Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Cybulek17 napisał:

No czyli już nie z 10 bycków a jeszcze mleko i zboże 

Kolego , pchać wózek a w miarę żyć na poziomie to dwie inne rzeczy.  Rozejrzyj się dookoła jak sobie żyją ludzie co robią po 8 godzin dziennie i mają urlop , a Ty się gimnastykujesz jak zrobić jakąś inwestycję na gospodarstwie 

Po za tym urlopem to nie widzę plusów z etatu... , ba nawet pracowałem kilka ładnych lat , rzuciłem wygodne życie z urlopem po to żeby pchać ten wóz ...😉 A pieniędzy 🤔teraz chyba mam więcej jak wtedy  . Przynajmniej nikt mi nad uszami nie stoi i nie każe co mam robić itd teraz czuję się bardziej wolny 🙂

22 minuty temu, DANDYS napisał:

cybulek my do Ciebie to. inna bajka 😀

Polać panu ...😊

Opublikowano
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

i co więcej wam zostaje jak trzymacie te ponad 100czy tylko narobita się i ch*ja zostanie...

Ale za to ile gnoja 🥰  teraz nie jeden się ślini na widok kursującego rozrzutnika od 3dni z towarem 🤪 wiem bo woziłem. A co na drogę spadnie to zara znika 🤣

58 minut temu, ab23 napisał:

Ale ja mam a sąsiad nie 😂😂

Uważaj bo tu zajrzy i dzierżawę zabierze 🙈

Opublikowano
2 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Ale jak w tym roku oborniczek się przyjemnie miesza z ziemią jak npk pod 5k 😆

Na kupce ładniej wygląda😉😉

Ja teraz nic nie wyworze 😐

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Ale za to ile gnoja 🥰  teraz nie jeden się ślini na widok kursującego rozrzutnika od 3dni z towarem 🤪 wiem bo woziłem. A co na drogę spadnie to zara znika 🤣

Dokładnie,  akcja makaron trwa 🤭

20220907_215105.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Cybulek17 napisał:

A belgi miałeś? Mówią że są spokojne, miałem kiedyś mieszańca i nie rwał się do walki z innymi mieszańcami w kojcu

Opublikowano
9 minut temu, Cybulek17 napisał:

Co roku mieszam obornik niezależnie ile kosztował NPK. Nie wiem czemu się mielibyśmy cieszyć, że mamy gnój, i możemy zaoszczędzić na NPK, jak my tym obornikiem jedynie rekompensujemy ziemi to co zabraliśmy. Słomę, kukurydze na kiszonkę(goła ziemia zostaje), czy polony na paszę.

• Thanks 1
Opublikowano

No raczej proponuję porównać zawartość słomy a obornika z głębokiej ściółki,  dobrze przerobionego 

6 minut temu, Pcheella napisał:

A belgi miałeś? Mówią że są spokojne, miałem kiedyś mieszańca i nie rwał się do walki z innymi mieszańcami w kojcu

Były teraz dwa , jeden spkojny a drugi kopnięty 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

No czyli już nie z 10 bycków a jeszcze mleko i zboże 

Kolego , pchać wózek a w miarę żyć na poziomie to dwie inne rzeczy.  Rozejrzyj się dookoła jak sobie żyją ludzie co robią po 8 godzin dziennie i mają urlop , a Ty się gimnastykujesz jak zrobić jakąś inwestycję na gospodarstwie 

Dopłaty do bydła też mieli zwiększać a nie obcinać... 

Na ten moment największy problem jest z agresją,  simentale nie zdały egzaminu

Cybulek, nie poznaje Twoich postów, pół roku temu ze mnie się śmiałeś jak pisałem w tonie podobnym do Twojego…., 

Opublikowano

Bo dobry rok na płody jest to głupoty się pisze 😆 a tak serio to obecne kwoty do zainwestowania w hodowle zastanawiają KIEDY TO SIĘ ZWRÓCI  , na obore teraz trzebaby wyłożyć 2x tyle

Opublikowano

Ale po co zwiększać? Pisałeś o redukcji wiec to 2 różne tematy….

prawda taka że ceny bydła nie wzrosły współmiernie do kosztów tuczu….

przygotowanie pasz ten rok a ubiegły to przepaść a w zeszłym hf tez szedł po 10-11 złotych…..

Możemy zaklinać rzeczywistość ale opłacalność hodowli jeszcze bardziej spadła jak policzymy dodatkowo czas poświęcony to poprostu dokładamy….

Opublikowano
24 minuty temu, Cybulek17 napisał:

No raczej proponuję porównać zawartość słomy a obornika z głębokiej ściółki,  dobrze przerobionego 

Czy to ważne jest? Porównajmy lepiej z ilu ha słomy trzeba zebrać, aby wyobornikować 1 ha. Dodatkowi z ilu ha trzeba zabrać kukurydzy i ile sianokiszonki aby  krowy miały z czego produkować ten nawóz. Bilans składników wyjdzie na plus jedynie jak kupujesz dużo słomy, ale to prawdopodobnie zawsze tyle samo wszyscy dawali. Wiec teraz raczej nie zrekompensują tym obornikiem brak nawozów sztucznych. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Leszy obornik super rzecz tak jak mój znajomy robi, ma 22ha na tym areale trzyma 90 sztuk bydła, co roku całość nawożona obornikiem od lat, bo dokupuje słomę i zboże objętościówki swoje i lucerna.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
10 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ale po co zwiększać? Pisałeś o redukcji wiec to 2 różne tematy….

prawda taka że ceny bydła nie wzrosły współmiernie do kosztów tuczu….

przygotowanie pasz ten rok a ubiegły to przepaść a w zeszłym hf tez szedł po 10-11 złotych…..

Możemy zaklinać rzeczywistość ale opłacalność hodowli jeszcze bardziej spadła jak policzymy dodatkowo czas poświęcony to poprostu dokładamy….

Zamysł był zwiększyć lub zlikwidować,  ale dla hobby w wygodnym budynku mogłoby zostać 120 sztuk i pod rzepak chociaż co roku byłby obornik,  no i raczej odsadki żeby nie bawić się z małymi 

Człowiek robi się wygodny i leniwy 🥲

Z tą opłacalnością tak jak mówisz,  większe sumy przerzucane,  na czysto zostaje podobnie 

Opublikowano

Zamysł był zwiększyć lub zlikwidować,  ale dla hobby w wygodnym budynku mogłoby zostać 120 sztuk i pod rzepak chociaż co roku byłby obornik,  no i raczej odsadki żeby nie bawić się z małymi 

Człowiek robi się wygodny i leniwy 🥲

Z tą opłacalnością tak jak mówisz,  większe sumy przerzucane,  na czysto zostaje podobnie 

Młody chlopak i juz leniwy? Co innego ja mając prawie 40 ale Ty? Młody gniewny i nagle wygoda? 
bo pół roku temu miałeś plany podboju na miarę kosmosu a teraz mnie zaskakujesz🤣

Opublikowano

Krótko- potrafią liczyć.

poza tym jak mamy mało ha to zawsze możemy dokupić pasz, pod warunkiem że będzie od kogo…. 

Nie aż tak,  dalej jestem pełen zapału ale nr1 ziemia

Co do bydła,  znam  większych co się zwijają 

Mając tyle ziemi co Ty oraz takiej jakości jak Ty, nie miałbym ani jednego zwierzaka ani nie myślałbym o etacie- jedno i drugie debilizm w Twoim przypadku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v