Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Widzisz marijusz, myślę że miał lub ma tę samą chorobę co u mnie cielaki chodź mam szwagierkę wet robiła cuda ale tak jak mówisz nie reagowały na sterydy anty, itd od początku roku padło 3 szt taka metoda którą zastosowałes oby się sprawdziła gdyż u mnie zdawało się że już im lepiej ale potem mocny nawrót i kaplica, myślę że u wielu z nas grasuje to cholerstwo czyli mykoplazma pluc, co do cen wczoraj odjechały hf z mm można powiedzieć że pół na pół 14 zł 

Opublikowano
25 minut temu, AdamRo napisał:

Daj mi taki zakład co daje tyle zarobić .

oj nie bądź taki skromny mógłbyś też jakieś rozliczenia wstawić. 

chyba malutko wozisz jak ci ubojnia nawet 50 gr do wbca z oficjalnego cennika nie chce dołożyć. 

Opublikowano
Servio napisał:

Widzisz marijusz, myślę że miał lub ma tę samą chorobę co u mnie cielaki chodź mam szwagierkę wet robiła cuda ale tak jak mówisz nie reagowały na sterydy anty, itd od początku roku padło 3 szt taka metoda którą zastosowałes oby się sprawdziła gdyż u mnie zdawało się że już im lepiej ale potem mocny nawrót i kaplica, myślę że u wielu z nas grasuje to cholerstwo czyli mykoplazma pluc, co do cen wczoraj odjechały hf z mm można powiedzieć że pół na pół 14 zł 

Brutto? Netto?

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Wuja może być?🤭

Dwa razy poszły po kamionie i zostaliśmy wyleczeni z Wuja.

2 godziny temu, HF86 napisał:

oj nie bądź taki skromny mógłbyś też jakieś rozliczenia wstawić. 

chyba malutko wozisz jak ci ubojnia nawet 50 gr do wbca z oficjalnego cennika nie chce dołożyć. 

Więcej wywoże z ubojni :)

40-50 gr do wubeca, tyle do ceny dla rolników. Reszta zależy od inwencji twórczej handlarza ;)

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Drugi, zaraz po tobie 🤣  wiadomo, tylko siołtys może wszystko najdrożej sprzedawać i najtaniej kupować 🤭

Potrafisz czytać ze zrozumieniem?

2 godziny temu, AdamRo napisał:

Dwa razy poszły po kamionie i zostaliśmy wyleczeni z Wuja.

Więcej wywoże z ubojni :)

40-50 gr do wubeca, tyle do ceny dla rolników. Reszta zależy od inwencji twórczej handlarza ;)

Tak szybko ucieczka od wuja to musowo szybko kasiure wypłacił

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, marijusz napisał:

rzadko tu zaglądam to zapomnialem napisać wam jak uratowalem cielaka na którego anty juz nie działały a miał juz tak zawalone płuca ze piana szła mu z pyska jak oddychał to przed domem  go słyszałem (moze komus sie przyda ) 

Podctawiałem mu wiaderko z mlekiem to zauważyłem ze wkłada łep do wiaderka i nie pije tylko oddycha jak by inchalacje sobie robił .Wziełem dzieciecy inchalator ,butelke po oleju (dwa litry) w korku wywiercilem dziure na końcówke inchalatora ,dno obciełem .Do inchalatora wlałem około 80 kropli mukosolvanu (jest na receptę ale idzie zdobyc ) i z tą aparaturą udałem sie do obory ,mimo ze cała aparatura brzeczy nie naturalnie ten ledwo żywy cielak sam wkładał pysk do butelki w której końcówka inchalatora wytwarzała parę .Było to dosyć marudne zajęcie bo trwało około godziny ,ale robilismy (pomagała żona )to przez 3 dni .Po takiej inchalacji cielak kaszle jeszcze gorzej charczy jak by miał paśc ale pózniej ( za godzinę  ,dwie ) zaczyna skubać sianko ,napije się troche mleka . Nie wiem czy to dzieki tej inchalacji czy był tak mocny bo przeżył ,a nigdy wczesnie nie udało mi sie uratować cielaka któremu idzie piana z pyska 

W jakim wieku był ten cielak ,ja jak kupuje takie tygodniowe to często łapią zapalenie płuc.

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Tak szybko ucieczka od wuja to musowo szybko kasiure wypłacił

Gdyby to była eskapada na własną rękę to pewnie by skończyło się tak jak w większości przypadków. Wtedy byki poszły przez dość wpływowego człowieka z twoich rejonów :)

• Like 1
Opublikowano

a kiedy w końcu te bycki potanieja???coś by sprzedać było trzeba znów 😔

Opublikowano
4 minuty temu, AdamRo napisał:

Gdyby to była eskapada na własną rękę to pewnie by skończyło się tak jak w większości przypadków. Wtedy byki poszły przez dość wpływowego człowieka z twoich rejonów :)

Moi DUZI znajomi wymiękli jakiś czas temu u WUJA i łupi ich teraz osi🤭

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, HF86 napisał:

a kiedy w końcu te bycki potanieja???coś by sprzedać było trzeba znów 😔

Taki to pożyje co miesiąc łogony jakaś ręcina  trzynastka....

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Gargamel160 napisał:

W jakim wieku był ten cielak ,ja jak kupuje takie tygodniowe to często łapią zapalenie płuc.

tamten miał ze dwa miesiace i ponad 80 kg ,a zdażyło sie to na początku marca Teraz ma ze 130 kg Po sms do weteryniaza widze że u mnie co roku to samo koniec lutego początek marca takie do pół roku chorują a poniżej trzech miesiecy padają  chorują 

Edytowane przez marijusz
Opublikowano

Panowie ile placa za kg na wbc mam 1szt byka który da mięsa ok. +- 200-250kg? I w jaka różnice w klasie miedzy P a O-? I ile miesa musi dac na poszczegolna klase. Byk skora i kości typowy wieszak. Przepraszam za takie podstawowe pytania ale zawsze na żywą oddawalem a takiej slabej sztuki nie chca.

Opublikowano
6 godzin temu, Michal014d napisał:

Panowie ile placa za kg na wbc mam 1szt byka który da mięsa ok. +- 200-250kg? I w jaka różnice w klasie miedzy P a O-? I ile miesa musi dac na poszczegolna klase. Byk skora i kości typowy wieszak. Przepraszam za takie podstawowe pytania ale zawsze na żywą oddawalem a takiej slabej sztuki nie chca.

Jak tu patrzę to powyżej 240 kg. to tak +- 18 zł. 

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

jaka ? MM, czy rasa mięsna ?

mm. Ładnej budowy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v