Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

Zdarzyło mi się dwa razy i nic nie było 

Pierwszy raz mi się to zdarzyło. Też mam nadzieję, że będzie tylko upomnienie. 

Opublikowano
25 minut temu, szymon09875 napisał:

Pierwszy raz chyba 9 dni się spóźniłem a teraz ostatnio 4, żadnego upomnienia nawet nie było 

ja się  5 dni spóźniłem.

Opublikowano
21 godzin temu, WitekRolnik napisał:

Moim zdaniem to trochę dziwne masz podejście, jeśli nie idzie takiej agresywnej sztuki uspokoić to ona jako pierwsza powinna dostać bilet w jedną stronę, a Twój argument, że daje piękne cielaki to dla mnie, żaden argument, zobacz przez taką sztukę ile już jesteś stratny, a słowo hierarchia mówi to coś Tobie, wg mnie to, że usunęła ze stada słabszą sztukę to pikuś, bo znajdzie sobie taką kolejną słabszą i będzie nad nią się pastwić. W historii gospodarstwa też miałem kilka krów mlecznych takich agresywnych dominatorek stada, a że w sezonie letnim wypasam bydło no to non stop taka sztuka, każdą inną zaczepiała i ganiała po pastwisku, przez co było widać w zbiorniku spadek mleka, więc po zauważeniu takich akcji od razu wyjazd z gospodarstwa, a jedna to była taka zołza, że ciężko było podejść bo zaraz można było kopniaka dostać, raz przy karmieniu w oborze, ojca tak łbem poturbowała, że aż dwa żebra połamała fakt mleka dużo dawała i o dobrych parametrach ale tą swoją akcją mocno przegięła pałkę i bez żadnej zbędnej dyskusji dostała bilet w jedną stronę. Także może warto przemyśleć temat w taki sposób ile finalnie przez taką sztukę możesz być stratny.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

No tak tylko że ja hoduje bydło mięsne ;)

I idąc takim tokiem myślenia to wszystkie stada Limousine w Polsce powinny jechać do kasacji .. 😉 a mam też właśnie stado Limousine 😊 więc argument że jedna drugą gania to żaden argument bo bydło mięsne chodzi tak jak napisałem latem po pastwiskach a teraz pod wiatą z okólnikiem i jest coś takiego jak hierarchia że jedna drugą odgania . Niefortunne było tylko to że akurat tamtą piła wodę bokiem przy ogrodzeniu a takie rzeczy się zdarzają wszędzie ... A podstawa w stadzie mięsnym to  płodność , genetyka cieląt i krów . A tej sztuki córka jest już w stadzie i wszystkie cielaki od niej piją mleko jest taka spokojna . Ona jest na celowniku ale narazie zostaje . Jeśli się coś takiego powtórzy to idzie aut . 

Opublikowano
13 godzin temu, KrólBykPierwszy napisał:

Słyszałem że mają być drobne obniżki cen na styczeń, ale czy to prawda nie wiem. Słuchajcie małe pytanko przy okazji, co grozi przemieszczeniem byków po terminie?, spóźnienie parę dni. Sprzedane w sensie.

Na chwilę obecną nic. Tylko w razie kontroli weterynaryjnej , mogą ale nie muszą sprawdzać terminowość zgłoszeń. Ja tak miałem.

Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Akurat te limousine to dzika rasa. Gdyby nie to że jest na to popyt to lepiej trzymać angusy czy herefordy mniej wybredne i nie świrują tak przy cielakach

Ja akurat mam dwa stada pod oceną PZHiPBM . Setki Herefordy i setki LM . Zauważyłem że większy popyt jest na jałówki Hereford niż LM . 

Opublikowano
3 minuty temu, tomaszmab napisał:

Ja akurat mam dwa stada pod oceną PZHiPBM . Setki Herefordy i setki LM . Zauważyłem że większy popyt jest na jałówki Hereford niż LM . 

Nie wiem co Ty o tych herefordach myślisz ale w USA trochę tego i angusow lata a steki najgorsze nie są?

Opublikowano

Raz że trendy kulinarne się zmieniają,a dwa koszty tuczu ciężkich i utrzymywania mamek. Ot cała tajemnica. Ja gdybym miał wejść znowu w mamki to tylko angus lub hereford. W promieniu 100 km praktycznie nie ma hodowli tych ras a tereny wybitne pod nie ( Sudety)

Opublikowano
1 godzinę temu, karol19920 napisał:

Na chwilę obecną nic. Tylko w razie kontroli weterynaryjnej , mogą ale nie muszą sprawdzać terminowość zgłoszeń. Ja tak miałem.

Ja miałam od razu kontrol z agencji zwierzaki jak chyba z 3 dni przekroczyłam termin przemieszczenia. Wiem że akurat majówka była i portal internetowy nie działał. 

Opublikowano

Farmery zdrowych i wesołych świąt niech ta cena dygnie .

Opublikowano
7 minut temu, PAN88 napisał:

@szymon09875 a może muszą się spalić bo dobrze ubezpieczone🤔 u mnie na terenie taka jedna hala w ciągu 2lat 3 razy się już paliła. Przypadek? Nie sądzę

Zakład produkujący meble nie daleko mnie to samo. W dwóch miejscowościach ta sama firma i tak samo często się paliło. Ostatnie kilka lat spokój jest ale wcześniej też 2-3 razy każdy zakład się palił 

Opublikowano

I będzie powód do upadłości. a to zatrzęsie rynkiem fest. 

jest tam mnóstwo handlarzy uwiazanych na prowozkach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v