Skocz do zawartości

Ceny bydła 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja tak samo robię. Ważę auto na pusto później z bykami, liczę ile mi wyszło na żywą wagę ogólnie i tyle. Co mi daje wiedzą ile jaka szt się wybiła. Chyba że ktoś trzyma bydło dla tych cyferek i lubi się pochwalić. Ważne ile się dostało kasy za daną partię 

• Like 2
Opublikowano
35 minut temu, Pcheella napisał:

Właśnie się przymierzam do sprzedaży tych leni i chciałem też na wbc spróbować ale łapać je i ważyć to jakaś masakra

IMG_20220417_125021.jpg

A po co łapać,  waga w drzwi i same wchodzą,  zważony się wycofuje i kolejny 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Chyba cię pogrzało jeśli liczysz na to, że coś tu jeszcze wstawię, oddają przez pośredników, przez dużych, niby lepiej, a potem nie mogą przeżyć jak u kogoś zobaczą lepsze wyboje i szczekają kundelki 🤭 na co mi się szarpać... Karawana jedzie dalej jak to mówią. 2 w U kl, 1w R i 1 O kl. Wczoraj przyszło rozliczenie

Jak sprzedajesz na wbc to wstawiaj swoje

To ile Ci wyszły w przeliczeniu na żywą? Ja sprzedawałem na żywą dla agromira. 

Opublikowano
3 godziny temu, piotrek91p napisał:

Może jak ruszy ubojnia w Szczuczynie to spróbuję na wbc, bo mam do niej trochę ponad 10 km. 

wiesz kiedy to rusza ? bo na moje oko to w maju albo czerwcu powinno wystartować 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

A po co łapać,  waga w drzwi i same wchodzą,  zważony się wycofuje i kolejny 

To nie takie proste😏 żeby na auto wejść to czasami godzina zabawy 🤭

Opublikowano

Ostatnio źle żeśmy to zrobili bo wygonilismy wszystkie razem i się zablokowały przed autem i nie chciały wejść dopiero po 20min daliśmy je z powrotem do zagrody i pojedynczo

Opublikowano
47 minut temu, piotrek91p napisał:

To ile Ci wyszły w przeliczeniu na żywą? Ja sprzedawałem na żywą dla agromira. 

Dobrze wyszły. Narzekasz na Tykocin,a oddajesz dla agromira 🤣 nie mam pytań 🙈

Opublikowano
8 minut temu, Cybulek17 napisał:

No właśnie według mnie pojedynczo lepiej bo jak cała grupa to jeden się odwróci albo stanie w poprzek i d*pa

U mnie zawsze idzie cała grupa i jak pierwszy wejdzie to potem reszta jak psiaki za nim :)

Opublikowano

rzadko tu zaglądam to zapomnialem napisać wam jak uratowalem cielaka na którego anty juz nie działały a miał juz tak zawalone płuca ze piana szła mu z pyska jak oddychał to przed domem  go słyszałem (moze komus sie przyda ) 

Podctawiałem mu wiaderko z mlekiem to zauważyłem ze wkłada łep do wiaderka i nie pije tylko oddycha jak by inchalacje sobie robił .Wziełem dzieciecy inchalator ,butelke po oleju (dwa litry) w korku wywiercilem dziure na końcówke inchalatora ,dno obciełem .Do inchalatora wlałem około 80 kropli mukosolvanu (jest na receptę ale idzie zdobyc ) i z tą aparaturą udałem sie do obory ,mimo ze cała aparatura brzeczy nie naturalnie ten ledwo żywy cielak sam wkładał pysk do butelki w której końcówka inchalatora wytwarzała parę .Było to dosyć marudne zajęcie bo trwało około godziny ,ale robilismy (pomagała żona )to przez 3 dni .Po takiej inchalacji cielak kaszle jeszcze gorzej charczy jak by miał paśc ale pózniej ( za godzinę  ,dwie ) zaczyna skubać sianko ,napije się troche mleka . Nie wiem czy to dzieki tej inchalacji czy był tak mocny bo przeżył ,a nigdy wczesnie nie udało mi sie uratować cielaka któremu idzie piana z pyska 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

Dobrze wyszły. Narzekasz na Tykocin,a oddajesz dla agromira 🤣 nie mam pytań 🙈

Kiedyś jeszcze się zdarzało, że ktoś sprzedawał do Tykocina w okolicy, teraz już nikt, więc to chyba o czymś świadczy. No jest też taka opcja że teraz lepiej płacą, tylko co to znaczy dobrze 14, 15 zl/kg? 

Opublikowano

U nas odwrotnie. Cała wioska z agromirem handlowała, od półtora roku widać ich tylko przelotem, a większość na Tykocin daje. Mi Sławek raz na jednym, raz na drugim oferował 1500 i 800zl mniej niż w Tykocinie wziąłem. 

• Like 1
Opublikowano

to fakt. ale przeważnie 0,5 do złotówki ma lepiej i trochę się liczą z nim. zwłaszcza jak z kaniona dziennie towaru odbierają. 

Opublikowano
28 minut temu, pedro2 napisał:

U nas odwrotnie. Cała wioska z agromirem handlowała, od półtora roku widać ich tylko przelotem, a większość na Tykocin daje. Mi Sławek raz na jednym, raz na drugim oferował 1500 i 800zl mniej niż w Tykocinie wziąłem. 

Tylko, że 1500 na byku powiedzmy to średnio 2 zł mniej, jak mi za hf zapłacił 13 to w tykocinie hf by wyszedł po 15? Ciężko uwierzyć. 

Druga kwestia to ja dopiero startuje z opasami bo to dodatek do mlecznych ale jeszcze z 16 szt w tym roku sprzedam, więc może spróbuje sprzedać gdzie indziej. 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

to fakt. ale przeważnie 0,5 do złotówki ma lepiej i trochę się liczą z nim. zwłaszcza jak z kaniona dziennie towaru odbierają. 

Daj mi taki zakład co daje tyle zarobić .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Gość
      Przez Gość
      Witam czy orientuję sie ktoś w cenie opryskiwaczy Bury Krukowiak czy agrotehnika . Opryskiwacz ciagany 1200l bez komputera belka 15 ??
    • Przez thomas015
      Witam, potrzebuje ceny Brony talerzowej Unia Cut Xl 3.2, chodzi mi o maszynę nową fabrycznie.
      Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi  
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Dodaj nową pozycję...
v