Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
HF86 napisał:

raczej tylko idioci mogą wymyślać jakieś pseudo systemy dopłat i ciąć lasy na tony dokumentów i stołki dla urzędników którzy będą to zatwierdzac. 

jaki problem dla spółki skarbu państwa sprzedać towar np tylko z 5% zarobku lub wyjść na zero 🤔

HF86 napisał:

ale poco jakaś dopłata? to już normalnie ceny opuścić nie można 🤔

A no tak, nie było by o czym pie....lic w tv że kolejne dopłaty i szczuc na wzajem 😁

wedlug mnie dopłata bardziej sprawiedliwa bo jak teraz cene obniża to co z tymi co juz kupili

Opublikowano

jak to co? nic, wielkie nic. bo zaraz wyrównać będzie trzeba bo ktoś pszenicę w żniwa po 900 sprzedał. 

nawet suszowego nie powinno być w gotówce. 

żadnego pierdolamento i nie będzie jeczenia i stekania. spółki skarbu państwa mają tylko reagować i dostosować się do sytuacji na rynku. 

Opublikowano
17 godzin temu, NieMadry napisał:

Ludzie którzy nie maja kredytów uważają ze ci co je maja to pójdą z torbami bo ich kredyt zje. 

Gdzie by była moja gospodarka bez kredytów nigdzie nie było by jej. W latach 90+ pierwszy kredyt i początek przygody.  W tamtym czasie w gminie byli rolnicy co mieli więcej ciągników niż my hektarów(gospodarka rodzina) a w gminie były takie gospodarki miały więcej jak  150 ha własności(ustawienie jeszcze za komuny) Nawet 1 ar ziemi nie został kupiony za gotówkę. A z sprzętu to za gotówkę to się kupowało widły taczkę co najwyżej.  

Gdyby były robione rankingi gospodarstw w połowie lat 90 to może byśmy się załapali w pierwszej setce na gminie kto wie. 

Ludzie się mili jak kupywalismy rozpadające, się budynki po PGR jak braliśmy w dzierżawe zarośnięte pola i jak przepłacaliśmy za ziemie x2. Teraz wiemy jedno jak będzie możliwość kupienia jakiegoś z największych gospodarstw na gminie to trzeba będzie  to poważnie rozważyć  i tez na kredyt no chyba ze odłoży, się te 10 mln.

Kredytem i ciężka praca rolnicy się bogacą.

Jeżeli macie wątpliwości wytłumaczę wam szybko na moim przykładzie który łatwo zestryfikować chociaż cześć. Półtora roku temu zamawiałem ciągnik wartość ciągnika 380 tys. Oczywiście na kredyt i teraz były dwie możliwości albo fabrycznie finansowanie albo z banku, żeby porównać 2 oferty bo przecież niuanse finansowe zawsze gdzieś, są to przedstawili mi całkowitą kwotę spłaty kredytu liczona od wartości brutto. wyszło ze musiałbym spłacić około 40 tys więcej przy kwocie brutto prawie 500 tys. 

I teraz najciekawsze jeżeli byście zamawiali ten ciągnik teraz to już byście musieli za niego zpalacic myślę ze 420 do 440 tysięcy.

I mnie zastanawia jedna podstawowa rzecz jeżeli ja im spłacę ten kredyt to za te same pieniądze co oni mi pożyczyli plus odsetki nie będą wstanie kupić tego samego ciągnika bo te pieniądze nie będą miały takiej samej wartości. i to już zaobserwować przy spłacie wcześniejszych kredytów gdzie jak się brało kredyt to się mówiło o jacie tak duzo i kiedy to się spłaci a jak przychodziły do spłaty ostanie raty to człowiek się śmiał z tych rat bo to były śmieszne pieniądze.

świat idzie do przodu wartość pieniądza cały czas spada i się zmienia żeby zarabiać i nie tracić trzeba inwestować żeby inwestować a nie dziadować (Bo ceny szybciej i w rzeczywistości nie jest w stanie się odłożyć trzeba pożyczyć i zainwestować) trzeba brać kredyt i tak w kołko.

Ceny nawozów będą wysokie ale ceny płodów rolnych nie wrócą do wcześniejszych stawek dlaczego bo nawet ci co tak głośno krzyczą A CO BĘDZIE JAK CENA PSZENICY BĘDZIE PO 800 Lub JESZCZE LEPIEJ PO 600. TO ja powiem co będzie oni pierwsi będą krzyczeć ze za tanio i nie sprzedadzą a ze cła światowa  nadprodukcja zbóż  to zaledwie kilka procent. Wiec wystarczy tylko przytrzyma© 1/10 zbiorów i zaczyna się głód na świecie. 

Ktoś zaraz powie bo przeczytał ze chiny maja zapasy na 1,5 roku gówno prawda chiny skupują bo produkują mniej jak potrzebują a do tego oni tez chcą jeść mięso anie ryz z szczawiem wiec nawet jak nakupują to przerobią to na pasze na świnie w tych wielkich hotelach świńskich.

Na pierwsza dawkę zamówiłem po 3 tys nawóź a na droga zamówię nawet jak będzie po  4 tys. Chociaż mam nadzieje ze sprawdza się słowa przedstawiciela i będzie 2 z przodu.

Miłego panowie i panie mam nadzieje ze nie zanudziłem

To ile masz ha ponad tysiąc ?

Opublikowano
3 minuty temu, robi57362 napisał:

wedlug mnie dopłata bardziej sprawiedliwa bo jak teraz cene obniża to co z tymi co juz kupili

A jezeli ja saletre kupilem po 1200 to teraz dostane doplate 1000 zloty? Myslisz ze taka doplata bedzie sprawiedliwa? A najlepiej uwazasz zeby jednym dawali a drugim nie. Tym co zaplacili duzo to dac a tym co malo to nie dac. Najlepiej doplatami podzielic spoleczenstwo. Niech sie rolnicy gryza a my u gory bedziemy sie smiac. 

Saletra w trzech skupach w mojej okolicy

1. 3500 za tone brutto bb

2. 4700 brutto bb

3. 2800 brutto bb

Aktualnie nie widze zeby rolnicy kupowali nawozy. Jedynie odbieraja wczesniej zamowione. 

• Like 2
Opublikowano
Camasa napisał:

A jezeli ja saletre kupilem po 1200 to teraz dostane doplate 1000 zloty? Myslisz ze taka doplata bedzie sprawiedliwa? A najlepiej uwazasz zeby jednym dawali a drugim nie. Tym co zaplacili duzo to dac a tym co malo to nie dac. Najlepiej doplatami podzielic spoleczenstwo. Niech sie rolnicy gryza a my u gory bedziemy sie smiac. 

2. 4700 brutto bb

3. 2800 brutto bb

Aktualnie nie widze zeby rolnicy kupowali nawozy. Jedynie odbieraja wczesniej zamowione. 

w jakich okolicach masz już 2800brutto ?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Camasa napisał:

2. 4700 brutto bb

3. 2800 brutto bb

Rozumiem że też Chciałbyś ten  zwrot 1000zł mimo ze  1200zl płaciłeś? Jeszcze nic nie zatwierdzone a rolnicy już  się gryzą bo ten coś  weźmie a drugi nie🤦‍♂️ będziemy liczyć wszyscy nad studnią jak się  nie ogarniemy.

Dobra wejść że  ceny w dół  u Ciebie, to mnie cieszy 👍

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

na dwóch składach pusto. ma być importowany towar. kazali się nie goraczkowac i przygotować gotówkę. zresztą jak zawsze 😆

zamówione tylko środki na chwasty narazie. 

Opublikowano
Camasa napisał:

2. 4700 brutto bb

3. 2800 brutto bb

żadna rekompensata nie byla i nie będzie sprawiedliwa. przykład pierwszy rok suszowego nie skladalem wniosku bo stwierdziłem że tragedi nie ma z plonami i niech dostana ci co sa bardziej poszkodowani wszyscy w okolicy co złożyli dostali kase u nich byla susza u mnie przez miedze nie. drugi rok chóc zebralem satysfakcjonujące plony nauczony nauczka z roku poprzedniego złożyłem wniosek i dostałem kase chóc do tej pory teierdze ze nikt z gminy nie powinien jej dostac

• Like 3
Opublikowano
Dnia 5.01.2022 o 12:13, Jurek87 napisał:

U mnie ruszylo sie z nawozami.

20220105_120816.jpg

Od zasiewów jesiennych w mojej okolicy widok nie spotykany i nikt na razie żadnych drogich nawozów nie kupuje . Płacenie za saletrę po 3000 zł jest ekonomicznie nie opłacalne .

• Like 1
Opublikowano

Jak zbierasz 4 tony to może nie ,jak 7-9 to tak przy obecnych cenach

Opublikowano
46 minut temu, GRZES1545 napisał:

Rozumiem że też Chciałbyś ten  zwrot 1000zł mimo ze  1200zl płaciłeś? Jeszcze nic nie zatwierdzone a rolnicy już  się gryzą bo ten coś  weźmie a drugi nie🤦‍♂️ będziemy liczyć wszyscy nad studnią jak się  nie ogarniemy.

Dobra wejść że  ceny w dół  u Ciebie, to mnie cieszy 👍

Chce powiedziec ze taka doplata bedzie farsą. Koniec koncow nam to nic nie da, ale politycy beda mieli sie czym chwalic, firmy zarobia kase ktora im sie nie nalezy, a mieszczuchy beda gadac ze znow rolnicy dostaja itd itd... 

Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

Jak zbierasz 4 tony to może nie ,jak 7-9 to tak przy obecnych cenach

4 -5 ton przy dobrym nawożeniu to max i to w całej gminie , to jak saletra po 3000 zł to za sprzedaż zboża kupujesz nawóz i co ? 

Opublikowano

Patrząc na działanie rządu to już powoli się wyłania obraz jak będzie wyglądała tarcza dla rolnictwa

Mianowicie obniżą stawkę vat na nawozy do 0 i ogłoszą wielki sukces. 🤣

Opublikowano
36 minut temu, Wicherek napisał:

Dopłata powinna zależeć od ciężaru żony , czym grubsza tym mniejsza dopłata ! i będzie sprawiedliwie !

Z tymi żonami to nie dopłata za ciężar a za czas pożycia i po 25 latach bez dyskusji każdy mąż powinien otrzymać status represjonowanego kombatanta- jak nie męczennika  

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Przeważnie odwrotnie żona powinna dostać 

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

4 -5 ton przy dobrym nawożeniu to max i to w całej gminie , to jak saletra po 3000 zł to za sprzedaż zboża kupujesz nawóz i co ? 

To przewaga V kl.

Ceny nawozu to najbardziej burzliwy temat obecnie, wtym roku w lipcu bedzie drozszy jak w styczniu 2023

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Przeważnie odwrotnie żona powinna dostać 

To przewaga V kl.

4 a , 4 b , 5 klasa ziemi , nigdy za saletrę nie płaciłem więcej jak 1200 zł jak wróci 1 z przodu to połowę dawki się kupi , np 1900 zł będzie .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dawidursus323 napisał:

Kiedyś pewna babka na grupie rolniczej narzekała że musi płacić po 1500zł/t węgla, przez dwa dni się wykłócała że podaje stare cenniki jak jej pokazałem ten z Tauron i PGG że za węgiel o parametrach jakie podała można kupić bezpośrednio na wadze po 700zł albo taniej. Mam to szczęście, że mieszkam niedaleko Śląska bo nie wiem czy bym kupił węgiel powyżej 900-1000zł. Pozdrawiam

Czym Ty palisz ? Jakikolwiek groszek w hurcie to cena powyżej 1100 ? Poniżej 1000 to masz albo wschodni węgiel albo siarkę z popiołem zmieszaną.

Opublikowano
9 godzin temu, Bercik92 napisał:

Skoro już mówicie po ile węgiel to wiecie ile teraz kosztuje ekogroszek ? Ostatnio jak kupowałem 2 msc temu to płaciłem po 1100zl za t
Skoro już mówicie po ile węgiel to wiecie ile teraz kosztuje ekogroszek ? Ostatnio jak kupowałem 2 msc temu to płaciłem po 1100zl za t

Kolega po 1800 kupil ostatnio

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Z tymi żonami to nie dopłata za ciężar a za czas pożycia i po 25 latach bez dyskusji każdy mąż powinien otrzymać status represjonowanego kombatanta- jak nie męczennika  

Na czerwono ich chowac po smierci!!! Co inteligentniejszy wie o co chodzi 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v