Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, tommy66692 napisał:

W tym roku będzie tylko coś pod rzepak dane i siew swoimi nasionami, trzeba ciąć koszty po całości chociaz w okolicy kto ma zasiane swoim i zadbał to nie wygląda gorzej od kwalifikatu, miejscami lepiej 

Hybryde swoimi??

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, sadownik12 napisał:

Zdrowe podejście. Pszenica po 2000 to i nawozy po 4000 mogą być 🤣. Ot taka logika.

oczywiscie ze lepiej jakby tak nie bylo ale rzadko sie zdarzalo zeby tona saletry byla w cenie tony pszenicy, a jesli rzepak bylby bo 4000 to cos zlego jak i saletra bylaby po 4000?

Edytowane przez MiRol
Opublikowano
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Hybryde swoimi??

Będzie liniowka i tyle, sieją liniowki bez straty w plonie

Pod rzepak dawałem 400kg npk, dam w tym roku 200 a pod pszenicę po 100kg i nie będzie wyjścia

Opublikowano
15 minut temu, jacor73 napisał:

A no taki jest sens, że sypiesz tylko 2 tony na ha i robi robotę, Ty sypiesz 10 ton i koszty masz większe, bo rozsypanie i musisz kupić 5 razy więcej i pewnie teraz te 20 zł nie styknie, nie mówiąc o niewiadomym składzie i przyswajalności tego co rozsiejesz.

moge sie załozyc ze nie styknie 2 tony z kopalni  na efekt z 5 ton 0-4mm dolomitu

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, tommy66692 napisał:

Będzie liniowka i tyle, sieją liniowki bez straty w plonie

Pod rzepak dawałem 400kg npk, dam w tym roku 200 a pod pszenicę po 100kg i nie będzie wyjścia

Ja hybrydę własnymi. 

Opublikowano
12 minut temu, yaroslaw napisał:

jak nic   ma  taką wysoką  zasobność  że  tylko  ziemię  z pola  workować  i sprzedawać  jako  NPK

To co  @JarekBazydlo apropo badał , bo ja zrozumiałem z jego wypowiedzi że przyszły mu wyniki z próbek nawozowych , i myślałem że próbki nawozu oddał do badań , czy się zawartości składników zgadzają z tym co pisze na worku , a wy znowu mówicie o ziemi , pewnie macie rację tylko on się troszkę zamotał i napisał że mu przyszły wyniki z próbki nawozów , zamiast napisać wyniki z próbek gleby na zawartość ....

Opublikowano
26 minut temu, jajonasz napisał:

hahaha ta będzie kwalifikat po 2k xD koło 5k pszenica pewnie lekko się zakręci 

to dopłata  do materiału siewnego w wysokości 67 zł do ha marnie będzie wyglądać przy 5 k za kwalifikat

• Haha 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

49 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Pyliste ? jaka różnica między obecną ceną a zeszłoroczną na transporcie ?

100km od kopalni 50% więcej niż w grudniu 

kujawit? gdzie pytałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Ale on tanio chyba ma azoty bo przypadkiem widziałem pewne papiery u pośredników i oni tam się zaopatrują.

Być może,  ale  obdzwaniając lokalne punkty przed zakupem u niego jest zawsze drozej. Być może taka strategia , przepuścić towar przez pośredników i nie użerac się z maluczkimi.

Opublikowano
25 minut temu, tommy66692 napisał:

Mówią że kwalifikat zboża w granicach 3.5 k

Dzisiaj miałem telefon w sprawie mat. siewnego rzepaku LG ANTIGUA w tamtym roku 1400 - w tym 1800, DK Excitet w tamtym roku 1400 ,w tym roku jakiś następca DK Excentric, czy jakoś tak - 1660 zł jednostka. Trzeba się dowiedzieć jakie odmiany znajomi będą siać , jak mi będą któreś odmiany pasować , to sieję wszystko swoim , jeśli nie , to trzeba 1 jednostkę kupić żeby było na następny rok C2 , bo siać hybryda w C3 to jeszcze tak nie siałem nigdy, a C2 to idzie co rok

Opublikowano (edytowane)

Co ten rzepak złotem zaprawiony? Jeśli dobrze pamiętam to ja kupowałem ten z Murphy z agroloku po 580/590zl brutto paczka

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano
46 minut temu, mysza103 napisał:

Dzisiaj miałem telefon w sprawie mat. siewnego rzepaku LG ANTIGUA w tamtym roku 1400 - w tym 1800, DK Excitet w tamtym roku 1400 ,w tym roku jakiś następca DK Excentric, czy jakoś tak - 1660 zł jednostka. Trzeba się dowiedzieć jakie odmiany znajomi będą siać , jak mi będą któreś odmiany pasować , to sieję wszystko swoim , jeśli nie , to trzeba 1 jednostkę kupić żeby było na następny rok C2 , bo siać hybryda w C3 to jeszcze tak nie siałem nigdy, a C2 to idzie co rok

Ładnie Ci makaron na uszy nawinęli. Excentric to wyłącznościówka Agroloku i dlatego go wciskają, bo mają z tego większą prowizję. Excited to nadal flagowa odmiana Dekalbu.

Opublikowano
Rambo2 napisał:

23 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

A mojemu braciakowi dziś przyszły wyniki z próbek nawozów... masakra

Co badane i jak wyszło że tak źle?

VonVegans napisał:

Ale on pisze o rzepaku a nie pszenicy

33 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

A mojemu braciakowi dziś przyszły wyniki z próbek nawozów... masakra

No to co tam wyszło?

Nie będę pisał jaka firma i tak dalej. Próbki były z targów gdzie były rozdawane by sprawdzić sobie jakie to cudowne nawozy. A tak naprawdę skład zaniżony o połowę i wszędzie tylko wapno powyżej tego co podane na etykiecie.

yaroslaw napisał:

17 minut temu, VonVegans napisał:

No to co tam wyszło?

jak nic   ma  taką wysoką  zasobność  że  tylko  ziemię  z pola  workować  i sprzedawać  jako  NPK

Kolejny co widzę chce zabłysnąć na AF.

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Nie będę pisał jaka firma i tak dalej. Próbki były z targów gdzie były rozdawane by sprawdzić sobie jakie to cudowne nawozy. A tak naprawdę skład zaniżony o połowę i wszędzie tylko wapno powyżej tego co podane na etykiecie.

W tym kraju mnie nic nie zdziwi. Znajomy zamówił całe auto, worki BB oryginalnie popakowane, ustawiał w garazu, obok miał kilka z sezonu wcześniej i coś mu nie pasowało bo jakieś mniejsze, okazało sie że średnio 50 kg w worku mniej, czyli tylko 2.5 tony w plecy a saletra była wtedy po 1200 a nie 4000.

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Napisać ale jednak nic nie napisać i niech dalej innych w ch*ja robią, nie wiem czy on, czy jednak Ty tu na gwiazdora pozujesz 

• Like 2
Opublikowano

Też dowiedziałem się tyle że nas łupią. Ale czy na npk w granuli, nawozie płynnym czy micro to nie wiem. Czy nowości na rynku czy flagowe produkty...

No taka wiadomość typu rzucić gówno między ludzi niech śmierdzi.

Opublikowano

Śmierdzieć to śmierdzi już ale będzie  bardziej niech nikt nie wciska kitu że tak nie jest .

Rolnicy z milionowymi długami. Spłacają je wolniej niż rok temu .

Eksperci przewidują, że najbliższe kwartały tego roku mocniej pogłębią problemy finansowe rolników. – Dane z rejestrów są zatrważające. I co gorsza, w pełni nie oddają realiów. Nawet jeśli w statystykach widzimy spadek, to dlatego, że rolników z miesiąca na miesiąc jest coraz mniej. Wiele zadłużonych rok temu gospodarstw już nie istnieje – wyjaśnia Michał Kołodziejczak, lider Agrounii.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/rolnicy-z-milionowymi-dlugami-splacaja-je-wolniej-niz-rok-temu/1nqweks

Drogie NPK  to tylko przyśpieszy upadłość tysiące gospodarstw bo po 5 tyś za NPK .

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v