Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Norman napisał:

@Qwazi Chyba najlepiej na godzinę pracy ciągnika np. 180 zł/h ( nie wiem jaki ciągnik ale zakładam że 8 l-ON/h starczy, bo może JD 7810 z ładowaczem to trochę mało). Na szt. to ciężko się odnieść, a tak to czy jechał na pole czy lądował, ustawiał kwota za godzinę pracy.

Ciągnik to się zdziwisz ale c330😁😂 Sąsiad mi tu podpowiada, żeby policzyć tak samo jak za prasowanie ale mi się wydaje,że to za mało

Opublikowano
9 minut temu, Qwazi napisał:

Ciągnik to się zdziwisz ale c330😁😂 Sąsiad mi tu podpowiada, żeby policzyć tak samo jak za prasowanie ale mi się wydaje,że to za mało

To powiedz 500 to da ci spokój i tyle jak nie chcesz tego robić.

Bynajmniej ja tak robię

Opublikowano
3 minuty temu, PAN88 napisał:

To powiedz 500 to da ci spokój i tyle jak nie chcesz tego robić.

Bynajmniej ja tak robię

Ne bardzo tak. Chłop starszy i po dużej tragedii. Niedawno pochował córkę 26 lat

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

W centrum mówią że biorą 15 za bele 120 bez sznurka. Ale nie wiem czy tak biorą czy tylko tak gadają bo większość ma prasy i niewielu robi usługi. A ile byście wzięli za załadunek bel na łące, potem załadunek na owijarke i odstawienie beli. Truje mi tu taki jeden o taką usługę i nie wiem jakby to liczyć. Chociaż jestem bardzo niechętny

3 razy się pitolić i caly czas sprzęgło w d*pę ,huk z paliwem  ale sprzęglo dostaje i ty przy tym też ,caly czas na centymetry ,te 15 zł to chyba rozsądnie .  w godzinę ile zrobi 10  szt?

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kizak napisał:

3 razy się pitolić i caly czas sprzęgło w d*pę ,huk z paliwem  ale sprzęglo dostaje i ty przy tym też ,caly czas na centymetry ,te 15 zł to chyba rozsądnie .  w godzinę ile zrobi 10  szt?

Jeśli chodzi o owijanie to w godzinę zrobię ok 30. Gorzej z ładowaniem na łące. Jak łąka daleko i bele porozrzucane to już nie jest tak kolorowo. Ale jak bele blisko siebie to też sporo. Jak mi ktoś podciągał przyczepy to 10 bel na przyczepę ładowałem max 15 minut

Opublikowano (edytowane)

plus przywieżć plus rozładować w owijarkę plus ustawić .  ,,najlepszy '' zarobek na ukladaniu na strop ,jak ,,kukawka ''ledwie szersza od beli ,bez ściskania nie włożysz ,a wystarczy dołek 2 cm ,i już rwiesz bok dziury ,albo ustawianie turem w stodole z traktorem z kabiną ,przez odbicia z szyb nic nie widać ,a ten nakazuje przesuń 3 cm.

Edytowane przez kizak
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, kizak napisał:

plus przywieżć plus rozładować w owijarkę plus ustawić .  ,,najlepszy '' zarobek na ukladaniu na strop ,jak ,,kukawka ''ledwie szersza od beli ,bez ściskania nie włożysz ,a wystarczy dołek 2 cm ,i już rwiesz bok dziury ,albo ustawianie turem w stodole z traktorem z kabiną ,przez odbicia z szyb nic nie widać ,a ten nakazuje przesuń 3 cm.

Szyby w stodole płatają figle. A jak ktoś tym nie robił to ma wymagania 3cm bo nie wie jak to jest. Ja mam z tym dobrze w stodole, że c330 jest bardzo zwinne i skrętne. Nawet nie muszę mieć obydwu klepisko pustych. Wystarczy jedno

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
5 godzin temu, Qwazi napisał:

Ne bardzo tak. Chłop starszy i po dużej tragedii. Niedawno pochował córkę 26 lat

Rozumiem. Napiszę że 4 lata wstecz sąsiadce za taką pomoc jak napisałeś też po stracie męża pomogliśmy za darmo. Tzn dała nam tylko na paliwo

Opublikowano
15 minut temu, PAN88 napisał:

Rozumiem. Napiszę że 4 lata wstecz sąsiadce za taką pomoc jak napisałeś też po stracie męża pomogliśmy za darmo. Tzn dała nam tylko na paliwo

Tylko, że on od razu zaznaczył że nie za paliwo tylko za normalną stawkę. W końcu powiedziałem mu że niech sam ta stawkę określi bo ja nie wiem. Zrobiłem mu 26 bel. Sam woził. Ja ładowałem. Zajęło to niecałe 3 godz. Stwierdził, że poprzednio płacił stawkę prasy plus 5 zł i takie pieniądze mi przyniósł. Dałem z tego po 100 zł dwóm synom tej jego zmarłej córki, to bardzo nie chciał. Ale powiedziałem ,że tak będzie w porządku

19 minut temu, kaktus1996 napisał:

Panowie ile brać od ha za koszenie kosiarką bijakową? Mam łącznie około 10 ha u sąsiadów i nie wiem ile im powiedzieć. Ale wątpię że ktoś mi da więcej niż 300zł/ha.

U mnie brali 250 zł/ godz

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, sw_kamil napisał:

aby było to opłacalne to trzeba wziąć min 400 zł za hektar

tysiąca bierz od razu. co ci zależy...

Opublikowano

nigdzie chiba ta inflacja tak nie zapindala jak w cenach usług rolniczych 🤣

Opublikowano

Przy wykonczeniówce w domach itp , układanie płytek, malowanie, szpachlowanie biorą prawie 100 za godzinę pracy gdzie sprzęt kosztuje grosze w porównaniu do sprzętu rolniczego a niektórzy beczą że usługi rolnicze drogie, a trzeba pamiętać o zużyciu paliwa i elementów roboczych 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Marecki2922 napisał:

malowanie, szpachlowanie biorą prawie 100 za godzinę pracy

no nie, albo w takim sejmie... :D

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)

a ile czasu ten ha orzecie?

może jakieś ciężkie ziemie?

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
20 minut temu, Pafnucy napisał:

no nie, albo w takim sejmie... :D

Robili mi  wyceny różni wykonawcy i wiem co mówię, ostatecznie wyszło po 15 tyś na głowę za miesiąc roboty po 8 godzin dziennie i pięć dni w tygodniu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?

Czy sami korzystaliście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?

Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?

A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v