Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

Pomyśl chłopie logicznie, a nie pierdzielisz za przeproszeniem farmazonh.. jak oni Ci cokolwiek dadzą to co się stanie już tylko z tym rynkiem i dalszymi cenami nawozów.. nigdy nie wrócimy do tych według mnie realnych w czerwcu  2k 

Co się stało to się nie odstanie.....dla Ciebie to farmazony a dla mnie logiczne myślenie .Pozdrawiam .Saletra 3900

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bercik92 napisał:

to po ile jest u was mocznik? 

Zależy do kogo zadzwonisz i kto chce więcej przyciąć ale najtaniej 3650 netto. Oczywiście przy całym samochodzie. Chociaż słyszałem że w Agrochemie można go kupić za 3500 netto ale nie dzwoniłem osobiście .

Edytowane przez Rumcajs73
  • Like 1
Opublikowano

I dlatego uważam, że w tym momencie jakakolwiek znacząca pomoc Państwa w zakupach nawozu wskazana.

A wyżej w poście pomyłka  bo saletra 2900 a nie 3900.Ceny tak wysokie,że już się pomotałem :) 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

To nie bierz doplaty i z glowy tak krzyczysz jak u mnie na wsi na suszowe tez a co to po co na co to starczy grosze dadza wiecej chodzenia jak gmina poinformowala o mozliwosci skladania wnioskow too w 1 i 2 dniu zeby zlozyc wniosek ludzie po 3 godziny stali w kolejce aby pierwszy przed sasiadem bo moze im kasy braknac 

Nie rozumiesz pewnych rzeczy Powiedz co to da jak jeden czy drugi tego nie weźmie , ale zrzucić na cenę dla innych będą musieli ,żeby coś zadziałało i nie było tej spirali pustego pieniądza muszą nie brać wszyscy .

Opublikowano
2 godziny temu, zaglub napisał:

ktoś mnie uświadomi co da obniżenie vatu? szczegolnie dla vatowca

NIC

2 godziny temu, zaglub napisał:

vatu od sprzedaży też nie bedę musiał oddać??

Będziesz musiał.

Opublikowano

Panowie Rolnicy(jeśli są tu jakieś Panie to oczywiście pozdrawiam 😊)

Azot jest uzyskiwany w procesie syntezy i jego nigdy nie braknie , inną sprawą jest cena bo ona akurat przy tym sposobie produkcji zależy od ceny gazu,i tyle w temacie.Myslę że cena wcześniej czy później spadnie  i to bardzo.

Ja na waszym miejscu to bardziej bym się martwił o fosfor i potas, największe pokłady soli potasowej są na terenach kontrolowanych przez Rosjan (Rosja, Turkmenistan, Białoruś) , wszystko wskazuje na to że w najbliższym czasie Rosja raczej nie będzie naszym "przyjacielem" 🙂.......

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

ja mówię nie jakimkolwiek dopłatom bo one tylko dzielą społeczeństwo a pożytku z nich żadnego dla prawdziwego rolnika jak przejmowałem gospodarstwo nie było żadnych premi młody rolnik dopłat do nawozu paliwa czy maszyn i dawałem sobie radę dziś patrzę na tych młodych co premie dostali to płakać się chce i jedno co widzę UE nauczyła ich niezaradności

Tak to prawda ale to tez wina cen np trzody ktora posiadam jak ty i co kiedys rodzice sprzedawali nawet po 6.5 brutto ale norma bylo 5zl i wiecej +vat na zywa wage gdzie premiks kosztowal z samo 53zl dzis kosztuje 85zl i swinia 4.1+ vat 

Kiedys dalo sie inwestowac z chodowli dzis nie 

Fakt mnie nie denerwuja doplaty a kombinowanie ludzi rozpisywanie byla na kilku w rodzinie podzial ziemi ze 3 dzieci i kazdy dostal mlodego i inne tego typu dzialnia ale jak mi to kiedys powiedziano dzis sie nie dorobisz uczciwa praca a jedynie cwaniactwem i kominowaniem to nierz srodki z unii bo kiedy sie to skonczy no i co niby racja coraz trudniej zdobyć program itd a ci co juz kombinowali wczesniej maja wszystko nowe i po 2 ciagniki nowki na 30ha 

24 minuty temu, lolek1 napisał:

Nie rozumiesz pewnych rzeczy Powiedz co to da jak jeden czy drugi tego nie weźmie , ale zrzucić na cenę dla innych będą musieli ,żeby coś zadziałało i nie było tej spirali pustego pieniądza muszą nie brać wszyscy .

Czego nie rozumiem ? Ze agrupa azoty podpisala umowe na gaz na najwyzszej gorce i teraz musi sprzedac drogi nawoz rolnikom by zarobic a nasze kochane panstwo zeobi doplaty pomoze ni y rolnikom tym samym odbierze ta kase w nawozie bo pewnie ludzie troche wiecej kupia no i najwazniesze w kampanii wyborczej 1 punkt wiecej do pochwalenia sie tego nie rozumiem ? 

Pokaz mi kogos kto moze wziasc darma kase a jej nie bierze ? Tym bardziej w dzisiejszych czasach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież nie musisz kupować drogiego nawozu z GA. Kup sobie węgierski albo Yarę. Lub jeszcze zupełnie innego producenta. Ich nawozy są tanie, bo z taniego gazu. To tylko u nas w Polsce takie drogie.

Edytowane przez Peron
Opublikowano
dzidzia202 napisał:

Ale azoty jakgo grupa biorą potas i fosfor z kopalni z Afryki nie wiem na 100% czy to prawda ale nie moge znales artykułu w którym to przeczytałem. Bo wstawił bym linka.

to prawda ale nie tylko tam wydobywaja potas czy fosfor, 50km ode mnie mają pokłady potasu i też wydobywają

Opublikowano
2 minuty temu, ZELKOW napisał:

to prawda ale nie tylko tam wydobywaja potas czy fosfor, 50km ode mnie mają pokłady potasu i też wydobywają

I gdzie to sprzedają pod jaką marką?

Czy do produkcji wieloskładnika?

To jest odkrywka?

Opublikowano
23 minuty temu, Maniekkkk napisał:

Pewnie teraz włożę kij w mrowisko,no ale cóż 🙂.....

Czy ktokolwiek z Was zarabiając 300 tysięcy miesięcznie i mając w perspektywie jeszcze wyższe zarobki porzucił by takie możliwości i zaczął by pracować w sumie to na gorszym etacie za kilkanaście tysięcy miesięcznie.........

Zgadnijcie kto to taki?

Pieniądze są ważne i potrzebne ale nie dla wszystkich są najważniejsze.

No dla wszystkich nie tylko dla 95% ludzi sa bardzo wazne najważniejsze

Dzis nie ma nic charytatywnie i za darmo ostatnio w mojej gminie nawet wnioski na akcyze pod wydzial i z tekstem sa na stronie sobie drukowac jak starszy dziadke chcial 2 to mu powiedziala ze jak sie pomyli to dostanie 2 😂😂

Opublikowano

Nie dowiadywałem się, tylko tanio to raczej tam nie mają, bo i do bursztynu się dokopali , z tego co czytałem z prób to "glaukonit" który wydobywają zawiera około 10% potasu i jest wykorzystywany przez producentów nawozów i do pigmentów i barwienia szkła

Opublikowano

dzwoniłem na pobliski skład saletrosan 30 3150 brutto saletra też 3150 brutto ale powiedział mi Pan że od nowego tygodnia trzeba odliczyć vat od tego no ciekawe jak to będzie

Opublikowano

Rsm 32 2960zł

Saletra 3200

Siarczan mg siedmiowodny 56zł za 25kg przy zakupie tony.

Superfosfat prosty 1460

Opublikowano

to chyba koniec rekordów sprzedaży ciągników i maszyn w kraju.Kto się zdecyduje na zakup nawozów po tych cenach ,ten nie wyda pieniędzy na inne inwestycje. Sprzedawcy sprzętu i inni kontrahenci rolników powinni zdawać sobie sprawę,że spadną im przychody przez ceny nawozów. Pewnie to nic nie da,ale jednak w imię własnego interesu też powinni wspierać rolników w walce o tańsze nawozy.

• Like 1
Opublikowano

Moim zdaniem nie spadnie sprzedaż maszyn a jak już to nieznacznie. Zobaczycie sami jakie inwestycje poczynią rolnicy nawet ci YT. Będą jeździć na strajki dokladc do interesów a będą budować domy i kupować sprzęty nowe. Po prostu ci co mają jakieś pieniądze będą mieli większe. Czemu taki co ma z 500ha nie dakupić takiemu co ma 20-30ha i jak by z 10 kupił to jakoś spokojniej by żył i miał na jakiś tam rozwój. Bo ci co mają to są zachłanni i myślą że wszystko im wolno.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v