Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

13 minut temu, Mariusz2903 napisał:

500 zł do tony dajmy na to , ale na jaką ilość ha i tona superfosfatu  1400 zł a tona mocznika 4000 zł , to jak to sprawiedliwie dotować ?

Mam potwierdzenie, nawet do wapna będzie. Ustalili 123,65€ po kursie 4,634zł do tony.

Kupiłem w styczniu 56t radkowitu to z samej dopłaty jeszcze na 230t mi zostanie.

A jeszcze 10t polifoski, 8 ssletrosanu, 4 soli 4 mocznika 6 superfosfatu. Będzie super. Kocham unię👍

Byłem przeciwny dopłatom No ale takiej pomocy nie odmówię.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Mam potwierdzenie, nawet do wapna będzie. Ustalili 123,65€ po kursie 4,634zł do tony.

Kupiłem w styczniu 56t radkowitu to z samej dopłaty jeszcze na 230t mi zostanie.

A jeszcze 10t polifoski, 8 ssletrosanu, 4 soli 4 mocznika 6 superfosfatu. Będzie super. Kocham unię👍

A na PIS jedziesz 

Opublikowano

Zaczynam, do tej pory na nich głosowałem.

A i ważna sprawa bo limitu de minimis braknie w tym roku, więc najpierw będą honorowane faktury od grudnia do połowy lutego. Więc np Rysiek może dostać najwcześniej w 2023r.

Opublikowano
4 minuty temu, matek89121 napisał:

Czyli ewidentnie ruski troll za srebrniki putiniaka

Zastanów się nad tym co bezsensownie w słowo pisane zamieniasz i wyciągnij wnioski nim zaczniesz ubliżać.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

gdzie masz to potwierdzone ? u Mateusza ?😁

Opublikowano

Jak będzie z limitu drminimis ,to nasi sa idioci ,chyba że zwiększą ilość

Opublikowano

Widzę że muszę się wkręcić na ministra to wam tak śrubę dokręce że wam się głupot o dopłatach odechce a jak popuszcze to będziecie do końca życia chwalić innej rady nie widzę w d*pach się przewraca jak ktoś nie umie gospodarować  sprzedać i do pracy tam jest" dobrze"

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

ogólnie jak widzicie temat, chce kupic kilka ton PK  na przyszły  rok/ jesien 22 zeby schować pieniadze przed inflacją czy byście kupili  czy bedzie taniej latem ? tarnogran 25 5-10-25   2500PLN , Saletrzak 2850, tarnogran PK 12-23 1900PLN  ?

Putin podobno powiedzial ze sankcje to jak wypowiedzenie wojny, Jak myslicie ile bedzie trwac ten chaos, bo chyba nie miesiąc... paliwa skaczą jak zając

Opublikowano
2 godziny temu, toorano napisał:

do wapna nie będzie !

do porównania jeszcze faktury z 2020, aby wyliczyć ile droższy kupiłeś w 2021/22

Tak jak piszesz. Trzeba wykazać różnice w cenie między zakupem bieżącym a poprzednim rokiem. Maksymalna kwota 500 zł do ha, maksymalnie 50 ha. I do nawozów innych niż wapno. Faktury od września. Hektary z wniosku o płatność. Kasa z covidowego.

Opublikowano
43 minuty temu, GABBER85 napisał:

ogólnie jak widzicie temat, chce kupic kilka ton PK  na przyszły  rok/ jesien 22 zeby schować pieniadze przed inflacją czy byście kupili  czy bedzie taniej latem ? tarnogran 25 5-10-25   2500PLN , Saletrzak 2850, tarnogran PK 12-23 1900PLN  ?

Putin podobno powiedzial ze sankcje to jak wypowiedzenie wojny, Jak myslicie ile bedzie trwac ten chaos, bo chyba nie miesiąc... paliwa skaczą jak zając

Weź zobacz co w tym tarnogranie jest, porównaj z polifoską, przelicz i zapomnij o nim.

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Widzę że muszę się wkręcić na ministra to wam tak śrubę dokręce że wam się głupot o dopłatach odechce a jak popuszcze to będziecie do końca życia chwalić innej rady nie widzę w d*pach się przewraca jak ktoś nie umie gospodarować  sprzedać i do pracy tam jest" dobrze"

Panu już podziękujemy za dobre słowo wygłoszone na temat pomocy .

A nawozy wsparcie socjalne powinno mieć bo to przez wojnę .

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Po wiec że kilka lat nie miesiąc .

Opublikowano

Ale biadolicie, żadnych dopłat to najlepsze rozwiązanie. Teraz galan dopłat się domaga bo kupił nawóz po 2800 to mu to wsio czy zdrożeje czy nie, bo już ma a zawsze kasę by przytulił. Prawda taka że każda dopłata to zwyżka ceny produktu który jest nimi objęty (ofc, nie dotyczy płodów rolnych. Ruchanie w tym przypadku działa w jedną stronę).

Opublikowano

Te dopłaty nie będą miały większego znaczenia jak gaz jest już ponad 2x tyle jak byłprzed wojną, i saletra kosztująca 5tys, nie wiem ile by musieli dać tej dopłaty

Opublikowano

wiedzą dziady co robią. chleb będzie po 12 zł to powiedzą że chlopom w skupach drogo muszą płacić, pomimo że im do wszystkiego doplacali.przepasc jeszcze się pogłębi. 

Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

500 zł do tony dajmy na to , ale na jaką ilość ha i tona superfosfatu  1400 zł a tona mocznika 4000 zł , to jak to sprawiedliwie dotować ?

Dlatego mają wprowadzić TALON

• Like 1
Opublikowano

Wg najnowszego pomysłu ministerstwa rolnictwa, dopłaty do nawozów mają być tylko dla tych  którzy nabyli nawóz w dniu 24.grudnia 2021 między godz 8 a godz 16. Na kupiony nawóz trzeba będzie okazać fakturę i zaświadczenie od ks. proboszcza o nieposzlakowanej opinii

• Haha 12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v