodarkę na łopatki po ojcach bo klepanie głupot w internecie to przyszłość? 😁😁

Powiem ci w tajemnicy ze do 1 czerwca tego roku miałem przez wiele lat pracownika... Potrafisz to ogarnąć swoim małym pisowskim rozumkiem? 

Z takim  niewyparzonym ozorem to nie wiem czy ktoś z tobą jeden dzień wytrzyma . 

Chyba ci te słońce na dekiel tak daje bo piszesz takie głupoty jak potłuczony

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

" nie wiesz" i tu się zgadzamy.... Wiec po co 

2 godziny temu, Unexpected napisał:

?

Wspominając, że doisz 15 krów i stać Cię, a nie ICH czyli syna i synowej" potrafię wywnioskować, że Ty dostajesz kasę za mleko i dorosły syn z synową musi się dopraszać despoty o pieniądze na swoje wydatki? Czy się mylę?

Dzieciaku doilem 70 krow wiele lat... Teraz razem z

synem mamy 90 ha z czego syn obrabia sobie 55ha i ma tylko rośliny... a ja sobie na razie mam  tylko 35 ha i zostawiłem 15  krówek... Czaisz to czy ci  rozrysować obrazkami... Mam 52 lata więc coś tam jeszcze trza zarabiać.... Potrafisz to zrozumieć zakredytowanych madralo... Przylazles do tematu  ponabijać się z krowiarz a sam jesteś umoczonym  świniopasem z kredytem który będziesz pewnie spłacał do usranej emerytury..... Czego i kogo chcesz uczyć ? Jak piszesz o sobie i o swoim pręgierzu który sam sobie zgotowales.... Czy ja wyrażam pogardę dla ciebie   w temacie o trzodzie czy to ty tu przylazles się medrkowac ?Masz cos z głową? Odbilem ci piłeczkę i tyle... Te swoje wypociny nazywasz merytoryczna rozmowa? 😁🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano (edytowane)

Braki w wykształceniu są jak braki w uzębieniu- są niewidoczne do póki gęby nie otworzysz 🤭

A co do proszkowni, to miałem możliwość ostatnio zwiedzić proszkownię w Mrągowie. Za dużo nie pamiętam, ale podobno fajnie było 🙈 a tak na poważnie, to przemyślany i ogromny zakład. Szkoda tylko, żeby za kilka lat może być mocno za duży jeżeli aż tak zaczniemy likwidować produkcję. Ale na tą chwilę strzał w dziesiątkę 

Edytowane przez karol091193
  • Like 2
Opublikowano

Jakie to trza mieć wykształcenie żeby być zakredytowanym  świniopasem i udawać madrale ?A dobrze wiemy jaka to nędza i tyle... Jadą na kredytach i się najmują do pasania nie swoich świń... Większość dawno dała se siana i żyją jak ludzie i nie wąchają tego odoru. 

Po uj robić za darmo... 🤔

Opublikowano
6 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Czy aktualnie zapis w umowie odnośnie obniżenia ceny w okresie wypowiedzenia  jest zgodny z prawem? Bo UOKiK niby to się nie podoba

Ja miałem taki zapis i zmienili to :d aneks mam do umowy że cena w okresie wypowiedzenia nie ulega obniżeniu.  Więc  coś w tym temacie się dzialo

Opublikowano
28 minut temu, ubogiwladek napisał:

Ja miałem taki zapis i zmienili to :d aneks mam do umowy że cena w okresie wypowiedzenia nie ulega obniżeniu.  Więc  coś w tym temacie się dzialo

Akurat w Konskich to ten zapis uznali za niezgodny z prawem ponad rok temu jak rolnicy wygrali z nimi w sądzie. A tak z ciekawości jak teraz płacą? 

Opublikowano
38 minut temu, DanielFarmer napisał:

Giżycko a potem chyba Mlekpol.Piatnica za lipiec? wolne żarty 😀 My za czerwiec jeszcze nie wiemy 🙂

Daniel ale Edek Ci zagrał na nosie z ta cena i przenosinami 😛😛

Opublikowano

To nie prawda że nie ma ludzi do pracy w rolnictwie. Są a jak mu dasz w miarę wygodne warunki pracy i całkiem przyzwoita wypłatę to będzie robił jak na swoim prawie. U mnie doi gość co robi sobie jeszcze na 8 godzinnym etacie.a przed i po przychodzi jeszcze sobie dorobić. A robotę ma na miejscu na paliwo nie wyda co zarobi jego 

Opublikowano
Przed chwilą, Cow_milk napisał:

To nie prawda że nie ma ludzi do pracy w rolnictwie. Są a jak mu dasz w miarę wygodne warunki pracy i całkiem przyzwoita wypłatę to będzie robił jak na swoim prawie. U mnie doi gość co robi sobie jeszcze na 8 godzinnym etacie.a przed i po przychodzi jeszcze sobie dorobić. A robotę ma na miejscu na paliwo nie wyda co zarobi jego 

to ile ma stawkę?

Opublikowano
6 minut temu, Cow_milk napisał:

No to ma za***iście , całe życie w robocie ☺️

Ciekawe kiedy mieszka w domu 🤔

Opublikowano

Jak ma się rodzinę i dzieci i chce się cos tym dzieciom po sobie zostawić żeby kiedyś mieli łatwiej od Ciebie to się myśli w innych kategoriach 😉ale jak widać niektórzy myślą tu tylko o tym kiedy się walna na drzemkę po tej hu*owej śmierdzącej i jakże nieopłacalnej robocie 😂

A ogólnie wcale nie jest źle srute rzrpaczana już można dostać za 1800 zł. 

Przyjdzie ludziom sprzedać zboże poniżej kosztu produkcji przez imort ziarna z Ukrainy to dopiero się ludzie po głowie będą drapać. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Lepiej zrobisz jak nauczysz je  porządnej i uczciwej pracy, jak dasz za darmo to tego na pewno nie docenią i przepuszczą szybciej niż ci się zdaje, tak było jest i będzie.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
Opublikowano

Chyba nie można nigdzie lepiej zobrazować tego łatwiej dzieciom niż w przypadku rolnictwa. Moim skromnym zdaniem gdzie dzieci nie chcą zostać na gospodarstwie to błąd rodziców. Bo albo za bardzo trzymali kasę dla siebie a młodzi zdrowo naginali albo za bardzo im popuszczali i młodzi nie muauczyli się wartości pieniądza i tak jak mówisz już dziś z gospodarstw rodziców nie ma śladu 

No i młodzi dziś nie mają celu w życiu i nie cieszy ich wizja tworzenia czegoś pamiętam jak ja jarałem się z pierwszej wypłaty ponad 100 tys z mleczarni lub satysfakcję z jakiegoś wybudowanego budynku.  Cieszyło mnie to a dziś młodzi nie mają tego lub rodzice ich hamują. Ostatnio jeden byl u mnie jak mieszałem wóz to stwierdził że u niego  swinie mniej dostawały paszy jak u mnie krowy. Ale weź takim wytłumacz że to się odrabia 

• Like 3
Opublikowano
Cow_milk napisał:

Chyba nie można nigdzie lepiej zobrazować tego łatwiej dzieciom niż w przypadku rolnictwa. Moim skromnym zdaniem gdzie dzieci nie chcą zostać na gospodarstwie to błąd rodziców. Bo albo za bardzo trzymali kasę dla siebie a młodzi zdrowo naginali albo za bardzo im popuszczali i młodzi nie muauczyli się wartości pieniądza i tak jak mówisz już dziś z gospodarstw rodziców nie ma śladu 

No i młodzi dziś nie mają celu w życiu i nie cieszy ich wizja tworzenia czegoś pamiętam jak ja jarałem się z pierwszej wypłaty ponad 100 tys z mleczarni lub satysfakcję z jakiegoś wybudowanego budynku.  Cieszyło mnie to a dziś młodzi nie mają tego lub rodzice ich hamują. Ostatnio jeden byl u mnie jak mieszałem wóz to stwierdził że u niego  swinie mniej dostawały paszy jak u mnie krowy. Ale weź takim wytłumacz że to się odrabia 

Ewentualnie jak ojciec był lewy do roboty to i dzieci takie będą. U mojego wujka, ma dwóch synów i żadnej ani myśli zostać. Ale po co zostawać jak ojciec sam robi aby się nie narobić, nawet o kilka ha pola nie dba. Kolejną sprawa to taka że nawet jak jeden chciał sobie ze dwa, trzy cielaki trzymać to powiedział że on mu siana nie da. A jak chciał cielaka od ojca to powiedział że może mu sprzedać 😳🤷 Ciągnika im nie da bo zepsują (starego klamota) itd...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v