Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, Marcin133 napisał:

Nie zgodzę się mogą Cię wydymać bez mydła...ostatnio dzwoniłem do Koniarka dość blisko mnie są przyjechali by ale wagi nie mają na samochodzie to skąd mam wiedzieć czy wyjdę lepiej  na wbc jak nie znam wagi. Dlatego tak myślę żeby w końcu coś zakupić. 

Dawno kupiłeś? Właśnie ta na duży plus że możesz więcej zważyć jak taka zwykła klatkowa

Wystarczy zważyć auto przed załadunkiem i po.

• Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, AdamRo napisał:

Moje zdanie jest takie że waga powinna być na każdym podwórku. Ale to tylko moje zdanie.

Stwierdzenie „ ale to tylko moje zdanie” sugeruje ze nie chcesz urazić rozmówców którzy mogą myśleć inaczej.
Bardziej wypada powiedzieć ze waga to konieczność  jeśli nie chcesz być wyd....ny. zwraca się przy pierwszych dwóch, trzech sztukach 

skutek uboczny, odpada 98% skupników 

• Like 1
Opublikowano
Taurus83 napisał:

24 minuty temu, Marcin133 napisał:

Nie zgodzę się mogą Cię wydymać bez mydła...ostatnio dzwoniłem do Koniarka dość blisko mnie są przyjechali by ale wagi nie mają na samochodzie to skąd mam wiedzieć czy wyjdę lepiej  na wbc jak nie znam wagi. Dlatego tak myślę żeby w końcu coś zakupić. 

Dawno kupiłeś? Właśnie ta na duży plus że możesz więcej zważyć jak taka zwykła klatkowa

Wystarczy zważyć auto przed załadunkiem i po.

Tia... Potwierdzona próba oszustwa. Zważenie samochodu na pusto, potem po załadunku spuszczenie ok. 300L wody z jakiegoś zbiornika z samochodu ciężarowego. Monitoring gospodarstwa nagrał spuszczenie wody. Sprawa w sądzie.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

za cukierka z marketu 3 sprawy .

tu 100 kg na bydlaku, to nie problem. 

chwalić rząd i wszystkich ministrów rolnictwa 🤣

nikt nawet tego ruszyć nie chce. 

Opublikowano
34 minuty temu, HF86 napisał:

za cukierka z marketu 3 sprawy .

tu 100 kg na bydlaku, to nie problem. 

chwalić rząd i wszystkich ministrów rolnictwa 🤣

nikt nawet tego ruszyć nie chce. 

Bo market sobie pilnuje towaru. 
rzad tu nie ma nic do rzeczy. Nie miej złudzeń ze jak ty sobie nie dopilunjesz sprzedaży to ktokolwiek kiwnie palcem w twoim interesie. Naiwne 

Opublikowano

uwierz że ma wiele. 

cywilizowane kraje nie handlują bydłem rzeznym w zywcu. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, HF86 napisał:

uwierz że ma wiele. 

cywilizowane kraje nie handlują bydłem rzeznym w zywcu. 

Nie wiem jak jest w cywilizacji.
U nas tez nie ma takiego przymusu. Ja mam wolny wybór i sprzedaje wyłącznie na wbc przez rzetelnego pośrednika. 
Idąc tym tropem Polska daje jeszcze więcej swobody niż rzekome cywilizowane kraje. 
rzad powinien nakazać sprzedaż wyłącznie wbc? 

Edytowane przez PartyzantTK
Opublikowano

z czasem i tak by wszyscy od żywca odeszli. 

po co to komu?

handlarzyki też se wróżą ile tusza będzie ważyć, jaka klasa i w jaki sposób ją obrabiać będą. 

też wbc od wielu lat przez posrednika. 

raz gorzej, raz lepiej, ale ogólnie do przodu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, WojtekBuawski napisał:

Tia... Potwierdzona próba oszustwa. Zważenie samochodu na pusto, potem po załadunku spuszczenie ok. 300L wody z jakiegoś zbiornika z samochodu ciężarowego. Monitoring gospodarstwa nagrał spuszczenie wody. Sprawa w sądzie.

Znajomego też tak oszukali na minimum 500 kg. Dlatego po zważeniu ktoś musi jechać za ciężarówką

Opublikowano
8 godzin temu, Daro20 napisał:

Nie wyobrażam sobie łapać i ważyć kilka sztuk jak stoją luzem. Tylko i wyłącznie waga ogólna i nie żadne czarowanie że na WBC wyjdą lepiej.

Dobrze zorganizowany przepęd i zero problemu 

7 godzin temu, PartyzantTK napisał:

Ja mam wolny wybór i sprzedaje wyłącznie na wbc przez rzetelnego pośrednika. 

Ile teraz bierze 150? 200?

Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

Znajomego też tak oszukali na minimum 500 kg. Dlatego po zważeniu ktoś musi jechać za ciężarówką

To tylko ten syf spuszczają 🤣😂🤣 tak mi jeden kupiec powiedział jak go złapałem 😎

Opublikowano
10 godzin temu, WojtekBuawski napisał:

A ja teraz przy sprzedaży mam taki pomysł,żeby auto zważyć na pusto. Później każdy byk wchodzący na wage i później znów kontrola na ogólnej i sprawdzić czy wychodzi auto+bydło to co na ogólnej . Myśle,że nie mogli by tak precyzyjnie wody spuścić żeby się zgadzała waga. Tylko który na to pójdzie 🤣

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Pablo9812 napisał:

A ja teraz przy sprzedaży mam taki pomysł,żeby auto zważyć na pusto. Później każdy byk wchodzący na wage i później znów kontrola na ogólnej i sprawdzić czy wychodzi auto+bydło to co na ogólnej . Myśle,że nie mogli by tak precyzyjnie wody spuścić żeby się zgadzała waga. Tylko który na to pójdzie 🤣

Obawiam się, że żaden🤣

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Pablo9812 napisał:

Da radę precyzyjnie.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mieciu24 napisał:

To tylko ten syf spuszczają 🤣😂🤣 tak mi jeden kupiec powiedział jak go złapałem 😎

Mietek , za bardzo napoiłeś przed sprzedażą 🤭 

Opublikowano

Co ciekawe to jest to handlarz który ode mnie zabiera bydło, warzymy sztuki pojedynczo na wadze samochodu ale też przyszlo mi to na myśl by po prostu sprawdzić cały zestaw na wadze samochodowej. Był raz taki przypadek niedaleko mnie, że pod wagą był jakiś kamień, oczywiście ten sam skupujący.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez latka890098
      Orientuje się ktoś jakie są teraz ceny żywca za byka LM? (Województwo Lubelskie)
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v