Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Igor, a Twój Case sprzedał się już?

No właśnie przedyskutowanem to z ojcem znajomym tak na spokojnie i puki co się wstrzymuje, bo wyskoczyły pewne komplikacje z tym fendtem jeszcze nie wiadomo jak rozpoczęciem sezonu nawozowego bo słuchy chodzą na 15 ty luty i może się okazać że wszystkiego do kupy nie będę miał jak poskładać, tym bardziej że szykuje mi się trochę usług walcem i areatorem, jeszcze chciałbym jedną lub 2 sztuki sprzedać a tego fendta też by trzeba trochę przed sezonem przejrzeć, słowem mogę się nie wyrobić, finansowo może by przeszło ( bo trochę cena wzrosła) może po sezonie na dbanie o tuzy coś się urodzi czasu albo po pierwszym pokosie, aktualnie muszę skończyć areator i go sprzedać, a może przy dobrych wiatrach coś innego poszukać, np JD 6x00 z takim wyposażeniem bo jednak ten Fendt poza tym turem i womem bieda edycja, bez rewersu itd

Opublikowano (edytowane)

Czy takie sfatygowane silosy do czegoś będą sie jeszcze nadawać? Cena wydaje sie być atrakcyjna, oczywiście wiem, że dojdą jeszcze koszta logistyki i montażu.

https://www.olx.pl/d/oferta/bin-silos-bin-silos-CID757-IDK13IB.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=4

https://www.olx.pl/d/oferta/silos-zbozowy-bin-100-t-CID757-IDLNpye.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

A tu relatywnie ciekawa oferta na nowy silos z montażem.

https://www.olx.pl/d/oferta/silos-zbozowy-100t-plaskodenny-agos-silosy-zbozowe-producent-CID757-IDEoCc0.html#99c0928d73

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
10 godzin temu, igor10246 napisał:

Wygląda ,jak na swoje lata primo ,chyba deszczu nie widziala  ,mam coś  ,,takiego'' kwernelanda ,fajnie się tym studzianki omija ,zwęża szerokośc grabienia ,bez zmieniania toru jazdy ,tu fartuch na siłowniku ,u mnie automatycznie bez ingerencji,dobrze by było gdyby miała koło podporowe dyszla ,wtedy opuszczasz jak chcesz wajchą , [nie patrząc do tyłu ,tylko max w dół] ,a opadnie ,,przodem tylko tam gdzie pozwala ustawione koło ,ale to można obejść regulując dolne opadnięcie belki . W te sześc i pól metra bym powątpiewał  [szerokość grabienia plus wyrzucony wałek z trawy ,tak liczą],gdyż przepisowo nie zmieści się szerokością na drodze , tam pewnie 2,80 do 3 m karuzela ,czyli ok 6 m ,odjąć te kilkadziesiąt cm ,gdyż tylna zbierze trochę mniej jak przednia ,ze względu tego że musi zebrać czysto wałek . Czyli chcąc zerwać od ziemi cały materiał by utworzyć wałek ,zgrabi 5,5  ,no może trochę lepiej,przy podrzuconym sianie to nie gra może roli ,ale przy zgrabieniu wraz ,już tak ,gdyż prasa może nie podebrać tego przyziemionego materialu 

Opublikowano (edytowane)

Czyli Landini 6030 może podjadę obejrzeć w tygodniu. Z tego co rozmawiałem słychać jakiś szum w skrzyni bardziej po rozgrzaniu, silnik niby ok. Prędkość mówił że około 30 km/h.

Ewentualnie https://www.olx.pl/d/oferta/landini-6500-65km-perkins-ursus-john-massey-ogrodniczy-super-stan-CID757-IDNHS58.html

Tylko wiadomo malowane to też różnie może być i kabinę jakąś trzeba dołożyć parametry podobne.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
Dnia 4.02.2022 o 20:11, mf362 napisał:

Chyba że rozpadł by się ten 1004

To po tyle wtedy chodziły ? Bo my jak kupiliśmy c360 to 20 lat temu za 20 tys byłby ładny MTZ 82

W 91r. ojciec miał do wyboru c-330 i MTZ 82 nowego za tą samą cenę i kupił ursusa i to był dobry wybór bo na paliwie zaoszczędził i teraz trzydziestki i cenie są.

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, migacz napisał:

@igor10246 jest nadzieja że zdążę sprzedać 80tke do czasu jak go wystawisz ponownie. 

nie wiem czy coś się trafi, jak wcześniej pisałem,

4 godziny temu, pawel885 napisał:

wystawi go ale nie za 32 a za 45 ;)

no właśnie zastanawiam się czy nie wsadzić lepszych opon z przodu, i fotela nie wymienić, całkiem możliwe że kabina do tej pory będzie zrobiona, z samą kabiną i fotelem to 2-3 tys do góry wystawie, ale wszystko do negocjacji 

5 godzin temu, kizak napisał:

Wygląda ,jak na swoje lata primo ,chyba deszczu nie widziala  ,mam coś  ,,takiego'' kwernelanda ,fajnie się tym studzianki omija ,zwęża szerokośc grabienia ,bez zmieniania toru jazdy ,tu fartuch na siłowniku ,u mnie automatycznie bez ingerencji,dobrze by było gdyby miała koło podporowe dyszla ,wtedy opuszczasz jak chcesz wajchą , [nie patrząc do tyłu ,tylko max w dół] ,a opadnie ,,przodem tylko tam gdzie pozwala ustawione koło ,ale to można obejść regulując dolne opadnięcie belki . W te sześc i pól metra bym powątpiewał  [szerokość grabienia plus wyrzucony wałek z trawy ,tak liczą],gdyż przepisowo nie zmieści się szerokością na drodze , tam pewnie 2,80 do 3 m karuzela ,czyli ok 6 m ,odjąć te kilkadziesiąt cm ,gdyż tylna zbierze trochę mniej jak przednia ,ze względu tego że musi zebrać czysto wałek . Czyli chcąc zerwać od ziemi cały materiał by utworzyć wałek ,zgrabi 5,5  ,no może trochę lepiej,przy podrzuconym sianie to nie gra może roli ,ale przy zgrabieniu wraz ,już tak ,gdyż prasa może nie podebrać tego przyziemionego materialu 

dzięki wielkie za opinię, mi najbardziej zależy żeby przy słabych pokosach móc zwijać z 2 lub 3 szerokości, i możliwość złożenia też jest super bo mam łąki przy lesie gdzie są przejazdy między dzrzewami 4-5m i jest bardzo nieregularna linia graniczna, a jak bym miał brać taką do środka   5-7m to znów by było upierdliwe na słabszych łąkach, a tu nawet mogę sobie robić 2 pokosy pod kostkarkę lub do dosuszania w wałach, ogólnie może mniej wydajna od takiej do środka ale o wiele bardziej uniwersalna  

Opublikowano

Na jakiej zasadzie działa mechaniczny półbieg w MF?

Czy lepiej dopłacić 4,5 netto za elektroniczny w guziku?

Kłopotliwe to w przyszłości?

Opublikowano

masz 3 opcje, mechaniczny półbieg z mechaniczny przełączeniem czyli normalnie ze sprzęgłem tak samo jak w renault starych fendtach itp, 2ga opcja to że masz półbieg sterowany hydraulicznie tak samo jak w ciężkiej serii i masz kosz sprzęgłowy który załączasz przy pomocy dźwigni, 3cia opcja półbieg hydrauliczny z sterowaniem elektycznym czyli tak samo jak w JD PQ na guziki itd, jeśli dopłaty jest 4,5 to stawiam że to jest między 2gą a 3cią opcją  

Opublikowano
16 minut temu, Agrest napisał:

Na jakiej zasadzie działa mechaniczny półbieg w MF?

Czy lepiej dopłacić 4,5 netto za elektroniczny w guziku?

Kłopotliwe to w przyszłości?

To jednak kupujesz nowego ze stajni Agco?

Opublikowano

Skrzynia mechaniczna 24x24.

Rewers mechaniczny i właśnie z półbiegiem mechanicznym i elektronicznym.

Domyślam się że w użytkowaniu milsza druga opcja, a jak z trwałością?

Czy np awaria półbiegu wyklucza ciągnik z jazdy czy zostaje 12x12?

2 minuty temu, stempos1980 napisał:

To jednak kupujesz nowego ze stajni Agco?

Na razie pytam I rynek używek obserwuję.

Z wyboru mccormick/landini i mf, za mf przemawia silnik bo 3,4 iveco vs 2,9 deutz.

Opublikowano

z półbiegiem nie ma się co bać, zapytaj się dealera czy półbieg jest ze sprzęgłem czy nie, to dużo pomoże, ale ja bym dołożył do tego EH, to jest wygoda a co do trwałości to raczej to nie są układy jak były w 80tkach gdzie miałeś 3 obwody na jedną pompkę i to policzone z pompką na styk, i zawsze w razie awarii powinno ci zostać te 12/12, bo w przypadku jednego biegu masz zestaw sprzęgłowy albo jedno albo drugie więc jak straci się ciśnienie albo tarczki zje do końca to powinno ci 12/12 zostać , jest jeszcze jedna technologia przełączania, że  masz zwykłe suche sterowane elektronicznie i ci przerzuca mechanicznie przy pomocy siłownika są fani tego rozwiązania bo prostsze mechanicznie ( elektroniki więcej) i przeciwnicy, jak ma być tak zmieniane to bym wziął ze sprzęgłem 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Tak w paliwie zaoszczędził🤣🙄🙄

No pewnie bo po co na 12 ha w tamtych latach potrzebne były dwa MTZ 82,360 i 330.ojciec teraz ma na te same hektary 330 360 stojąca od 10 lat nieużywana w garażu,case 845 i 1056 a MTZ dawno już sprzedane bo szkoda zdrowia na nie było.

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Skrzynia mechaniczna 24x24.

Rewers mechaniczny i właśnie z półbiegiem mechanicznym i elektronicznym.

Domyślam się że w użytkowaniu milsza druga opcja, a jak z trwałością?

Czy np awaria półbiegu wyklucza ciągnik z jazdy czy zostaje 12x12?

Na razie pytam I rynek używek obserwuję.

Z wyboru mccormick/landini i mf, za mf przemawia silnik bo 3,4 iveco vs 2,9 deutz.

A jak cenowo W chodzi mf w twoich wymaganiach?

Opublikowano

Wszystko w podobnej cenie około 230.  Oczywiście modele na placu, bo nowy np case dziś zamawiasz na 2023r

Opublikowano
6 godzin temu, turion23 napisał:

W 91r. ojciec miał do wyboru c-330 i MTZ 82 nowego za tą samą cenę i kupił ursusa i to był dobry wybór bo na paliwie zaoszczędził i teraz trzydziestki i cenie są.

Ponoć kiedyś ludzie rzucali sie na 330 i władki a nie chcieli wiekszych traktorów z powodu strachu o ugniatanie ziemi

Opublikowano
Przed chwilą, KlimekPL napisał:

Ponoć kiedyś ludzie rzucali sie na 330 i władki a nie chcieli wiekszych traktorów z powodu strachu o ugniatanie ziemi

Tak bylo u znajomego. Dziadek dostal.przydzial na c330 albo mtz82. Wział c330 bo tego ugniatania sie bal. Teraz duuzo wieksze ciagniki jezdzą po tej ziemi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v