Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Usługodawców sporo to i ceny dobre. Pewnie za 2-3 lata część się wykruszy bo maszyny dojadą i policzą że nie warto w to brnąć.  Względem kukurydzy na kiszonkę to i tak drogo wychodzi to koszenie, bo ceny za kompleksową obsługę - koszenie z odwożenie na 3 zestawy i gniecenie pryzmy wychodziło 1,5 tyś.  Przecież to samo paliwo to z 800 zł wyjdzie do tego trzeba 5 ludzi i 8 drogich maszyn. Jak to się kalkuluje to ja nie umiem policzyć 

Opublikowano (edytowane)

Mam zarejstrowane uslugi, place podwójny krus. Orientuje się ktoś jaka kwota za wykonane usługi, zmusza do przejścia na zus ? 

Czy usługi rolnicze to nie jest działalność pozarolniczą i nie obowiązują te limity ?

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano

W tamtym roku jak kosiłem na usłudze to dla ludzi gościu mielił po 60zl od big baga tonowego bez różnicy ile go napełnia (bo różnie z tym bywało). Wiec pewnie koło 80 w tym będzie wolał. 

Opublikowano
koordynator napisał:

Dodam że znajomy miał na gotowe, ja kupiłem środki i u siebie tankowałem. z drugiej strony nie jechałem specjalnie tylko przy okazji swoich. A za normalne pola ile teraz od ha za pryskanie?

Weź za to 100zl i ty nie stracisz i znajomy nie powinien marudzić,i każdy powinien być zadowolony ,jeśli by to była usługa nie po znajomości to też bym wołał 150.

Opublikowano

Też jestem ciekaw ,jak swego nie było ,ale to z 15 lat ,to za 4000 l płaciłem bodaj 40 zł ,ale to wtedy szambowozów było mało . Teraz myślę że koło 100 zł za 6000 l ,jak blisko to pewnie i taniej , Nie wiem 🙆‍♀️

Opublikowano

po 90 zł za 11tys beczkę płaciłem w tym tygodniu. z 3 km na łąkę w jedną stronę. 

Opublikowano
Dnia 19.10.2022 o 17:03, Taurus83 napisał:

Mam zarejstrowane uslugi, place podwójny krus. Orientuje się ktoś jaka kwota za wykonane usługi, zmusza do przejścia na zus ? 

Czy usługi rolnicze to nie jest działalność pozarolniczą i nie obowiązują te limity 

W zależności od wplaconego pidatku.

wysokość rocznej kwoty granicznej wynosi 3.604 zł. Przekroczenie obowiązującej kwoty granicznej należnego podatku dochodowego za poprzedni rok podatkowy od przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej bądź niezłożenie zaświadczenia/oświadczenia dotyczącego rocznej kwoty granicznej w terminie do 31 maja 2022 r.

później ciężko wrócić do krus.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v