Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Takeda napisał:

no ja wiem, że to kongresówka i 200 lat wychowywania przez Rosjan się mści, no ale żeby nie umieć spisać jednostek( co to dc, czyżby dc comics?) czy ogłoszenia? Rodzi się pytanie czy ty ściemniasz ordynarnie czy tam debile pracują w urzędzie gminy? Bo dane z KOWR-u są inne

24,51 ha 77dt

38,18 ha 108 dt

26,37 ha 58dt

8,29 ha 11dt

28,73 ha 105 dt

Ty jesteś normalny człowieku? Przeczytaj jeszcze raz to co tam wynalazłeś i dopiero cokolwiek pisz :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, hubertb napisał:

Pełna zgoda, ja o cieczy kalifonijskiej dowiedziałem się rok temu i też widzę pozytywne efekty stosowania na drzewkach jabłoni, na porzeczkach nie próbowałem. Czy można stosować to na innych drzewkach ? Może inaczej na jakich drzewkach owocowych kategorycznie nie stosować? 

W wiśniach jabłoniach śliwach, porzeczkach wiem że ludzie stosują. Wyniki rewelacyjne zwłaszcza że dochodzi olbrzymie ograniczenie populacji wszelkich szkodników.

W latach 70tych znana była ciecz kalifornijska i ten zakazany przez Unię wręcz trująco zdradziecki  fosforoorganik -Owadofos. Robili ludzie 2 zabiegi w roku a życie pszczół i innych pożytecznych kwitło w sądzie. Pszczoły wracały do Uli i miód się wylewał.

Dziś jak jest pewnie większość wie.

5 godzin temu, damian303 napisał:

Z kalifornijską to nie wiem, bo nie używałem. Ale zwykłą 80-siatke, do kwitnienia w zeszłym roku dodawalem praktycznie do każdego zabiegu (chyba, że coś z mieszaniem nie tak) w wiśniach, śliwkach, porzeczkach, 4kg/ha(chyba, że mieszanka z fungi, to połowę).

W tym roku kusi mnie oprysk na drzewa podchlorynem.

Kolega stosował CK cały sezon w czerwonej. Przepiękna plantacja. Zero grzyba i szkodnika a liście jak dłoń duże i aż ciemno zielone. Widać było że tam fotosynteza ładuje wigor w roślinę.

Drugi w tiselu w ubiegłym roku zrobił sezon na CK. Widziałem, rewelacja liść jakby przyjà 100kg N, owoc jak wiśnia.  Nie uświadczysz przyszczarka, mszycy czy zwójki.

U mnie 5 zabiegòw na robaka i pryszczarek zniszczył .

Tylko ciecz ma swoje zasady. Nigdy na ostre słońce, tylko na noc. Nie stosować podczas upałów i suszy bo poparzy. Nie mieszać z miedzią i na 7 dni przed i po. Nie wiem jak z mankozebem. Też jakaś interakcja chyba jest.

Na pewno fitotoksyczna jeśli ktoś stosował solfan pk. Ben gairn robi się buraczkowo czerwony

Można stosować na mokry liść i podczas lekkiej mżawki

Mocznik 3940, saletra 2960

Saletrosan 26  2880.

Szczucin n Wisłą 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

Wszystko można pryskać i śliwy najlepiej działa w dzień pochmurny ( żeby nie było słonecznie ) i bez liści pokryć  całe drzewko , roślinę .

1,5 KG NA 500 L WODY .

1,5 kg to na raka w wiśni w kwitnienie. A tak na wszystko 3 kg.

W śliwce cały czas stosuje, mam nadzieję, że choć trochę ogranicza srebrzystość. Dlatego jak ostatnio lustrowalem aktualny program, to zauważyłem, że nie jest wpisany.

@Agrest o co chodzi z tą fitototoksycznoscia w solfanie? Kiedyś stosowałem to na przędziorka, jak wychodził przed zbiorem. 

.

Edytowane przez damian303
Opublikowano

Sposób sporządzania                                                              

Według przedwojennych zaleceń (Miksiewicz M., „Ogólne wskazówki w zwalczaniu chorób i szkodników drzew owocowych”, „Przegląd Ogrodniczy” 3/1936, s. 78, 79; „Zwalczanie chorób i szkodników drzew owocowych” Kalendarz prac ogrodniczych, 1938, Jaworzno), ciecz kalifornijską sporządza się z ze świeżo palonego wapna, siarki oraz wody w proporcji 1:2:10 (czyli 1 kg wapna, 2 kg siarki na 10 l wody).

https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/8199-ciecz-kalifornijska-w-ochronie-sadu-przed-parchem-i-nie-tylko-legalna-czy-nie

Opublikowano (edytowane)

Trzymają ceny nawozów bo nie dostali kasy z Unii , cena gazu spada i nawozów tez spadnie nie dadzą rady czarować że gaz drogi to nawozy drogie .

Miałem gościa w domu od nawozów .

Timac Agro Polska .

Przedstawił Kompleksowy program odżywiania Roślin Jagodowych .

Ale  ceny to kosmiczne są .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Kas_nowa napisał:

Cena gazu w dół 

Ale nawóz nie koniecznie bo przecież wyprodukowany z drogiego gazu , a ten z tańszego gazu będzie dostępny w czerwcu 😄

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

to niech wytłumaczą z skąd 4 tyś za nawozy produkowane rok temu. 

W tym kurwidolku zwanym rządem nikt nie rządzi i o nic nie dba. ryje aby tylko się nachapac. 

gdzie uokik i inne kontrole?

gdzie us?

nawet zejście z watu o 8 % nie przyniosło 8 A 3 albo 0%

znaczy się nie ma żadnych reguł i nikt się nikogo nie boi. 

Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

Sposób sporządzania                                                              

Według przedwojennych zaleceń (Miksiewicz M., „Ogólne wskazówki w zwalczaniu chorób i szkodników drzew owocowych”, „Przegląd Ogrodniczy” 3/1936, s. 78, 79; „Zwalczanie chorób i szkodników drzew owocowych” Kalendarz prac ogrodniczych, 1938, Jaworzno), ciecz kalifornijską sporządza się z ze świeżo palonego wapna, siarki oraz wody w proporcji 1:2:10 (czyli 1 kg wapna, 2 kg siarki na 10 l wody).

https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/8199-ciecz-kalifornijska-w-ochronie-sadu-przed-parchem-i-nie-tylko-legalna-czy-nie

Skomplikowana produkcja , skąd czystą siarke, wapno palone to takie budowlane ?

Opublikowano
39 minut temu, damian303 napisał:

1,5 kg to na raka w wiśni w kwitnienie. A tak na wszystko 3 kg.

W śliwce cały czas stosuje, mam nadzieję, że choć trochę ogranicza srebrzystość. Dlatego jak ostatnio lustrowalem aktualny program, to zauważyłem, że nie jest wpisany.

@Agrest o co chodzi z tą fitototoksycznoscia w solfanie? Kiedyś stosowałem to na przędziorka, jak wychodził przed zbiorem. 

.

Nie fitotoksyczność w solfanie a interreakcja z innymi środkami.

Solfan silnie i długo przylega do liścia. Chodzi o to że jeśli w za małym odstępie czasu i wyższej temp zastosujesz CK to poparzysz liście. Musi być  7dni odstępu.

Ale to do weryfikacji bo mogłem coś pomylić.

Edit. Już przypominam sobie, to dotyczy zabiegów z czystą siarką  i zabiegu solfanem ( więc z CK może być podobnie). Musi być odpowiedni odstęp czasu bo zielonego liścia możesz nie znaleźć. Widziałem właśnie taki ben gairn. 

Jak masz kontakt to dr Fura chyba ma różne recepty na różne bolączki.  Ja jakoś tak zagnuśniałem i jadę po staremu. 

Ale w przyszłym sezonie będę rozważał CK

16 minut temu, miwigos napisał:

Skomplikowana produkcja , skąd czystą siarke, wapno palone to takie budowlane ?

W każdym ogrodniczym siarkę kupisz. 

Wapno palone w częstocicach np.

Też jest do dostania choć wapienniaków co raz mniej.

Kilka lat temu starą chałupę sprzedałem do pieca na wypalenie wapna. Taki jeden zasyp kamienia wypala się około 3tyg i trzeba olbrzymią ilość drzewa.

Dziś przejeżdżałem przez Osiek, mają kopalnię siarki. Współczuć mieszkańcom jej zapachu

Opublikowano
47 minut temu, Kabanos napisał:

Ale nawóz nie koniecznie bo przecież wyprodukowany z drogiego gazu , a ten z tańszego gazu będzie dostępny w czerwcu 😄

Nie wszystkie zakłady produkowały nawozy z najdroższych składników. Do wiosny jeszcze daleko, możemy w pola wjechać dopiero w kwietniu.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Neveragain napisał:

24,5ha w tym orne 16,7.  750 dc 

38,1 w tym orne 29. 1400dc

26 w tym orne 15. 1400dc

8,20 wszystko orne 360dc

28,7 w tym orne 26 1100dc

To co nie jest orne to jakieś krzaki i podmokłe łąki. Gmina dębowa Kłoda. Ogłoszenie jeszcze na stronie jest.

Wiedziałem że za mniej jak 4t za hektar to nie pójdzie :D Ale jak tam bamber na bambrze siedzi to co się dziwić. 

Opublikowano

Solfan stosowałem zawsze solo, bo z niczym się nie miesza, gluty wychodzą. A pytam o tą fitototoksycznosc, bo kiedyś miałem wrażenie, że przez ten środek wystąpiła. Na liściach pojawiły się srebrne przebarwienia.

Ja też zostaję przy siarze stosowanej solo. W porzeczce może jeszcze dawać w kwitnienie 2kg, trochę wielkopakowca zawsze ograniczy.

Opublikowano
6 minut temu, mickas092 napisał:

Wiedziałem że za mniej jak 4t za hektar to nie pójdzie :D Ale jak tam bamber na bambrze siedzi to co się dziwić. 

Średnio wyszło ponad 5k za hektar ornego...    500k za 95ha.  Toż w 10 lat to spłacił kredyt na taką ziemię...

Opublikowano

może jakieś psychotesty zrobić przed przetargiem 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Dawid727 napisał:

Jaką cena mocznika u was? Muszę potwierdzić info ale niby spadl na 3100. Pomorskie. 

Oby, oby 👌

Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

może jakieś psychotesty zrobić przed przetargiem 🤔

Raz byłem na przetargu i emocje się udzielają. Cała licytacja trwała dosłownie chwilę. Ze 120tys zakończyła się na 350.

Ja ustaliłem sobie limit 320 a i tak doszedłem do 335.

Dałbym te 350 wówczas, ale wiedziałem że to nie ma sensu bo gość był w transie. Jeden nie kończył zdania z kwotą a ten już krzyczał, dosłownie nową cenę. Prosili nawet o wolniejszy przebieg licytacji w celu sporządzenia stenogramu😆

Myślę że i na 500 by się nie skończyło.

Sól potasowa 2960🤦‍♂️ polidap 3800

Woj. małopolskie

Opublikowano

sól po 2540 A superfosfat prosty 1370 i tak zacząłem liczyć ale se przypomniałem że po uja, bo i tak npk sztucznego nie będzie 🙃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v