Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

to fajnie jest już słoma i co bydlątkom do żłoba nasypać 🤭

Słoma przez sieczkarnię i w polu leży. Łąk u nas nie ma. Koszenie kukurydzy na kiszonkę to przyjeżdża sieczkarnia i całą gminę za dzień opędzi. 

Opublikowano
hubertb napisał:

3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

A ty kostkę na obejściu 🤭

Wolał bym beton/asfalt. Kostka dobra przy domu, a do technicznego użytkowania już jak dla mnie średnio. 

Mam betonowe podwórze z 1992 roku jest już co prawda do poprawy ale nie zmiennie go na pewno na kostkę. 

o too to i taniej idzie to zrobić 👍

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, PAN88 napisał:

Ja od wczoraj siedzę u teściów. Przyjechała po mnie życzenia świąteczne, kolacja i pojechaliśmy do jej rodziców. Dziwnie cicho tylko godzina 9 a każdy oprócz mnie jeszcze śpi 🤣

Cisza przed burzą?🙊

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, slawek74 napisał:

to fajnie jest już słoma i co bydlątkom do żłoba nasypać 🤭

Słoma przez sieczkarnię i w polu leży. Łąk u nas nie ma. Koszenie kukurydzy na kiszonkę to przyjeżdża sieczkarnia i całą gminę za dzień opędzi. 

u nas u jednego czasem w dwa dni nie wykoszą 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Teraz wiadomo, że sporo ludzi odchodzi o tego, aby zaznać wygodniejszego życia, ale ludzie w rejonach ciężkich ziem, tez bydło mieli, i na nim dobrze wychodzili.

Do 4 krów to była główna gospodarka do lat 90. Potem albo likwidacja albo przejście na świnie. Dwóch trochę poszerzyło to jeden ma coś koło 15 krów, drugi ponad 20 czy koło 30. Reszta to tylko byczki kupuje ale to głównie tacy po 3-5 sztuk. Niedawno większość dużych miała świnie bo zboża dużo to było na czym chować. Obecnie z tych dużych świnie w ilości większej niż po jednej maciorze i tucznikach od niej ma dwóch - po dwie maciory. 

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

Najdłuższa taka akcja, w której brałem udział to prawie 6 dni u jednego gospodarza🙆

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Najdłuższa taka akcja, w której brałem udział to prawie 6 dni u jednego gospodarza🙆

10 minut temu, slawek74 napisał:

Ogólnie 7 dni kosilismy u jednego 

Najpierw 2 dni i później za jakiś czas jeszcze 5 dni 

Opublikowano
43 minuty temu, PAN88 napisał:

Ja od wczoraj siedzę u teściów. Przyjechała po mnie życzenia świąteczne, kolacja i pojechaliśmy do jej rodziców. Dziwnie cicho tylko godzina 9 a każdy oprócz mnie jeszcze śpi 🤣

No to jest dość dziwne uczucie 🤣 dobrze że ojciec mojej wstaje koło 7 też 🤭

37 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

gdyby nie błoto to byłoby deptanie

Pamiętaj że dobry koń w błocie też pójdzie ;)

Wesołych świąt ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ile to było ha razem?

Nie dużo, 80 ha 

Tylko że pola nawet po 15-20km od gospodarstwa 

3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Patrząc na to ile on ma awarii to pewno ze tsyy 🤣

+77 😜

• Like 1
Opublikowano

Chociaż chłop zdążył ubić ;) a wy też macie swój ciągnik do ubijania czy to już po stronie klienta ?

4 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Nie dużo, 80 ha 

Tylko że pola nawet po 15-20km od gospodarstwa 

+77 😜

Opublikowano
40 minut temu, slawek74 napisał:

boś leń i pracy nie znasz covludzie muszą dzień w dzień z tym błotem się użerać .... (niewytrzymałem jak takiego słyszę.... 😬😈)

Jeśli masz podmokły teren to się nie dziwię

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

W tamtej akcji było 87 ha, pola i blisko i dalej, odbiór na bieżąco ale musiały być przerwy bo ugniatanie nie wyrabiało

Aż dziwne że jeszcze nikt nie próbował tego robić walcem drogowym. 

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

No to jest dość dziwne uczucie 🤣 dobrze że ojciec mojej wstaje koło 7 też 🤭

Wesołych świąt ;)

To masz lepiej.

@hubertb czemu po chłopie 🤔 Wielkanoc była u moich rodziców a teraz Boże Narodzenie u jej 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

Aż dziwne że jeszcze nikt nie próbował tego robić walcem drogowym. 

ale tym to by źle się ugniotło. Są do tego wały specjalne, ale nie są jednolicie gładki. 

Opublikowano

ale jaja slonce wychodzi...snieg jeszcze lezy..

25 minut temu, hubertb napisał:

Napisałem że nie koniecznie jesteście leniwi za to cechą "krakusów" jest nazwijmy to "oszczędność". 

a ty nie z galicyjskiej biedy ?? dziadek mial 6 rodzenstwa i 2 hektary, sam tez mial 6 dzieci, to samo u babek i drugiego -ten mial 4 ha ...mieso jedli 2 razy w roku 

oszczednosc bierze sie z tego ze nie ma co wydawac 😂. raz wtygodniu babka szla do krakowa na targ i sprzedawali wszystko co na plecach zaniosla  w koszyku..

24 minuty temu, Leszy napisał:

Teraz wiadomo, że sporo ludzi odchodzi o tego, aby zaznać wygodniejszego życia, ale ludzie w rejonach ciężkich ziem, tez bydło mieli, i na nim dobrze wychodzili.

ja mam laki na ciezkich ilach-jeszcze niedano na calym rozlogu nie bylo ani ara ornego ,teraz orka i uprawa to masakra..

23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

a niedaleko, we wieprzu facet doi ponad 1,2 miliona litrow.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v