Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc takie ceny

Fosdar 40 2470

Superfosfat prosty 19 1460

Decyzja padła na sup prosty. Zamówione 8t.

Dlaczego ten?

Fosdar 40% p205 ale tylko 23,5% rozpuszczalne w h2o. Do tego tylko 10% CaO I 5 % SO3.

Dodatkowo micro.

Superfosfat 19% p2o5,  93% czyli 17,67% rozp w wodzie. 

Do tego 20% CaO I aż 32% SO3

Mikro jak wyżej.

Opublikowano

W kwaśnym środowisku związki nierozpuszczalne w wodzie lepiej się rozpuszczają.

Opublikowano

Część zastosuję w najgłupszy możliwy sposób czyli pogłównie po pszenicy I jęczmieniu🤭

Uzupełnię siarkę bo kizeryt odpuściłem

Reszta na jesień pod nasadzenia.

Opublikowano

2cm może się przemieści, ale na jesień będzie tam gdzie trzeba. 

Mam takie działki po ekologu. Co roku 300kg polifoski lub ultra8 . Zrobiłem badaniajuż po orce siewnej i zonk, fosfor tragicznie niski. Gdybym badania zrobił miesiąc wcześniej to było by I lepiej wiele taniej. 

Jeszcze jeden temat mi po głowie chodzi-  bazalt.

Tylko początek roku i handlowcy leją na rolnika.

Jeden miał dosłać cennik i materiały, druga w salonie chyba fryzjerskim była i prosiła o telefon kolejnego dnia. A kolejnego nie odbierała.

Opublikowano
3 godziny temu, mtz55 napisał:

Każdy startuje w innym czasie z innego poziomu więc kredyt czasami to jedyne wyjście. Podam prosty przykład gosp. 25ha ma możliwość kupna ziemi 50ha 20tys/ha w swojej wiosce, trzeba włożyć w banku do tego chemia nawozy rocznie (150 tyś/50ha) i zmiana parku maszynowego zazwyczaj...  do tego w międzyczasie  dochodzi z 20 ha dzierżaw.  W przeciągu 2/3 lat zwiększamy areał 300% (ziemia kupiona zazwyczaj zaniedbana)  . Raczej nie jest możliwe aby tylko był kredyt na ziemie.

Dopłat zazwyczaj brak do nowo nabytej ziemi bo albo rata pod hipotekę albo czynsz dzierżawny wariant 20tys/ha to cena która długo leżeć nie będzie..

Kto karze sie rzucać z motyką na słońce jak ktoś ma 100 ha i nie zakupuje 200

Opublikowano

dokładnie takie inwestycje są obarczone dużym ryzykiem i trzeba się liczyć że można stracić nawet to co się ma wg mnie lepiej jest inwestować powoli ale bez dużych kredytów

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, miwigos napisał:

Kto karze sie rzucać z motyką na słońce jak ktoś ma 100 ha i nie zakupuje 200

No ale czasami albo bierzesz wszystko szybko albo stoisz w miejscu. W latach 90 też zazwyczaj ludzie startowali od 10ha ha a dobierał 200-300 ha i nie wiedział co będzie za rok, dlatego każdy wolał spać spokojnie na etacie.

My cztery lata temu po 19tys/ha 6 ha  kupiłem obecnie jest po 30 tys/ha działka 3 ha IV klasa i chętnego brak(w okolicy każdy chce tylko dzierżawić za dopłaty). Dodam że hodowli u nas w regionie  brak, a z tego co widzę to cena pola zazwyczaj 2x do góry jeśli mamy okolicę z hodowlą.

Ciekawie to się robi z czynszami w kowr ale to inny temat....

Co do cen osadkowski legnica

rsm 32 2780netto

saletrosan 2800 netto

saletry brak.

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

Jednym sie udało inni zbankrutowali , na 100 ha dobrej ziemi żyje sie dobrze ,po co  ryzykować , co dwa lata lepiej 10 ha dokupić na spokojnie

Opublikowano

lokalny skład pow biłgorajski

saletra    34       -         3200

saletrosan         -         3100

poli 6                 -          2940

RSM  28           -          3000

mocznik          -           4200

kizeryt            -            1970

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Część zastosuję w najgłupszy możliwy sposób czyli pogłównie po pszenicy I jęczmieniu🤭

Uzupełnię siarkę bo kizeryt odpuściłem

Reszta na jesień pod nasadzenia.

Też o tym myślałem, teraz jak rozsiejesz to że śniegiem i wilgocią powinno powoli w ziemię wejść bez strat🤔 A jak by to dać na rzepak teraz  jak myślisz? Czekam na badania jak będzie mało składnika to chyba kupię i ja superfosfat.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Też o tym myślałem, teraz jak rozsiejesz to że śniegiem i wilgocią powinno powoli w ziemię wejść bez strat🤔 A jak by to dać na rzepak teraz  jak myślisz? Czekam na badania jak będzie mało składnika to chyba kupię i ja superfosfat.

Ja nikomu nie polecę tej metody bo to się kłóci z zasadami stosowania superfosfatu😉

U siebie też w styczniu nie zastosuję w pszenicy że względu na możliwe wiatry wysmalające. Po prostu może wywiać nawóz po rozpadzie granuli.

W jęczmieniu i rzepaku z uwagi na dużą masę liścia pewnie do tego by nie doszło.

Tu masz ciekawe przemyślenia do których i ja doszedłem. Choć to artykuł z lokowaniem produktu😉

https://nawozy.pl/strefa-wiedzy/ekspert-radzi/czy-superfosfat-prosty-to-rzeczywiscie-nawoz-fosforowy/

Opublikowano

Powiedzcie mi Panowie bo stoję przed dylematem. 

RSM 28      2700 brutto 

NPK 6 20 30 2500 brutto 

Dostępność na już i nie wiem czy fakturować. Brać czy czekać na to że będzie lepiej?

Opublikowano
10 minut temu, Neveragain napisał:

RSM 28      2700 brutto 

NPK 6 20 30 2500 brutto 

Dostępność na już i nie wiem czy fakturować. Brać czy czekać na to że będzie lepiej?

Brać, nie zastawiać sie  .

Czym Wy się martficie? 

Nawozy drogie, prąd drogi, gaz drogi, to tak samo płody rolne będą drogie .

Tak czy inaczej rok 2022 będzie rokiem wielu naszych doświadczeń. 

Zastosujcie 100 kg saletry i też będzie dobrze. 

Rolnictwo to ryzyko. 

Ilu z Was nie raz , nie dwa zastosowało duże nawożenie a uprawa zmarzła, albo susza załatwiła a może ktoś opryskiem zniszczył i trzeba było przeorać.

Opublikowano (edytowane)

@CzarnyR1 Dziękuję za metytoryczną odpowiedz. Mam blisko pół setki ha rzepaku i planuję przyłożyć się do nawożenia bo przy tych cenach nawozów i ŚOR 3k/tonę to powinno być minimum za rok. 

Edytowane przez Neveragain
  • Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Neveragain napisał:

RSM 28      2700 brutto 

NPK 6 20 30 2500 brutto 

Npk na dziś okazyjna cenaale warto dopytać o jakość. Jeśli typ ultra czy polifoski to tak. Jeśli jakiś mieszaniec typu superfosfat, sól I przyklejony azot, z kupą pyłu, nieregularą granulacją to do głębokiej analizy . Wówczas P będzie raczej w formie rozpuszczalnej w kwasach i trzeba przeliczyć czy nie lepiej będzie 300 czy 400 zł dołożyć do ultry czy polifoski. 

Rsm 28 w tej cenie odpowiada cenie saletry 3278,5 zł, więc porównaj co masz w lepszej cenie i co preferujesz w stosowaniu

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

U siebie też w styczniu nie zastosuję w pszenicy że względu na możliwe wiatry wysmalające. Po prostu może wywiać nawóz po rozpadzie granuli.

a to jeszcze są tacy co robią takie rzeczy? jeden miły sąsiad na wiosce i najdroższy nawóz i wysiew w życiu może być, zwłaszcza jak dobrze zgłosi

Opublikowano

Zakaz stosowania dotyczy azotów.

Dobra praktyka zakazuje stosowania na glebę zamarzniętą i/lub pokrytą śniegiem

Opublikowano

Zamarznietą do 30 cm obecnie jest na 10 cm , 3 cm juz pusciło idealny moment na kizeryt 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v