Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale podstawą układu paliwowego jest czystość (wymycie) Oczywiście że biopaliwo jest agresywniejsze dla gumy oraz w kontakcie z wodą powstaje emulsja która ulega spaleniu a nie pozostaje na dnie zbiornika z czasem brązowa breja jak zacznie korodować -czysta woda nie jest (ale kropelki ) nie jest tak szkodliwa jak taka rdzawa  .mam pozakładane separatory z bizona a za nimi zwykłe samochodowe filtry np vv passat a dopiero później właściwe filtry fabryczne .Przy dystrybutorze mam też 3 stopnie filtrowania .Po prostu  wszelkie naprawy układu CR są dość kosztowne i nawet filtry do wody 1 mikron są skuteczne i tanie 

8 minut temu, malaczarna napisał:

Jaka jest ekonomia na kupowaniu gorszej jakości paliwa a później naprawach za tysiące złotych wtrysków itp? Liczył ktoś? 

Nigdy nie kupuję gorszego tańszego wręcz odwrotnie ale mimo to jestem ostrożny a biopaliwo mam swojej prod

Opublikowano

Z tą emulsja to radzę uważać. Szczególnie przy ceramicznych wtryskach. Każda woda jest szkodliwa dla CR bez względu na kolor. Wtryski się zapiekają.

Z tą ilością filtrów też radzę uważać, bo w końcu opory ssania dla pomp będą zbyt duże. 

Opublikowano

Mając na myśli emulsję  o 1-2 cm3 na kilka tankowań a nie mililitry bo bezwodnego paliwa nie ma a na ścianach zawsze się skrapla .A opór filtrów no cóż częściej do wymiany ale za kilka złotych ostatnio 16zł  a nie set   

Opublikowano

Może kiedyś już tu pisalem. Jakiś czas temu wstawiłem ogłoszenie na FB że  oddam 200l oleju przepracowanego. Przyjechali chłopaki z pod Puław i zabrali...robią z tego paliwo i stary golf i pasażera na tym jeździ 🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, witejus napisał:

akcyza zapłacona?

A miałbyś odwagę pisać jak nie zapłacona a to są grosze  więcej papierologi jak kosztów -(a znając rolników jakie to nieżyczliwe k**wy spodziewać się można tylko jednego)

Edytowane przez RU68
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Z tą emulsja to radzę uważać. Szczególnie przy ceramicznych wtryskach. Każda woda jest szkodliwa dla CR bez względu na kolor. Wtryski się zapiekają.

Z tą ilością filtrów też radzę uważać, bo w końcu opory ssania dla pomp będą zbyt duże. 

CR- Common Rail a nie ceramiczne. 🤦‍♂️

Opublikowano
25 minut temu, witejus napisał:

Pewnie o piezoelektrycznych myślał

O to, to właśnie. Tak to jest jak pójdzie się na skróty, Dzięki za uściślenie i sprostowanie. 

Opublikowano

Kuzyn zalatwil tak wtryski w BMW F10 , ON z tira i woda była. Koszt wtrysków 8 tys. Zaoszczędził . Ile to miałby litrów za te pieniądze przy cenie 4.20 za litr.

Opublikowano

Jakoś do wszystkiego podchodzicie w sposób finansowy -a gdzie przygoda, wewnętrzny rozwój dreszcz niepewności ? nie spróbujesz to nie będziesz nigdy wiedział i umrzesz w niepewności .Jak mi coś odpier**li  to nie ma zmiłuj do ostatniej kropli krwi -to wszystko  po poznaniu są bardzo proste rozwiązania ale nie wszyscy mają takie pomysły i odwagę 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Jakoś do wszystkiego podchodzicie w sposób finansowy -a gdzie przygoda, wewnętrzny rozwój dreszcz niepewności ? nie spróbujesz to nie będziesz nigdy wiedział i umrzesz w niepewności .Jak mi coś odpier**li  to nie ma zmiłuj do ostatniej kropli krwi -to wszystko  po poznaniu są bardzo proste rozwiązania ale nie wszyscy mają takie pomysły i odwagę 

Ile kosztuje Cię wyprodukowanie litra bio 100

N47 i jego piękny rozrząd, a to że tam koło z wałem korbowym się wymienia to już chyba większej durnoty zrobić nie mogli.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Ile kosztuje Cię wyprodukowanie litra bio 100

N47 i jego piękny rozrząd, a to że tam koło z wałem korbowym się wymienia to już chyba większej durnoty zrobić nie mogli.

nie licząc instalacji grosze- metanol 25 gr +KOH 2 gr trochę energii na podgrzanie .Jeżeli policzymy jednak ilość prób dojścia do receptury to bezcenne 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, RU68 napisał:

nie licząc instalacji grosze- metanol 25 gr +KOH 2 gr trochę energii na podgrzanie .Jeżeli policzymy jednak ilość prób dojścia do receptury to bezcenne 

No a sam olej rośliny masz skąd? 

Opublikowano

Odpad za darmo- ale potrzeba wirówkę pompę próżniową wysokiego podciśnienia i znacznej wydajności  reszta reaktory filtry separatory  to można ogarnąć za dychę (papierologia to dziadostwo )

Opublikowano

Do odwodnienia trzeba prawie zero absolutne nie mniej jak minus 0,92 (musi się gotować -odwadniać na zimno ) pięknie widać w szkle zimne a się gotuje i para idzie  

Opublikowano

Nad tymi podziałkami próżni się gubię .Jedni podają od zera absolutnego inni odnośnikiem jest ciśnienie atmosferyczne jeszcze inni coś tam do potęgi dla mnie to popierniczone .Przyswajam skalę próżni w barach minus 0,xx

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v