Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

to znaczy? co robić? ognisko rozpalać na środku chałupy?

Kup sobie za swoje piec jaki będziesz chciał na drewno a nie będą zakazywać jeszcze co masz kupić bo dotacje dają. 

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

Kup sobie za swoje piec jaki będziesz chciał na drewno

no dobra, tylko że dziady za trzy lata wyrzucić każą. szkoda kasy i roboty trochę.

Opublikowano

Tak, ja tam nie mam zamiaru tańczyć tak jak Putin zagra wraz ze swoim przyjacielem tj. Niemcami, ja opalam drewnem i ani myślę przechodzić na coś innego jak się przejdę raz na 2 godziny do kotłowni to mi się nic nie stanie

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Tak, ja tam nie mam zamiaru tańczyć tak jak Putin zagra wraz ze swoim przyjacielem tj. Niemcami, ja opalam drewnem i ani myślę przechodzić na coś innego jak się przejdę raz na 2 godziny do kotłowni to mi się nic nie stanie

czyli co? kopciucha mam kupić i po trzech sezonach wywalić?

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy napisał:

no dobra, tylko że dziady za trzy lata wyrzucić każą. szkoda kasy i roboty trochę.

Kazać to se mogą a przez 3 lata to jeeeeeszcze duuuuuużo może się zmienić. 

Opublikowano

no niby tak.

w sumie dlatego chciałem pogadać z gościem od pieców.

Opublikowano
Pafnucy napisał:

czyli co? kopciucha mam kupić i po trzech sezonach wywalić?

To masz tylko kopicuchy, lewactwem zalatuje

Opublikowano

już wspominałem. sporo drzewa w lasach.

gazujący nie pasuje mi.

Opublikowano

Eh kurka, ale ładna pogoda. Z cieniu gdzie słońce nie zajrzało to jeszcze szron. Trzeba powoli szykować siewke 🤔

IMG_20220212_140821.jpg

Opublikowano
Pafnucy napisał:

już wspominałem. sporo drzewa w lasach.

gazujący nie pasuje mi.

To czym palisz?

Opublikowano
Przed chwilą, MonteChristo napisał:

To czym palisz?

węgiel i drewno. piec mi się kończy, a nawet skończył , muszę wymienić. dlatego się zastanawiam jaki.

Opublikowano
28 minut temu, Pafnucy napisał:

a co z lasem??

Na zrębkie sprzedać. 

7 minut temu, Pafnucy napisał:

węgiel i drewno. piec mi się kończy, a nawet skończył , muszę wymienić. dlatego się zastanawiam jaki.

a te na zrębkie, czy do zgazowywania drewna są w ogóle akceptowalne teraz? 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Pafnucy napisał:

U mnie całe życie na węglu, dom spory. Pod koniec zeszłej zimy piec zaczął lać. Decyzja, gazowy bo udało się 3k dofinansowania zabrać. Sam piec + montaż i te wszystkie pierdoły. Zawsze po 24-25st w domu bylo, od tego tego listopada 20-21 st, przy węglu za 1100-1200zl jeden buc czy gaz czy węgiel. Podobnie cenowoi. Jak węgiel po 700-800zl to kapkę wychodzi na korzyść węgla. Ale generalnie, byłem sceptycznie nastawiony do gazu. Okazuje się, że wcale jakoś tragicznie to nie wychodzi. Jedynie brak niezależności, bo trzeba ten gaz importować

Edytowane przez sadownik12
Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy napisał:

Czego ty nie rozumiesz? 

Idziesz do sklepu kupujesz taki piec przykładowo 

https://allegro.pl/oferta/sas-varmo-20-kw-kociol-zasypowy-5-klasy-8602066566

I teraz palisz w nim jak kopciuchem a potem na spokojnie zamintujesz sobie bufor i masz kocioł 5klasa z ekodensing i mogą ci naskoczyć

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

jest tu który z okolic Adamowa? potrzebuję nr telefonu do gościa co piece robi. pewno to Paluch, ale pewien nie jestem. jakoś w goglach nr nie znajduję.

Drugi będziesz wstawiał?

Opublikowano

Pierwszy raz czy masz już z nim jakieś doświadczenia?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v