Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Zle mnie zrozumiales. Nie jestem za takim wlasnie kombinowaniem. Po prostu podkreslilem to ze da sie w naszym spoleczenstwie kombinowac aby ulatwiac sobie życie. Oni w kregu spolecznosci wiejskiej nie mają znajomych,nikt z nimi nie robi interesow bo roznie moze z nimi byc.

A to zmienia postać rzeczy, bo myślałem już, że źle Cię wcześniej oceniłem.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

nie powiem, i bez tego młody ciągnie to z całkiem niezłym skutkiem, ale wiadomo, lepiej byłoby w niuhollandzie niż w siuntce...

No to może ciężej ale da się.Grunt że głowa spokojna-a wiadomo głowa lekka to w siuntce to loto we wszystkie strony😉

Opublikowano
11 minut temu, Baks00 napisał:

No to może ciężej ale da się.Grunt że głowa spokojna-a wiadomo głowa lekka to w siuntce to loto we wszystkie strony😉

Nooo, przeważnie w najlepszej dostępnej kabinie, czyli puszce

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

Nie sztuką sprzedać,tylko kupić.Jezeli nabede np 914 to pierwszy dowiesz się o sprzedaży

A masz zdjęcie ?

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

15 minut temu, stempos1980 napisał:

Ty tak robisz😁 

Ja tak robię nawet jak patrzy 🙊

Zresztą sąsiedzi też nie raz widzieli i później się śmieją że ja to tych ciągników w ogóle nie oszczędzam 😅

jak nie placilem za nie to nie oszczedzasz.

• Like 2
Opublikowano
Agrest napisał:

Jak dlaczego? Modernizacja czy rmg jest dla każdego i przede wszystkim za coś. 

A młody rolnik jest dosłownie za nic. Przekonuje młodego że darmo się należy i praca to temat drugorzędny. To tak jak kiedyś był bonus za pochodzenie czy przynależność.

Wprowadza podział na młodych i starych, gdzie stary może być fizycznie młodszy od tego młodego.

Do tego program sprzyja sztucznemu utrzymywaniu statystyk że mamy młodych rolników .

A najwięcej stracili pozostali bo wraz z dofinansowaniem rosły ceny maszyn nowych, a te windowały ceny używanych.

O wzrostach cen ziemi też mogę tu wspomnieć.

90% tu obecnych może się z tym nie zgadzać, ale to nie znaczy że mam tego nie mówić🤣

jak zawsze masz duzo racji w tym co piszesz. no ja mam dylemat bo syn skonczyl 18 i sie zastanawiam czy nie zlozyc na niego mlodego rolnika w marcu i kupic mu za to ziemie tylko by musial szkole uzupelnic

Opublikowano
15 minut temu, wojtal24 napisał:

jak zawsze masz duzo racji w tym co piszesz. no ja mam dylemat bo syn skonczyl 18 i sie zastanawiam czy nie zlozyc na niego mlodego rolnika w marcu i kupic mu za to ziemie tylko by musial szkole uzupelnic

Jak zostaje to nie ma co się zastanawiać. I lepsza ziemia jak nowy ciucholand. Drugiej okazji miał nie będzie

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Darek Zawsze można szejsiuntke pomalować na niebiesko i kupić od mnie kabinę za 2,5 tyś 😊

Ale ja mam ogromny szacunek dla ludzi co sami rozwijają gospodarstwa i nie oglądają się na darmowe tylko robią swoje 

ten co osiągnął sukces swoją ciężką pracą będzie o wiele wartościowszym człowiekiem niż kombinator któremu się udało, ale jakie jest życie każdy widzi, ja też kombinuje, ale nigdy na czyjejś krzywdzie, bo w tym kraju wszystko legalnie robić to jedynie na etatcie za najniższą krajową trzeba

55 minut temu, TheraRolnik napisał:

Ja tak robię nawet jak patrzy 🙊

Zresztą sąsiedzi też nie raz widzieli i później się śmieją że ja to tych ciągników w ogóle nie oszczędzam 😅

u mnie też, maszyna ma iść, ale u mnie jest problem taki że jak ja siądę to znajduje wszystko co było w złym stanie/ wymagały naprawy i wcześniejszy kierowca to :"ukrywał" lub był zbyt delikatny, już w okolicach się śmieją że "jeśli chcesz wiedzieć czy ciągnik jest 100% sprawny to daj go Igorowi, on go sprawdzi" co nie zmienia faktu że tyle samo ludzi chce mnie do pracy

14 minut temu, jacek3773 napisał:

Ponawiam pytanie.warto się zainteresować czy odpuścić  .45km 4x4

silnik to tam pall licho, z sadownikami problem że skrzynie czy tam zwolnice inne, ale jak skrzynia ok to ja bym brał, na zachodzie fiaty zwłaszcza te stare są uważane za takie osiołki co zawsze robotę zrobią i są bezawaryjne, tylko wiadomo że nasze strony fendtem stały ale południe je uwielbia 

Opublikowano
8 minut temu, igor10246 napisał:

ten co osiągnął sukces swoją ciężką pracą będzie o wiele wartościowszym człowiekiem niż kombinator któremu się udało, ale jakie jest życie każdy widzi, ja też kombinuje, ale nigdy na czyjejś krzywdzie, bo w tym kraju wszystko legalnie robić to jedynie na etatcie za najniższą krajową trzeba

Nie zapominaj że ten co "wszystko osiągnął ciężką pracą" to teraz jest wyjechany jak 60tka przy paszowozie 

• Like 1
Opublikowano

@Ursus932 rozważ zamiast nowego agregatu cały zestaw.

Tu nawet oddając na złom ten siewnik , masz dobry agregat którego solo używanego w tej cenie nie znajdziesz

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-uprawowo-siewny-CID757-IDNglOC.html

A kupując ten zestaw, jeszcze swojego poznaniaka byś się pozbył.

Ścieżki pneumatyczne, skrzynia duża, tylko zetorek by się pogniewał. Za 3000 byś siewnik opylił. Zostaje agregat za śmieszne pieniądze.

Kupisz to podam adres dla kuriera, żebyś tą flaszkę mógł wysłać🤭

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-uprawowo-siewny-CID757-IDKpK90.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v