Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A co mu miało niby dać do myślenia?

Mi wszystko jedno kim jestem dla kogoś. 

Kombajn wypłacony, może jutro talerzówka przyjedzie 🤔 Kukurydza do reszty zrzucona, kolby zebrane, mali producenci obornika przywiezieni.

Coś tam nakupił? 

Opublikowano

A ja do roboty przyjechalem na 3,5 godziny za kolezanke bo jej córka chora. I nic sie nie dzieje,po prostu legancko tego. Juz od razu poinformowalem drugą kolezanke ze w niedziele wczesniej wychodze a ona sama zostanie. Jaka oburzona ale mi to.wisi,jak.jej corka chora byla to wyszla.wczesniej. teraz ja chce wrocic wczesniej do rodziny(no i dodatkowo rano pozniej przyjechac) i bedziemy z synem w farminga pykać😀

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, DANDYS napisał:

a jaka dysza do malowania, 1.5m?

mm

Ja mam 1,4 ale i 1,5 zrobisz strumień trzeba tylko ustawić i ciśnienie i ogień 

33 minuty temu, radekz200 napisał:

A jakie tylko chcesz 😛 mogę mieć kazda grę chwile po premierze bo mam wykupiony game pass 

Radek Ty jak mały dzieciok albo brak zajęcia 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

A ja do roboty przyjechalem na 3,5 godziny za kolezanke bo jej córka chora. I nic sie nie dzieje,po prostu legancko tego. Juz od razu poinformowalem drugą kolezanke ze w niedziele wczesniej wychodze a ona sama zostanie. Jaka oburzona ale mi to.wisi,jak.jej corka chora byla to wyszla.wczesniej. teraz ja chce wrocic wczesniej do rodziny(no i dodatkowo rano pozniej przyjechac) i bedziemy z synem w farminga pykać😀

Czasami do domu można wrócić za wcześnie...🤭

Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy napisał:

czyli aby do wiosny?

no ja jutro aby dzisiejszy gnój przyorać i obrobiony właściwie.

zostanie jeszcze ogród i trochę w truskawkach pogrzebać....       aby do maja...

Gdzie tam do wiosny, z 1,5 rozrzutnika obornika odebrać, zaorać w sumie z 0,5ha i po kukurydzy 15a uprawić i zasiać pszenicę. No i warzywnik jeszcze ale to nie traktor do tego.

7 minut temu, gregor1284 napisał:

Coś tam nakupił? 

Brojlery.

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

Jest coś czego ty byś nie kupywal?

kase ma, to i inwestuje...

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

to nie traktor do tego.

a czym? ja specjalnie dwójkę pług do tego kupiłem.

Opublikowano

skibka przy glebogryzarce.

nie wiem o czym mowa.

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Chłopaki będę was trochę zaniedbywał teraz 😂😂

nie rób mi tego... 😪

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

nie wiem o czym mowa.

https://www.youtube.com/watch?v=ZvTdSc35YeY 

Ale wpierw by ją trzeba jakoś obciążyć bo mocy jest dość. 

Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Spróbuj szpadlem ;) będzie lżej jak łopatą 

Dla mnie łopata to jedno narzędzie, nie rozróżniam czegoś takiego jak szpadel, łopata, tak samo jak widły - widły to widły. Jedynie do ziemniaków inne.

Opublikowano (edytowane)

nie orzesz na zime?

a że z gryzarką?    teraz zobaczyłem.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
Agrest napisał:

4 minuty temu, ZELKOW napisał:

A w czym widzisz problem z tymi kredytami? rolnicy w większości brali je na produkcję a nie na przepierdzenie, a Ci co dają 6tys/ha do kowru dzierżawy też nie dadzą radę?

Nie mój problem, a pewnie wielu nie da rady. Uwarunkowania lokalne, susze, klęski, niskie plony, wysokie koszty, plus kredyt i się nie spina.

To fakt jak ktoś nie bierze poprawki na niskie plony to może popłynąć, ja nigdy nie zakładam większego plonu jak średnia z 5lat albo i więcej lub średnią którą oceniam po wyglądzie plantacji. Nie którzy mylą skalę gospodarstwa bo do małego na dużym kredycie można zawsze dorobić i się zepnie do dużego gospo na dużym kredycie nigdzie nie dorobisz chyba że zostaniesz członkiem rady polityki pieniężnej czy jak jej tam

Opublikowano

Obejrzyj ten film dokładnie. A co dwa lata nie orzę tam wcale jeśli nie daję obornika. Wiosną tylko glebogryzarka.

no zobaczyłem.

tak trochę płytko to.

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Do ziemniaków to gable a nie widły :o

Czyżby znów wielkopolskie nazewnictwo 🤔 Zresztą ja już dwa lata tego narzędzia nie użyłem bo wszystko sobie w workach zwożę.

Przed chwilą, Pafnucy napisał:

no zobaczyłem.

tak trochę płytko to.

Aby gnój przykryło, zostało mi trochę takiego przegnitego ze spodu. Wiosną się przeryje głębiej. To tylko pod tunele i warzywa na najwcześniejszy zbiór. Z ar może tego jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v