Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Badwolf napisał:

Spodziewałem się tego ze nasz suweren znowu kasę będzie rozrzucał. Przecież wybory idą. Trudno dokupie resztę, nawet na kolejny sezon do przodu...

Póki co to nawet słowem nie powiedział że będą dopłaty do nawozu, jedynie co mówił to to że będą starali się kupić, ewentualnie dopłacić do tego gazu , żeby Grupa Azoty mogła produkować nawóz troszkę taniej , i jeszcze dodał że jeśli teraz ktoś ma nawóz po 6 tys  to niech się wstrzyma z zakupem . Moim zdaniem o d*pę to wszystko można potłuc , bo z tych słów wychodzi że jeśli ktoś ma możliwość kupić po 5 czy po 5,5 tys to niech kupuje a dał granicę 6 tys . Nic dobrego z tego nie będzie . Napiszcie jeszcze, jak bierzecie ten mocznik ,,tani" to robicie jakieś przedpłaty ,czy normalna zapłata za towar który przyjechał do was , lub odbiór osobisty od nich tego mocznika?

Opublikowano
1 godzinę temu, hassi37 napisał:

Wczoraj kupiłem mocznik 4500 import NP 12 24 za 3200 Korn kali 3200 

gdzie tak?

mialem dokupować azotów ale pier**e ich czekam, bo czuje ze spadną dookoła sie słyszy o moczniku z Kazachstanu, z zachodu, z Węgier... CHOPY BĘDŹMY SOLIDARNI -JA NIE KUPUJE JUZ , chyba ze bedzie okazyjnie tzn, saletra ponizej 3500 , NIECH IM LEŻY,

i polityke rolną przestawiam i wprowadzam   motylkowe, taki Zielony Łat +

• Haha 1
Opublikowano

"Następne zimy, i to nie jedna, a pięć, może nawet dziesięć będą trudne – mówił kilka dni temu premier Belgii Alexander De Croo. Kryzys energetyczny się rozkręca, ceny nośników energii szybują, a końca horroru nadal nie widać." 

Unia kaput

• Like 2
Opublikowano

zato pinokio jedzie uczyć Unię jak walczyć z kryzysem. 

tam jest tragedia, ludzie się burzą inflacja nawet 8 %,nie to co u nas w super zarządzanym mocarstwie 🥺

Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał:

Spodziewałem się tego ze nasz suweren znowu kasę będzie rozrzucał. Przecież wybory idą. Trudno dokupie resztę, nawet na kolejny sezon do przodu...

I kurła błędne koło kręci się dalej...aby kasę wyciągnąć. ch*j że inni nie będą mogli kupić ale ja już na 4 sezony będę miał🤦‍♂️ 

pier**lony socjal kiedy to się skończy? 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

gdzie tak?

mialem dokupować azotów ale pier**e ich czekam, bo czuje ze spadną dookoła sie słyszy o moczniku z Kazachstanu, z zachodu, z Węgier... CHOPY BĘDŹMY SOLIDARNI -JA NIE KUPUJE JUZ , chyba ze bedzie okazyjnie tzn, saletra ponizej 3500 , NIECH IM LEŻY,

i polityke rolną przestawiam i wprowadzam   motylkowe, taki Zielony Łat +

Tylko co ty o solidarności piszesz , jak już nawóz masz , a chcesz tylko dokupić. To tak jak by najedzony powiedział głodnemu że pier**lić jedzenie , bo na razie się przeżyje 

Opublikowano

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

I kurła błędne koło kręci się dalej...aby kasę wyciągnąć. ch*j że inni nie będą mogli kupić ale ja już na 4 sezony będę miał🤦‍♂️ 

pier**lony socjal kiedy to się skończy? 

Na wiosnę bylem w takiej samej sytuacji. Nie podoba mi się to, ale trzeba kombinować żeby jakoś żyć w tym kraju. Też miałem kupione na cały sezon, a pojechałem dobrać. Dzięki temu wzielem maxa dopłat. I ta partia brana pod koniec kwietnia wyszła tanio. Jak ktoś ma warunki żeby skorzystać z takiej opcji, a tego nie robi to nie za dobrze świadczy o jego przedsiębiorczości ( dyplomatycznie mówiąc) 

Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał:

Tylko co ty o solidarności piszesz , jak już nawóz masz , a chcesz tylko dokupić. To tak jak by najedzony powiedział głodnemu że pier**lić jedzenie , bo na razie się przeżyje 

Jestem "najedzony w ponad połowie", jeszcze azotu brakuje zeby był wszedzie na wiosne wysiany

Opublikowano
2 minuty temu, Badwolf napisał:

Na wiosnę bylem w takiej samej sytuacji. Nie podoba mi się to, ale trzeba kombinować żeby jakoś żyć w tym kraju. Też miałem kupione na cały sezon, a pojechałem dobrać. Dzięki temu wzielem maxa dopłat. I ta partia brana pod koniec kwietnia wyszła tanio. Jak ktoś ma warunki żeby skorzystać z takiej opcji, a tego nie robi to nie za dobrze świadczy o jego przedsiębiorczości ( dyplomatycznie mówiąc) 

Ja to rozumiem,  ale zobacz do czego to wszystko prowadzi...podobnie jak z cukrem sytuacja i ceny non stop w górę, potem ludzie szczęśliwi że towar dostępny nie ważne  w jakiej cenie🤦‍♂️

Opublikowano

Cukier to mi mniej kole, jak te nawozy

Takie są fakty ze narobią plusów i potem inflacja szaleje... Nie podoba mi się to ale nadal żyć trzeba, jakoś sensownie ogarniać gospodarkę i zycie

Opublikowano
mysza103 napisał:

Wiele lat temu byłem na takim zebraniu/szkoleniu w Pińczowie. Może to był 2004 r,. Tłumaczono o dotacjach na maszyny, że będzie 50% zwrotu inwestycji. Wszyscy cieszą się, pomimo, że najpierw trzeba swoja kasę wyłożyć a potem czekać na zwrot. Nagle jeden z uczestników się odezwal: " ludzie to przecież są programy dla ludzi bogatych, bo trzeba mieć odpowiednio dużo gruntów rolnych aby kupić maszyny, zdolność kredytową. A ten co ma dużo, to pieniądze ma i jeszcze mu połowę oddarza. Powinno być dofinansowanie do kredytu i nieco mniejszy zwrot z inwestycji aby brano sprzęty racjonalnie. Dotacje tylko podniosą ceny maszyn... " Ludzie zaczęli się śmiać, ale po chwili kilka osób go poparło. Ci z ARiMR nie wiedzieli co powiedzieć. Z perspektywy lat, ten człowiek miał rację. Dotacje napędzają ceny, niekoniecznie są sprawiedliwe. Nigdy mały nie zrówna się z dużym. Tak było i będzie. Podobnie z nawozem, kto w 2021/2022 miał kasę to kupił nawóz i dostanie zwrot do nawozu. Tyle że wprowadzili ograniczenie do 50 ha.

• Like 4
Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

To chyba nic specjalnego, nie słychać  aby któryś chwalił to cudo.

Jeden Ślązak jeszcze nie dawno chwalił ...🤭

19 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja to rozumiem,  ale zobacz do czego to wszystko prowadzi...podobnie jak z cukrem sytuacja i ceny non stop w górę, potem ludzie szczęśliwi że towar dostępny nie ważne  w jakiej cenie🤦‍♂️

Grzegorzu ale cukru to chyba rząd nie zatrzymał sprzedaży i podbił ceny... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v