Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a wiesz panie Ryszardzie że ten arktik to jest okropnie "suche" paliwo ? zimowe paliwa B0 mają smarność na granicy, krótko mówiąc nie ma parafiny, która smaruje.

1 minutę temu, hubertb napisał:

Dykte leje się do związania wody, to alkohol ;)

do związania wody ten zielony kleen flo jest bardzo dobry.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Uziu92 napisał:

jak kosztował 25 zł za litr

no ja wtedy miałem poniżej 20 zł jakoś, zamawiał kumpel przez warsztat samochodowy 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
3 minuty temu, Uziu92 napisał:

a wiesz panie Ryszardzie że ten arktik to jest okropnie "suche" paliwo ? zimowe paliwa B0 mają smarność na granicy, krótko mówiąc nie ma parafiny, która smaruje.

Większość rzeczy które powinny być smarowane pokryte są powłoką DLC :

Powłoki DLC – ekstremalnie twarde, dla uzyskania najlepszych właściwości ślizgowych « Oerlikon Balzers

Jak widzisz "kotbury" i pisanie o suchym paliwie ignoruj bo nie wie co pisze. Dolewanie oleju do paliwa oznacza śmierć katalizatorów, do tego olej 2t oddziela się od ON.

Opublikowano
7 minut temu, Uziu92 napisał:

do związania wody ten zielony kleen flo jest bardzo dobry.

A ja mam na całe lato b0 arktyczne dodam smar do diesla i będzie chodzić.

Ale ma kopa ze letnie b7 to jak piwo do wódki.

Opublikowano

wszystko ok ale jednak pompy wys. ciś opiłkują i wtryski siadają.

O oleju 2t był cały artykuł, były badane różne oleje i tylko bodaj 2 z badanych coś tam dawały i poprawiały smarność nie wpływając na pozzostałe parametry paliwa, reszta nie dawała nic, albo nawet wręcz szkodziła.

• Like 1
Opublikowano

Opiłkują, jednak nie ma to nic wspólnego z smarowaniem. Popatrz pompa zębata tłocząca olej hydrauliczny również może opiłkować. Tutaj chodzi o gigantyczne ciśnienia i kawitacje. 

Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

wszystko ok ale jednak pompy wys. ciś opiłkują i wtryski siadają.

O oleju 2t był cały artykuł, były badane różne oleje i tylko bodaj 2 z badanych coś tam dawały i poprawiały smarność nie wpływając na pozzostałe parametry paliwa, reszta nie dawała nic, albo nawet wręcz szkodziła.

O taki dodaję

https://www.petrostar.pl/chemia/dodatki-do-paliwa/kleen-flo/kleen-flo-smar-do-diesla

Screenshot_20220320-223355.jpg

Opublikowano

Nie lepiej brać B0 i nie martwić się o nic?

Zawsze biorę paliwo grudzień/styczeń na cały rok. Nigdy nie miałem problemów z żadnymi osadami wytraceniami.

Rozumiem że te dodatki to dodajecie do zbiornika np 2 tys litrów i potem miksujecie jakoś żeby się dobrze wymieszało?

Opublikowano
hubertb napisał:

Opiłkują, jednak nie ma to nic wspólnego z smarowaniem. Popatrz pompa zębata tłocząca olej hydrauliczny również może opiłkować. Tutaj chodzi o gigantyczne ciśnienia i kawitacje. 

może, ale jednak układ wtryskowy smaruje i chłodzi tylko paliwo. Są układy wysokiego ryzyka i jednak ten olej 2 t czy inne dodatki ludzie leja i jakoś to dłużej jeździ, druga sprawa zobacz jak kiedyś paliwo było tłuste, wylało się to plama była jak po oleju , a teraz się wyleje o za chwilę znaku nie ma, wyparuje jak woda.

Opublikowano

Paliwa jeszcze 15lat temu były tak chszczone na stacjach że pała mała. Dzisiejsze paliwa więc są o niebo lepsze. Po prostu dziś mamy CR który pracuje na ponad 1500bar. Pierwsze układy CR (JTD) cykały sobie na 500bar. 

Opublikowano
9 godzin temu, slawek74 napisał:

gdzieś w instrukcji dizla było na zimę do 15% benzyny

Szwagier kupil takie paliwo to caly uklad paliwowy musial czyścić do tego wymiana pompowtryskiwaczy w audi a4 b7 bo stare za mocno zalepilo. A paliwo do starego ciagnika poszło, na dnie syf sie jakis osadzil a tylko benzyna miala byc dolana. Paliwo do koparki na zimę.

Opublikowano
5 minut temu, AndrzejMikulewicz napisał:

@Belaruss820 ale syf.. Zmień dostawce. 

Na szczęście to nie od mojego dostawcy,ja mam czyste b0. To paliwo od szwagra bo takie kupil z 80l z czego 40 wlasnie takiego syfu i mi oddał do ciagnikow,oczywiscie odlalem to co lepsze a ten syf to gdzies jeszcze zlany stoi. C4011 przepalila.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v