Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
MonteChristo napisał:

8 minut temu, KlimekPL napisał:

Slabo szukasz, ostatnie na co bym wydał pieniądze to nowy pług zagonowy, zachodnich używek jest pod sufit, zależy tylko jaki budżet i jaki koń ma to ciągać 

Już pisałem koło nie może być na końcu pługa, a odorywanie od miedzy bez koła na siłowej na moich pagórach to w jednym miejscu bruzda na 50 cm a w drugim na 5

miałem dobry pług spełniających twoje kryteria

wlamaj1 napisał:

Regulacja orki jest dobra pod warunkiem że orze się na najszerszym ustawieniu😉 Jest to jakieś wyjście (regulacja) ale nie bardzo ekonomiczne. Posłużę się przykładem: mając czteroskibowy pług 4x40 i zwężając go do 4x30 zmniejszamy zapotrzebowanie na moc o około 15%. Jeśli od tego samego pługa odkręcimy jeden korpus uzyskamy tę samą szerokość roboczą ale zapotrzebowanie na moc zmniejszymy o 25% (pomijając opór koła). Tak kiedyś gdzieś przeczytałem - te 15% to tak z pamięci napisałem. Dlatego, według mnie, najlepsze rozwiązanie to pługi z "plusami" - roboty ze zmianą szerokości chyba nawet mniej, a wynik ekonomiczny lepszy. (pomijam vario, gdzie roboty ze zmianą szerokości nie ma prawie wcale)...

jo jo dopraw redzine jak pierdzielnie ci 50 cm skibe

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, robi57362 napisał:

czekam, miałem teraz niespodziewany wydatek i musiałem sie jeszcze zadłużyć,ale wciąż spełnia

Miałeś, sprzedał się?

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano

Kiedyś chłopaki orali u mnie mf ~260km + v&n 5skibowy z regulacją hydrauliczna. Na moich górkach mega podobało mi się to, że używali tego jako sposobu na prostowanie bruzdy - jak na środku pola wyskakuje górka to po kilku razach robi się fala. A tak tu rozszerzyli, tu zwęzili i po paru przejazdach bez kombinowania rowniutko jak od linijki.

Kupował ktoś lampę zewnętrzna led? Muszę coś założyć na chatę, bo dziś szedłem do garażu po zmroku i wk***ia mnie to świecenie sobie telefonem pod nogi. Problem mam z tym, że ciężko mi sobie wyobrazić jakiej mocy lampy potrzebuje. Obszar do oświetlenia to jakieś 20pare na paręnaście m (minimum, jak więcej oświetli to super). Wysokość to mogę dać na jakichś 7-9m. W innym mniejscu mam stara lampę (nie LED) niby 300w, to na wysokości ~4m robi z nocy dzień na nieco mniejszej powierzchni. 

W jaka moc celowac? Może ktoś ostatnio coś kupował i może polecić? Bo co przeglądam allegro, to tylko się wkurwiam, bo już już mam coś kupić, ale zawsze znajdzie się ta jedna negatywna opinia i znowu jestem w punkcie wyjścia 🤦

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Atlas 3 skibowy na hydraulicznym zabezpieczeniu ?

Interesuje Cię ?

Mi nie potrzebne hydrauliczne zabezpieczenie, regulacja szerokości musi być bo jak koń 72 km nie da rady na 40 to będzie ciągał na 35

Opublikowano
MonteChristo napisał:

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Atlas 3 skibowy na hydraulicznym zabezpieczeniu ?

Interesuje Cię ?

Mi nie potrzebne hydrauliczne zabezpieczenie, regulacja szerokości musi być bo jak koń 72 km nie da rady na 40 to będzie ciągał na 35

kmj regulacjia od 42do 48cm na korpus 3+1 może interesuje ?

Opublikowano
13 minut temu, robi57362 napisał:

Rędziny nie mam ale też nie lubię dużych skib, dlatego do pronara 1025 mam cztery skiby (obracalny) chociaż trzyskibowy byłoby łatwiej kupić i byłoby z nim mniej problemów...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał:

a ile cenisz bo już go chyba jakiś czas sprzedajesz 

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

Kiedyś chłopaki orali u mnie mf ~260km + v&n 5skibowy z regulacją hydrauliczna. Na moich górkach mega podobało mi się to, że używali tego jako sposobu na prostowanie bruzdy - jak na środku pola wyskakuje górka to po kilku razach robi się fala. A tak tu rozszerzyli, tu zwęzili i po paru przejazdach bez kombinowania rowniutko jak od linijki.

Kupował ktoś lampę zewnętrzna led? Muszę coś założyć na chatę, bo dziś szedłem do garażu po zmroku i wk***ia mnie to świecenie sobie telefonem pod nogi. Problem mam z tym, że ciężko mi sobie wyobrazić jakiej mocy lampy potrzebuje. Obszar do oświetlenia to jakieś 20pare na paręnaście m (minimum, jak więcej oświetli to super). Wysokość to mogę dać na jakichś 7-9m. W innym mniejscu mam stara lampę (nie LED) niby 300w, to na wysokości ~4m robi z nocy dzień na nieco mniejszej powierzchni. 

W jaka moc celowac? Może ktoś ostatnio coś kupował i może polecić? Bo co przeglądam allegro, to tylko się wkurwiam, bo już już mam coś kupić, ale zawsze znajdzie się ta jedna negatywna opinia i znowu jestem w punkcie wyjścia 🤦

Poczytaj komentarze, polecają Ledvance, 50w

• Thanks 1
Opublikowano
MonteChristo napisał:

tanio jak barszcz 13tys

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

tanio jak barszcz 13tys

Pokaż go za 15 mam nowego mixa 40

Opublikowano
MonteChristo napisał:

8 minut temu, robi57362 napisał:

czekam, miałem teraz niespodziewany wydatek i musiałem sie jeszcze zadłużyć,ale wciąż spełnia

Miałeś, sprzedał się?

jo

slawek74 napisał:

MonteChristo napisał:

tanio jak barszcz 13tys

o coraz to droższy 🤣

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

weź nie porównój go nawet ani nie stawiaj obok mixa 🤦‍♂️

No napisałem pokaż to swoje cudo, jak nie wiem co masz

Opublikowano
robi57362 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/plug-gregoire-bensson-4-skibowy-obrotowy-CID757-IDQJtbI.html co powiecie o takim plugu do mtz? plan jest 3 orac

noi ktoś mi go sprzątnoł teraz będę tylko żałował

Opublikowano
robi57362 napisał:

inflacjia 😛

MonteChristo napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

weź nie porównój go nawet ani nie stawiaj obok mixa 🤦‍♂️

No napisałem pokaż to swoje cudo, jak nie wiem co masz

prawie nowy pług drugie lemiesze nigdzie nie spawany

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

inflacjia 😛

prawie nowy pług drugie lemiesze nigdzie nie spawany

Jak mi piszesz , że nigdzie nie spawany to na pierwszą myśl mi przychodzi jakiś wyrób garażowy typu demarol czy agro-mix

Opublikowano (edytowane)

No co to za pług bo ja nie wiem, jakieś zdjęcia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v