Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał:

A na czym to eko polegało? Bo ja aż tak się nie interesowałem 

Też tak bardzo nie wiem , podobno inna pompa i coś jeszcze w silniku zmienione , mają mniej spalać 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ja w ziemniakach robe 60 ale 30 na tych oponach też w ziemniaki lepsza. Nie ma tego, że redliny wyjdą różnej szerokości jak to na oryginale bywało. W oryginalnym ustawieniu zewnętrzne krawędzie przedniego i tylnego koła idą w jednej linii, żeby się dobrze w ziemniakach robiło trzeba by zwężać przód. A tutaj przednie idą po środku tylnych i jest lepiej. Przynajmniej dla mnie

Mi się podoba tak jak jest, opony stare a nie spękane, bieżnika dużo to polata, zresztą czemu ma nie latać jak robi średnio 50mtg na rok a 99% pozostałego czasu w garażu stoi, w tym roku to nie wiem czy 3 noce chociaż na zewnątrz stała. Z raz pewnie jeszcze będzie odpalona a potem postój do marca.

Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

Też tak bardzo nie wiem , podobno inna pompa i coś jeszcze w silniku zmienione , mają mniej spalać 

To chyba nie. Mój to to samo co 7745, tylko inna buda, rewers i hydraulika

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Ciekaw jestem czy mi się sprawdzi w tej mojej konstrukcji siewnika ten rozstaw rzędów 16.5 cm 🤔 podobają mi się takie szerokie odstępy, ale ciekawe czy tu podobny efekt uzyskam. Bo na te poznaniakowe 11 cm patrzeć nie mogę :o 

To zamknij oczy 🤭 a mi takie gęściej  👍

To chyba nie. Mój to to samo co 7745, tylko inna buda, rewers i hydraulika

No i inny napęd, carraro 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Mi się podoba tak jak jest, opony stare a nie spękane, bieżnika dużo to polata, zresztą czemu ma nie latać jak robi średnio 50mtg na rok a 99% pozostałego czasu w garażu stoi, w tym roku to nie wiem czy 3 noce chociaż na zewnątrz stała. Z raz pewnie jeszcze będzie odpalona a potem postój do marca.

Jak tam Ci wygodnie Piotrze. Moja robi około 300 mth rocznie

3 minuty temu, Dziad932 napisał:

To zamknij oczy 🤭 a mi takie gęściej  👍

No i inny napęd, carraro 

No tak. I hamulce z przodu

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Jak tam Ci wygodnie Piotrze. Moja robi około 300 mth rocznie

Licznik zreanimowany w 2020 więc trudno powiedzieć ile robiła kiedyś, setkę na pewno klepała, może lepiej. W szczytowym momencie koło 4ha plus jakieś trawy nieraz do tego, rotacyjna, orki, uprawy a i pyrkanie do pola z małym wózeczkiem albo skrzynią na podnośnik po liście dla krów. Ale trwało to może z 15 lat, potem coraz mniej. 

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

moja tylko trochę pyrka a ze 100mth zrobi 😃

jakie te hamulce ? na wale?

Nie. Normalnie. Pompki, zawór dzielący na przód i tył, przewody. Tylko nie wiem co w moście bo niektórzy twierdzą, że tarcze a inni, że bębny. Jeszcze nie było potrzeby tam zaglądać 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Licznik zreanimowany w 2020 więc trudno powiedzieć ile robiła kiedyś, setkę na pewno klepała, może lepiej. W szczytowym momencie koło 4ha plus jakieś trawy nieraz do tego, rotacyjna, orki, uprawy a i pyrkanie do pola z małym wózeczkiem albo skrzynią na podnośnik po liście dla krów. Ale trwało to może z 15 lat, potem coraz mniej.

Moja od 6 lat to praktycznie pola nie widziała, jako uprawianie czy coś. Tylko ładowanie bel, gnoju i wycinak. Nawet opryskiwacza nie zna

Opublikowano
19 minut temu, szymon09875 napisał:

Ciekaw jestem czy mi się sprawdzi w tej mojej konstrukcji siewnika ten rozstaw rzędów 16.5 cm 🤔 podobają mi się takie szerokie odstępy, ale ciekawe czy tu podobny efekt uzyskam. Bo na te poznaniakowe 11 cm patrzeć nie mogę :o 

Ja w konnym zmienił na 12 i się to dla mnie bardzo podoba, można by spokojnie na 14 dać i w jęczmieniu już by zlało 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Dziad932 napisał:

Co to za piec ?

podobno HT-P-K 14 ale jak wyjdzie w praniu to się okaże , do wiosny niech stoi , CO w porządku to nie będę wymieniać , CWU ciekło to odłączyłem "cegiełke" i bojler tylko na prund

Opublikowano
37 minut temu, Qwazi napisał:

Mnie tam się podoba. Czemu uważasz, że oszpecona?

Poka ją😁

35 minut temu, szymon09875 napisał:

Tak jak i mi, szeroka opona nadaje ciągnikowi wyglądu. Wiadomo wszystko w granicach rozsądku. Moja 80ka jak dostała 540 to zaraz poważniejsza jak się patrzy na nią :D

U mnie w siuntce 14.9 ale jakoś jak się od przodu patrzy to wyglądają na 16, chyba kabina tak je poszerza optycznie bo prawie wcale ich nie zakrywa, wiosną dostanie na przód 6.5 albo 7.5 to będzie już ładnie wyglądać 

Opublikowano
konteno napisał:

CO w porządku to nie będę wymieniać , CWU ciekło to odłączyłem "cegiełke" i bojler tylko na prund

Wyeb bojler do kotłowni, będziesz pan bardzo zadowolony. Ja tak zrobiłem. Żałuję, że tak późno.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Qwazi napisał:

Moja od 6 lat to praktycznie pola nie widziała, jako uprawianie czy coś. Tylko ładowanie bel, gnoju i wycinak. Nawet opryskiwacza nie zna

To sprzęt z dość bogatą historią. Najpierw pracowała w jakimś PGR, zatarli jej silnik. Następny właściciel założył nowy silnik i pyrkała na jakiejś żwirowni. Dopiero w 1993 do wsi zawitała i to z daleka, wtedy "pokombinowane" i zarejestrowana. No i przyszła na typowe "mikro" gospodarstwo w naszych stronach - czyli Senior miał swojego pola 70a, u żony 2ha i jakieś parę działeczek pozbierane, do tego kilka łączek przy rowach, których nikt nie chciał kosić. No i jazda ponad 10km po siano na teren zakładu pracy bo wszystkie place tam koszone. Do tego jeszcze nieraz jakieś roboty na 3ha u swojego brata. 4 krowy, maciora, owce. I tak leciało do 2004. Wtedy zmarła córka, główna obok żony pomoc, pole jeszcze na kilka lat zostało, potem było tylko z 1,5ha i dwie krowy, brat zmarł i gospodarka u niego się skończyła, później hektar i jedna krowa, potem 70a i bez krów a w 2020 sprzedaż sprzętu i został jeden kawałeczek 20a, na jak długo to się zobaczy. A u mnie teraz od tych paru lat też wakacje. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
34 minuty temu, szymon09875 napisał:

będzie dobrze. 19 na 3 metry już z 15 lat 

20221028_104520.jpg

Opublikowano

weź fb, tam się najlepsiejsi fachmeni reklamują, świetne rekomendacje mamy, teściowej, kochanki i fumfla od harnasia, dzwonisz i już nie masz tego małego problemu 🤭

Opublikowano
17 minut temu, superfarmer02 napisał:

Poka ją😁

U mnie w siuntce 14.9 ale jakoś jak się od przodu patrzy to wyglądają na 16, chyba kabina tak je poszerza optycznie bo prawie wcale ich nie zakrywa, wiosną dostanie na przód 6.5 albo 7.5 to będzie już ładnie wyglądać 

Jak chcesz ją zobaczyć musisz poczekać do jutra bo dzisiaj już nie będę chodzi do garażu a i w dziennym świetle lepiej widać. Poza tym syn przyjechał z odsieczą to mnie może baby nie będą tak mocno męczyć i pod stół nie będę musiał uciekać 😜

14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To sprzęt z dość bogatą historią. Najpierw pracowała w jakimś PGR, zatarli jej silnik. Następny właściciel założył nowy silnik i pyrkała na jakiejś żwirowni. Dopiero w 1993 do wsi zawitała i to z daleka, wtedy "pokombinowane" i zarejestrowana. No i przyszła na typowe "mikro" gospodarstwo w naszych stronach - czyli Senior miał swojego pola 70a, u żony 2ha i jakieś parę działeczek pozbierane, do tego kilka łączek przy rowach, których nikt nie chciał kosić. No i jazda ponad 10km po siano na teren zakładu pracy bo wszystkie place tam koszone. Do tego jeszcze nieraz jakieś roboty na 3ha u swojego brata. 4 krowy, maciora, owce. I tak leciało do 2004. Wtedy zmarła córka, główna obok żony pomoc, pole jeszcze na kilka lat zostało, potem było tylko z 1,5ha i dwie krowy, brat zmarł i gospodarka u niego się skończyła, później hektar i jedna krowa, potem 70a i bez krów a w 2020 sprzedaż sprzętu i został jeden kawałeczek 20a, na jak długo to się zobaczy. A u mnie teraz od tych paru lat też wakacje. 

No to kawałek historii. Ja nie mogę tyle o swojej napisać. U poprzedniego właściciela była od nowości, od 86 roku i kupiłem ją w 98 razem z gospodarstwem. Więc całe swoje życie jest w jednym gospodarstwie. Najpierw była jedyną i robiła wszystko a jak się rozrastało to w 2011 dokupiłem 60 take a trzy lata temu Zetora. Przez dwa lata przed Zetorem już praktycznie w polu nie robiła bo co lżejsze robiłem 60 a cięższe brata Renault bo i tak stał bez roboty

• Like 1
Opublikowano

No to kawałek historii. Ja nie mogę tyle o swojej napisać. U poprzedniego właściciela była od nowości, od 86 roku i kupiłem ją w 98 razem z gospodarstwem. Więc całe swoje życie jest w jednym gospodarstwie. Najpierw była jedyną i robiła wszystko a jak się rozrastało to w 2011 dokupiłem 60 take a trzy lata temu Zetora. Przez dwa lata przed Zetorem już praktycznie w polu nie robiła bo co lżejsze robiłem 60 a cięższe brata Renault bo i tak stał bez roboty

U nas, że tak powiem spore rozdrobnienie, mało było i jest traktorów "od nowości" - moje strony i tym bardziej rejony na południe, południowy wschód ode mnie to królestwo samów, choć teraz nie wiem czy jest to poprawne stwierdzenie ale kilka lat wstecz na pewno.

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

weź fb, tam się najlepsiejsi fachmeni reklamują, świetne rekomendacje mamy, teściowej, kochanki i fumfla od harnasia, dzwonisz i już nie masz tego małego problemu 🤭

Na spotted ostatnio widziałem jak chłop telewizor plazmowy do regipsu przykręcił 🤣

29 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ja w konnym zmienił na 12 i się to dla mnie bardzo podoba, można by spokojnie na 14 dać i w jęczmieniu już by zlało 

15 cm każdy lepszy siewnik ma fabrycznie, sam w takim rozstawie sialem kilka razy i jak najbardziej ok. Ba, nawet 17.5 i tyle chciałem uzyskać ale rama mi nie pozwoliła na taki rozstaw i musiałem zwezyc :/

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v