Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Są u nas inni producenci zbiorników rsm po za swimmer, kingspan i Fortis?

Opublikowano (edytowane)

kup sobie kingspana bo jest gruby  i ludzie chwalą i gorącego rsm się nie boi a blisko masz do fabryki.

a teraz są i takie ze światła nie przepuszczają i nawet wodę można trzymać, nie z zielenieje bo jak kupowałem swego to takich nie było.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Dzwoniłem. Nie robią w Lipsku. U nas tylko płyty warstwowe.

Jeśli bym kupował to na pewno nie ten wysoki na 5m.

Opublikowano
Ursus932 napisał:

19 minut temu, tracker napisał:

Unia pewnie nie zezwoli na dopłaty, chyba że rolnik będzie lgbt wtedy to oczywiście co innego ...

I prawidłowo , ja część pszenice po 700 w żniwa sprzedałem i kupiłem saletry  , później pszenica była po 1300 to do kogo teraz mam iść ... 

po 700 zł ? przecież w żniwa była po 830-860 zł mówię o samym środku żniw, im później tym była droższa. to kiedy Ty ta pszenice sprzedałeś w czerwcu? 😳 tyle płaciły paszarnie i kurniki w opolskim/Śląskiem

pisałem o cenach netto

Opublikowano (edytowane)

Mi taki pasuje bo ciasno na podwórku, jedynie bym, nie wiem jak cenowo ten nieprzepuszczający światła ale był by lepszy.Bo jak wy wybrał rsm to by mógł by go wodą zalać w razie wichury.

Po za tym zapas doby bo tir koło 19300l 24t i można kupić 32 i dolać wody bo jeszcze miejsce jest bo jak kupuje się 28 to w fabryce oni dolewają sami wody do 32 i robią 28.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, AndrzejMikulewicz napisał:

To tym bardziej Twój błąd Twoja strata. 

strata tylko i wyłącznie jeśli wprowadzą te idiotyczne dopłaty w każdym innym przypadku bardzo roztropna decyzja, a poza tym taka sama zasada powinna dotyczyć nawozów, nie kupiłeś Twój błąd Twoja strata

Edytowane przez staszek1234
błąd słowny
Opublikowano
2 minuty temu, turtojs napisał:

po 700 zł ? przecież w żniwa była po 830-860 zł mówię o samym środku żniw, im później tym była droższa. to kiedy Ty ta pszenice sprzedałeś w czerwcu? 😳 tyle płaciły paszarnie i kurniki w opolskim/Śląskiem

pisałem o cenach netto

W moim rejonie takie ceny były , mówię tu o początku sierpnia a nie czerwcu  , i zawsze są niższe niż reszta kraju , dokładnie chyba 720 lub 740 i to brutto RR, aż będe w domu to zrekne na fv . mleko też mam 1,6 a większość powyżej 2 zł 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To mają pecha życie Unia lubi dopłacać do wszystkiego wiec niech dopłacają i do nawozów w czym problem każdy lubi dopłaty .

Drogo sprzedałeś pszenicę, to stać cię na drogi nawóz. Proste cwaniaczku. Ursus932 sprzedał pszenicę w żniwa, żeby mieć na nawozy i ma być stratny, bo Tobie trzeba pomóc?? Zapomnij. Jak sprzedawałeś pszenicę to widziałeś po ile są nawozy, wielbicielu socjalu.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
Opublikowano

Już się żrą xD a nawet jeszcze nikt nie wie co będzie, ale jak coś dadzą, to możemy być pewni, że potem oddamy to wszyscy, i Ci którzy kupili tanio, Ci co drogo i Ci co wcale. 

• Like 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

2 minuty temu, turtojs napisał:

pisałem o cenach netto

W moim rejonie takie ceny były , mówię tu o początku sierpnia a nie czerwcu  , i zawsze są niższe niż reszta kraju , dokładnie chyba 720 lub 740 i to brutto RR, aż będe w domu to zrekne na fv . mleko też mam 1,6 a większość powyżej 2 zł 

jaki to rejon kraju ? przecież to ponad 170 zł różnicy na kwotach brutto za pszenicę 😳 myślę że przy 25 tonach oplacalo Ci się zapłacić tira i zawieźć dalej gdzie lepiej płacą

Opublikowano

sama pszenica 😂 cała Polska pszenica stoi. A gdzie odniesienie do innych upraw i roślin pastewnych do hodowli zwierząt 🤔🤕

nawóz jest i będzie. GA próbuje straszyć dalej by wepchnąć towar w astronomicznych cenach. znowu ogłoszą że dochody mają rekord wszechświata pobity i to za sprawą zarzadzania pisdzielcow. 

Opublikowano (edytowane)

dokładnie sprawozdania spółek za przednio rok czy PGNiG czy Orlen czy Ga mówią o rekordowych zyskach ale za coś trzeba przecież opłacić abramsy bo u nas za 100 mln nawet czołgu nie potrafią zbudować 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Sam nie rozumiesz co piszesz,ty też jak będziesz sprzedawał poniżej kosztów to zbankrutujesz

Może sam zastosuj się do swoich recept.

Wyciągasz zdania z kontekstu i sobie odpowiadasz na co ci wygodnie. Jakbyś przeczytał cały post i zrozumiał co tam napisałem to zrozumiałbyś że ja nie mogę się dostoswoać do swoich jak to określiłeś ,,recept''. 

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

To mają pecha życie Unia lubi dopłacać do wszystkiego wiec niech dopłacają i do nawozów w czym problem każdy lubi dopłaty .

A ja nie lubię dopłat, które wiążą się zazwyczaj z jakimiś dziwnymi wymaganiami i biurokracją. Lubię natomiast opłacalną cenę za swoje towary, co powoduje że mam z czego się utrzymać, a papierowi rolnicy nie dostają kasy za cwaniactwo.

• Like 3
  • Thanks 3
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, niesamowity90 napisał:

A ja nie lubię dopłat, które wiążą się zazwyczaj z jakimiś dziwnymi wymaganiami i biurokracją. Lubię natomiast opłacalną cenę za swoje towary, co powoduje że mam z czego się utrzymać, a papierowi rolnicy nie dostają kasy za cwaniactwo.

To pewnie też nie pobierasz dopłat do ziemi oraz zwrotu akcyzy na paliwo ? 

Opublikowano

dopłaty nie spełniają swojej roli taniej żywności.,za to przeważnie świetnie działają socjalnie i ekstra funkcja dzielenia społeczeństwa. 

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Co im ma zwracać?tanio sprzedali,tanio kupili i jeszcze im zwracać?może dopłacić do pszenicy?

A tym co teraz kupują nawozy to za co mają dawać dopłaty ? Jedni jak piszesz , tanio sprzedali i tanio kupili , no i ok. Teraz drogo sprzedali , to i niech drogo kupią , bez dopłat , przynajmniej z tego co piszesz to na to wychodzi . Jedynie poszkodowani mogą być ci co tanio sprzedali , a jeszcze nawozu nie kupili , ale tacy to są sami sobie winni , że zamrozili na parę miesięcy gotówkę i teraz tracą najwięcej 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, turtojs napisał:

jaki to rejon kraju ? przecież to ponad 170 zł różnicy na kwotach brutto za pszenicę 😳 myślę że przy 25 tonach oplacalo Ci się zapłacić tira i zawieźć dalej gdzie lepiej płacą

Łódzkie , sprawdziłem i mała pomyłka 780 brutto , jakoś nie mam zaufania sprzedać gdzie nie znam firmy

Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał:

A tym co teraz kupują nawozy to za co mają dawać dopłaty ? Jedni jak piszesz , tanio sprzedali i tanio kupili , no i ok. Teraz drogo sprzedali , to i niech drogo kupią , bez dopłat , przynajmniej z tego co piszesz to na to wychodzi . Jedynie poszkodowani mogą być ci co tanio sprzedali , a jeszcze nawozu nie kupili , ale tacy to są sami sobie winni , że zamrozili na parę miesięcy gotówkę i teraz tracą najwięcej 

Różnica między pszenica w zniwa, a teraz to 400 zł, a nawoz poszedł o 1500 sredni przelicznik 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, HF86 napisał:

dopłaty nie spełniają swojej roli taniej żywności.,za to przeważnie świetnie działają socjalnie i ekstra funkcja dzielenia społeczeństwa. 

W całej Unii dopłaty do nawozów nie tylko w Polsce .

Sukces drogo sprzedać tanio kupić .

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kubawww napisał:

Różnica między pszenica w zniwa, a teraz to 400 zł, a nawoz poszedł o 1500 sredni przelicznik 

5 ton pszenicy z ha * 400 zł = 2000 zł. 0,5 tony saletry * 1500 zł podwyżki = 750 zł. 2000 - 750 = 1250 zł zysku na przechowywaniu ziarna i kupnie drogiego nawozu. Jakby nie liczyć, bardziej stratny jest Ursus932, który sprzedał (a może bardziej pasuje oddał?)  pszenicę w żniwa, w porównaniu z wiecznie beczącym galanem. Kto wyrówna Ursusowi straty?

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy w tym roku kto będzie beczał .

Ten rok zrobi sprawdzian dokładnie kto będzie taki cwaniak jak wielu tu głosi jacy są mocni i zaradni pogadamy koło listopada .

Za 8 miesięcy zobaczymy jak będą mocni ci co teraz tak cwaniaków pogrywają .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Kubawww napisał:

Tu może być różnie , zależy jaki kto zastosuje przelicznik , tak jak piszesz i jak ja cały czas do tej pory liczyłem porównując tonę ziarna do tony nawozu to pełna zgoda , ale jeśli ktoś przeliczy że na 1 ha wysiewał 1 tonę nawozy ok. 1000 zł , a teraz wysiewa tonę za 3000zł , to ma drożej o 2000 zł/ha , i niektórzy do tego mogą założyć że zbierali 6 ton/ha pszenicy po 800zł= 4800 , a teraz sprzedadzą 6 ton po 1200 = 7200, sprzedaż wyjdzie  2400zł . Więc zależy co kto ma na myśli , i jak chce sobie robić porównania , bo wystarczy powstawiać różne dane i już całkowicie co innego wychodzi , że nawet dzisiaj sprzedając zboże i kupując drogi nawóz lepiej się wyjdzie , niż się tanio sprzedało i tanio kupiło

ps @JanKrzysztof o tym samym napisałem , tylko w innej skali

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
6 minut temu, JanKrzysztof napisał:

5 ton pszenicy z ha * 400 zł = 2000 zł. 0,5 tony saletry * 1500 zł podwyżki = 750 zł. 2000 - 750 = 1250 zł zysku na przechowywaniu ziarna i kupnie drogiego nawozu. Jakby nie liczyć, bardziej stratny jest Ursus932, który sprzedał (a może bardziej pasuje oddał?)  pszenicę w żniwa, w porównaniu z wiecznie beczącym galanem. Kto wyrówna Ursusowi straty?

A kto ma nam wyrównać? Podobnie 80% w żniwa sprzedałem z braku magazynów pszenicę po 840 jak dobrze pamietam. Nawozów na 1 dawkę niedawno kupiłem, i trudno. Ten sezon nie jednego jeszcze rozliczy tylko czekać do żniw.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v