Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż to. Chcieli by pomóc to azoty jechały by na minimalnym zysku sprzedając nawóz rolnikom w polsce. Nie na składy bo pośrednicy by nas robili w bambuko tylko prosto od producenta i kto by chciał to by sobie transport zorganizował. I pewnie ta saletra czy polifoska kosztowałaby sporo poniżej 2 tyś.  Tak samo PGNiG czy inne spółki no ale jak każda władza ma poobsadzanych ,,swoich '' w tych spółkach to trzeba doić ile się tylko da 

Opublikowano

Info od znajomego, żadne pewne tylko z zaobserwowanej sytuacji inflacji i tego co się stało z gazem, myśli że na nowe zakupy nawozów to nowy sezon zacznie się od cen 5tys, oczywiście płody rolne będą musiały odpowiednio zdrożeć żeby był sens kupna tak drogiego nawozu ale koło się zamyka, a gorsza sprawa może się okazać jeśli wpuścimy uchodźców z kasą do inwestowania

Opublikowano

U mnie nie daleko podjechałem kupić trochę siarczanu magnezu 1230 i superfosfatu 1360 a tu wszystko sprzedane i to niby jeden kupujący ilość 23 t każdego, no to 100 kg saletry wziąłem 2940 i bb kornkali 2080. 

Opublikowano
30 minut temu, ZELKOW napisał:

Info od znajomego, żadne pewne tylko z zaobserwowanej sytuacji inflacji i tego co się stało z gazem, myśli że na nowe zakupy nawozów to nowy sezon zacznie się od cen 5tys, oczywiście płody rolne będą musiały odpowiednio zdrożeć żeby był sens kupna tak drogiego nawozu ale koło się zamyka, a gorsza sprawa może się okazać jeśli wpuścimy uchodźców z kasą do inwestowania

Kupujesz azot na przyszły sezon?

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

Będzie jeszcze głód coś mi się wydaje😬

Opublikowano

A może po 2 tysie, wielkiej wojny nie będzie wróci normalność

Opublikowano

Już po nowym roku miała być po 5 i ciągle rosnąć . Aktualnie to doją nas pośrednicy a w największym stopniu zakłady państwowe. W te bajki po 5 tyś to chyba głupi uwierzy. Od nowego roku już każdy krzyczał że co kolejna dostawa to nawóz będzie tylko droższy a jest co dostawa tańszy. Miało go zabraknąć i grupa azoty zachęcąła do kupna bo nie będzie co siać a sie okazało że magazyny pełne i wydzwaniają żeby brać a został tydzień do marca i legalnego wiazdu z nawozami. Doją głupich chłopów jak mogą 

• Like 13
Opublikowano (edytowane)

Zaczyna się strasznie, zaraz 20 zł w górę i będą ludzie robić zapasy na następny rok xD Ale mogę was uspokoić, nie będziemy kupować saletry po 5k, bo nikt takiej drogiej saletry nie będzie produkował xD

Edytowane przez jajonasz
  • Like 4
Opublikowano
22 minuty temu, krzychu121 napisał:

Doją głupich chłopów jak mogą 

Trzeba się śmiać? to jest tzw ,,wolny rynek" i każdy korzysta z okazji by zarobić .Czy szanowny pan sprzedaje dziś np pszenicę w cenie z ubiegłorocznych żniw ?bo przecież wyprodukował na nawozach w cenach z 2020 roku.Chłopi też doją głupich ... jak mogą.

• Like 2
Opublikowano

Przecież niedawno tu pisali że trzy tony pszenicy na tonę saletry to normalna relacja,a kilka lat temu słyszałem w jakimś programie rolniczym że cena surowca w gotowym wyrobie na półce w sklepie to ok 15 %,a będzie jeszcze niższa bo ma spaść do 10 %

Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Zaczyna się strasznie, zaraz 20 zł w górę i będą ludzie robić zapasy na następny rok xD Ale mogę was uspokoić, nie będziemy kupować saletry po 5k, bo nikt takiej drogiej saletry nie będzie produkował xD

Założysz się że bedą😎 powiem więcej będą tacy co kupią , 🙆‍♂️

Opublikowano
29 minut temu, witejus napisał:

Trzeba się śmiać? to jest tzw ,,wolny rynek" i każdy korzysta z okazji by zarobić .Czy szanowny pan sprzedaje dziś np pszenicę w cenie z ubiegłorocznych żniw ?bo przecież wyprodukował na nawozach w cenach z 2020 roku.Chłopi też doją głupich ... jak mogą.

Nie mam zbóż ale Kto kogo doi? Rolnicy sprzedają po takiej cenie jaką ktoś im zapłaci za dany towar. I ten ktoś w 99% przypadków zarabia na tym odsprzedając ten towar dalej. Jacyś skoczkowie co myślą że zwojują świat na skupie a później jak cena spadnie o oni nie mają umów to mogą stracić reszta kto się zajmuje handlem to kupuje by zarobić a nie dokładać do interesu. W drugą stronę jednak tak to nie działa. Też chciałbym przyjść do składu jak handlarz do chłopa  i powiedzieć no mogę dać ci 1200 za saletrę bo nie wyjdę na tym.  Chłop jak przychodzi do sklepu czy na skład to albo płaci tyle ile sprzedający zarząda albo nie kupuje. Miało by to jakiś sens jakby mi np zagwarantowali że cały rok będę miał za mleko np 2-2,2 zł netto. Ok wtedy kupuję tą saletrę za 3 tyś i nie marudzę. Ale kupię saletrę czy inną polifoskę za 3 tyś a od maja czy czerwca mleko spadnie na 1,5-1,6 i jadę przy aktualnych kosztach produkcji praktycznie na zero. NIech ktoś ma jakiś kredyt na ziemię czy maszyny i powoli wjeżdża do niego komornik. Ja piszę o normalnym zdrowym handlu a nie cwaniaczkach co mają po 500-1000 % narzutu na towarze i ty to nazywasz wolnym rynkiem.  Rolnicy powinni być jakoś chronieni bo mleka czy świni albo bydła na rzeź nie przetrzymasz nie wiadomo ile. Zboże też nie będzie leżeć w nieskończoność a cwaniaczki to wykorzystują.

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano

Jaruś a co zle jest? Znam nie jednego, są ludzie co dadzą się namówić na niższa cenę i z takimi robią interesy. Fakt trzeba się za tym kręcić i to lubić, nie ma co komu zazdrościć, niech tam interes się kręci i im.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Też chciałbym przyjść do składu jak handlarz do chłopa  i powiedzieć no mogę dać ci 1200 za saletrę bo nie wyjdę na tym.

Ależ oczywiście że możesz

3 minuty temu, krzychu121 napisał:

Chłop jak przychodzi do sklepu czy na skład to albo płaci tyle ile sprzedający zarząda albo nie kupuje.

Jak najbardziej ,jak pasuje cena kupujesz i płacisz nie pasuje cena  nie kupujesz.To jest taka oczywista oczywistość jak jeden powiedział że nie wiem po co w ogóle o tym pisać

Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Jaruś a co zle jest? Znam nie jednego, są ludzie co dadzą się namówić na niższa cenę i z takimi robią interesy. Fakt trzeba się za tym kręcić i to lubić, nie ma co komu zazdrościć, niech tam interes się kręci i im.

Jest tak pieknie jak wszedzie gdzie nas nie ma :)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v