Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Zimy nie będzie ciepło , nawet pogoda pomaga i gazu nie zabraknie .

Jak płakali że , gazu nie będzie , nawozów zabraknie .

do marca chyba nie szans na obniżki azotów póki ludzie w pole nie pójdą, ale przyszły sezon pewnie taniej będzie, zboża pewnie też

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Taniej aby na 3 spadło będzie ok , może spadnie do marca saletra .

spadnie i 2, tylko dystrybutorzy regionalni zapchani są tymi po 2, to muszą co najmniej po 1 zarobić  na przechowaniu🤣

a tak na poważnie jak mocznik import wjedzie poniżej 3,  to zobaczycie jak szybko cło da się nałożyć 

Opublikowano

Będzie raczej taniej i to znacząco. W UE znieśli cła na mocznik i tylko czekać na obniżki. Poza tym już 2 raz z rzędu grupa azoty podnosi ceny o jakieś grosze po to aby ludzi zachęcić do kupowania drogiego azotu z magazynów. Bo szczerze sobie powiedzmy jak podrożała saletra po 2 podwyżkach 100 czy 150 zł przy cenie 3700 to mi ta podwyżka tyle robi co zeszłoroczny śnieg. 

A jest to po to by wypchnąć drogi azot z magazynów bo chłop zawsze reaguje na zmiany cen, jak pszenica tanieje to sprzedaje, jak nawozy drożeją to kupuje. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

89% to i tak wysoko, popatrz na superfosfaty i fosdary, poza tym na worku można wszystko napisać, 

timac  ma o połowę mniej fosforu w swoim składzie a działanie,  dostępność dla rośliny może razy dwa jak w tych właśnie fosfodarach

Timac to dopiero jest marketing i za ten marketing płacisz .Działania fosforu i potasu w jednym sezonie nie zauważysz jeżeli obniżysz dawkę .Przykład od lat stosuję Ultra Black w ilości 30 kg /ha bezpośrednio w rząd na ziarno QQ czyli ok 15 kg P i plony ok a nawet spadku zawartości P nie widzę -jak to wytłumaczyć?

A na protestach same ciągniki po 0,5  mil a wy chcecie obniżki cen nawozów? ja na miejscu rządu po takich obrazkach  bym jeszcze podniósł  ceny nawozów -To tak jak na pasterce rewia mody . Dopiero jak wyjdziecie boso w łachmanach to ktoś może się zlituje  

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, bizon1 napisał:

a gaz już 85 € kontrakty na styczeń więc poczekam jak z tego tańszego mi wyprodukują 

A co to ma wspólnego? odpowie premier -kupcie sobie gaz i zróbcie nawóz za 900 zł .Polska dziura budżetowa to taka czarna dziura kosmiczna wciągnie wszystko a im więcej wciągnie tym bardziej przyciąga i więcej potrzebuje -proste prawo fizyki 

Opublikowano
22 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Prawda zgadza się.

Jak można jechać na strajk ciągnikiem za 500tys to tak samo jak lekarze pojechali by nowymi samochodami co by powiedziało społeczeństwo. 

Jakbyś pojechał starym Ursusem, to policjant zawsze znajdzie jakąś usterkę i zabierze dowód rejestracyjny...

• Like 2
Opublikowano
26 minut temu, v11 napisał:

Timac to dopiero jest marketing i za ten marketing płacisz .Działania fosforu i potasu w jednym sezonie nie zauważysz jeżeli obniżysz dawkę .Przykład od lat stosuję Ultra Black w ilości 30 kg /ha bezpośrednio w rząd na ziarno QQ czyli ok 15 kg P i plony ok a nawet spadku zawartości P nie widzę -jak to wytłumaczyć?

A na protestach same ciągniki po 0,5  mil a wy chcecie obniżki cen nawozów? ja na miejscu rządu po takich obrazkach  bym jeszcze podniósł  ceny nawozów -To tak jak na pasterce rewia mody . Dopiero jak wyjdziecie boso w łachmanach to ktoś może się zlituje  

sie pracuje i się ma najcześciej "krowiarze" mają takie ciągniki bo się pracuje 24/7 a nie tylko wiosną qq zasiać i do jesieni można leżeć...

21 minut temu, bizon1 napisał:

Do nowego roku nie obniżą bo VAT 0% a gaz już 85 € kontrakty na styczeń więc poczekam jak z tego tańszego mi wyprodukują 

Ale to nic nie daaa🤣 powiedzą że koszty energi i inne koszty wzrosły i nie stanieje zresztą sam kowalczyk mówił o tym że dopuki jest "wojna na ukrainie" to nie ma co liczyć na tańsze nawozy

7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Jakbyś pojechał starym Ursusem, to policjant zawsze znajdzie jakąś usterkę i zabierze dowód rejestracyjny...

A no była taka sytuacja jak na jednym ze strajków ktoś przyjechał starym ursusem/zetorem i policja zaglądała w każdy kąt i znalezli jakiś wyciek i zabrali dowód 

Opublikowano
33 minuty temu, v11 napisał:

Ty no teraz byle jaka pierdziawka kosztuje pół banki to co ty się dziwisz? :D weź 100 tys i idź do salonu samochodowego i zapytaj o dobrze wyposażony samochód rodzinny to się obudzisz 😛

• Like 2
Opublikowano

Europejskie magazyny gazu ziemnego są zapełnione w 83 proc., o 10 pkt. proc. powyżej pięcioletniej średniej.

GAZU NIE BRAKUJE .

Zimy nie widać wszystko na plus może minimalnie spaść do -4 stopnia .

Europa będzie miała tani nawóz a jak w Polsce będzie ? .

Opublikowano

A to zrobić tak żeby nie leciało, albo można iść pieszo w kolumnie albo zablokować ruch a nie robić paradę sprzętu. A i apropo jestem czynnym rolnikiem. I poszedł bym ma strajk ale jak widzę relacje to ja biedy nie widzę. A to że ktoś kupił ciągnik za milion postawił oborę czy tam chlewnie bo był rok czy dwa dobry a teraz jest dołek i ma problem ze spłata to chyba ryzyko prowadzenia działalności i trochę przeinwestowanie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, v11 napisał:

A co to ma wspólnego? odpowie premier -kupcie sobie gaz i zróbcie nawóz za 900 zł .Polska dziura budżetowa to taka czarna dziura kosmiczna wciągnie wszystko a im więcej wciągnie tym bardziej przyciąga i więcej potrzebuje -proste prawo fizyki 

Tylko zaraz ten zagraniczny mocznik i inny azot będzi tak tani że puławy obudzą sie z ręką w nocniku, kiedyś musi nastąpić spadek a kto będzie czekał to więcej straci .

Wystarczy odpalić olx mocznik zagraniczny na potęge jest w ogłoszenicach olx 2... z przodu (tylko duże ilości) coraz częściej zacznie się dopiero po nowym roku jeśli sytuacja z zimą i wojną pozostanie w obecnym punkcie. Spadające ceny pszenicy na świecie również nie zachęcają do kupna nawozów, więc każdy będzie chciał pchnąć gdzieś statek z nawozem.

CENA GAZU 86 więc taka jak w momencie rozpoczęcia wojny. 

Może teraz polskie zakłady zrobią przerwę techniczną🙈 

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

czyli wg Ciebie to tylko Ci co mają stare ciągniki mogą strajkować bo oni mają biedę  a ten co rozwija gospodarstwo, ryzykuje to może sobie pozwolić na jeden rok pracy bez dochodu bo on sobie poradzi ..  trochę słabe myślenie 

5 minut temu, dzidzia202 napisał:

A to zrobić tak żeby nie leciało, albo można iść pieszo w kolumnie albo zablokować ruch a nie robić paradę sprzętu. A i apropo jestem czynnym rolnikiem. I poszedł bym ma strajk ale jak widzę relacje to ja biedy nie widzę. A to że ktoś kupił ciągnik za milion postawił oborę czy tam chlewnie bo był rok czy dwa dobry a teraz jest dołek i ma problem ze spłata to chyba ryzyko prowadzenia działalności i trochę przeinwestowanie. 

1 minutę temu, galan99 napisał:

Nie chce mi się szukać jak były te strajki w Warszawie co kapustą rzucali , to kto pojechał to ma do spłaty kredyty i płacz bo nabrali milionów .

tak jest od zawsze .

nie każdy  co strajkuje ma kredyty, wiec nie wrzucaj wszystkich do jednego worka jeśli Tobie się podoba sytuacja w polskim rolnictwie to gratuluję 

Opublikowano

Ja też ryzykuje też rozwijam ale staram się robić to z głową. Mogłem wziąć ziemię za 1mil zł dali by mi kredyt ale na co mi szubienica na szyi jak można żyć z tego co mam. Wolałbym dokupić 5ha za gotówkę jak kilkadziesiąt w kredyt proste. Ale byle mieć więcej i więcej i każdy się licytuje. 

Opublikowano
37 minut temu, Bercik92 napisał:

sie pracuje i się ma najcześciej "krowiarze" mają takie ciągniki bo się pracuje 24/7 a nie tylko wiosną qq zasiać i do jesieni można leżeć...

Piszę o wizerunku w felietonach i odczuciach większości społeczeństwa "czego wy jeszcze chcecie ja na taki ciągnik muszę pracować pół życia " mówi pracownik 

A może nie trzeba 24/7 i być "krowiarzem" i mieć kilka takich leżąc do jesieni?

Opublikowano
19 minut temu, dzidzia202 napisał:

Ja też ryzykuje też rozwijam ale staram się robić to z głową. Mogłem wziąć ziemię za 1mil zł dali by mi kredyt ale na co mi szubienica na szyi jak można żyć z tego co mam. Wolałbym dokupić 5ha za gotówkę jak kilkadziesiąt w kredyt proste. Ale byle mieć więcej i więcej i każdy się licytuje. 

ja tak samo dokupuje za gotówkę, nie korzystam z prowu,  nie mam kredytów ale popieram tych co strajkują bo maja rację że nie jest dobrze w polskim rolnictwie 

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, melon10641 napisał:

Ty no teraz byle jaka pierdziawka kosztuje pół banki to co ty się dziwisz? :D weź 100 tys i idź do salonu samochodowego i zapytaj o dobrze wyposażony samochód rodzinny to się obudzisz 😛

Mnie nie trzeba budzić -nie potrafię długo spać  a za 100 w salonie raczej nic nie kupisz a ty chcesz jeszcze  wyposażać? 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

Prawda zgadza się.

Jak można jechać na strajk ciągnikiem za 500tys to tak samo jak lekarze pojechali by nowymi samochodami co by powiedziało społeczeństwo. 

jak może innych nie mają tylko same za co najmniej 0,5 mln znam takich

37 minut temu, dzidzia202 napisał:

38 minut temu, dzidzia202 napisał:

A co to jest milion na ziemię? chyba że ziemia po 100 tyś?

w gospodarstwach produkcyjnych kredyt to jest taki sam produkt jak zakup nawozów,  inwestują kupują negocjują odsetki itd., kredyty fabryczne itp.

np. w cenie nowego ciągnika jest koszt jego finansowania fabrycznego, i ten co  za gotówkę bierze to frajer bo też płaci w cenie ciągnika dla tego co bierze w finansowaniu fabrycznym

Opublikowano

W agrobiznesie właśnie się cieszyli, że pszenica potaniała z 2 tys do 1,4 bo jest towar z UA i mąka bezie tanieć. I mówili, że mąki nie zabraknie. O tak taniejących nawozach nic nie było.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v