Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
49 minut temu, Agrest napisał:

Prawda jest taka że rolnik bez kredytów jeszcze jako może ten kryzys przetrwa, ale ludziom na etacie nie ma czego zazdrościć.

Nawet średnia pensja staje się dziś minimum egzystencji

I dobrze. Niech by ta bida z 5 lat przycisnęła to może trochę szacunku by śmiecie nabrali do rolników. Jak pandemia była to gotowi lachę ciągnąć za kurczaka, jajko czy co innego do żarcia ale ten nasz naród głupi i krótka pamięć ma 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
Agrest napisał:

Prawda jest taka że rolnik bez kredytów jeszcze jako może ten kryzys przetrwa, ale ludziom na etacie nie ma czego zazdrościć.

Nawet średnia pensja staje się dziś minimum egzystencji

A w czym widzisz problem z tymi kredytami? rolnicy w większości brali je na produkcję a nie na przepierdzenie, a Ci co dają 6tys/ha do kowru dzierżawy też nie dadzą radę?

Opublikowano
12 minut temu, malaczarna napisał:

Ktoś z was ma za ten rok jakieś oszczędności

mam. chcesz pożyczyć na 2% plus inflacja 🤔

Opublikowano
28 minut temu, malaczarna napisał:

Właśnie tutaj jest największą durnota tych pomocy kto ponosi większe straty ten co ma pusta stodole czy ten co ma pusta stodole i pełna oborę?

Nie dam rady gracowac ha pola jak będę w połowie to trzeba będzie już początek pielic znowu

Grunt żeby swoim ziomkom pomogli. A co do pielenia to żeby bliżej było to bym przyszedł pomógł. 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

I dobrze. Niech by ta bida z 5 lat przycisnęła to może trochę szacunku by śmiecie nabrali do rolników. Jak pandemia była to gotowi lachę ciągnąć za kurczaka, jajko czy co innego do żarcia ale ten nasz naród głupi i krótka pamięć ma 

To powiadasz ze miales takie niemoralne propozycje?🤔 ale zaraz zaraz, teraz to nieladnie zabrzmi i nie obraź się. Czy to nie Twoja połowica sie tym zajmuje?

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, ZELKOW napisał:

A w czym widzisz problem z tymi kredytami? rolnicy w większości brali je na produkcję a nie na przepierdzenie, a Ci co dają 6tys/ha do kowru dzierżawy też nie dadzą radę?

Nie mój problem, a pewnie wielu nie da rady. Uwarunkowania lokalne, susze, klęski, niskie plony, wysokie koszty, plus kredyt i się nie spina.

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

To powiadasz ze miales takie niemoralne propozycje?🤔 ale zaraz zaraz, teraz to nieladnie zabrzmi i nie obraź się. Czy to nie Twoja połowica sie tym zajmuje?

A to różnie zależy co kto gdzie i kiedy. Ja jestem project manager i specjalista od public relations, raz na jakiś czas to pójdę dam jeść temu tatałajstwu ale jak wejdę do kurnika to zaraz mnie na rzyganie bierze 

Opublikowano
16 minut temu, malaczarna napisał:

Na czym się udało zaoszczędzić w tym roku?

Na czarnej dało się z hektara wyciągnąć tyle ile Radek w 10 dni z krów wyciąga👍😁

Opublikowano

U mnie dało się ten plus wypracować i był na koncie. Wydałem dlatego, że, jak tu wyżej napisano, pieniądz nie może leżeć. Ile dzisiaj jest warte 50 tys, które leży na koncie od roku, w porównaniu do wartości tej samej kwoty rok temu. Dlatego myślałem o przyszłym roku, wydałem w tym. Na mniejszą skalę niż zamierzałem to zrobić za rok. W kredyt nie poszedłem. Okaże się czy dobrze zrobiłem 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, malaczarna napisał:

Krów za żadne pieniadze

Wszystko kwestia indywidualna i organizacyjna. Dla mnie bez krów to nie gospodarka. A jakieś warzywa to już wogóle nie dla mnie😁

Opublikowano
1 godzinę temu, malaczarna napisał:

Czekam na protokół ostatnio prawie nocą mierzyli mi pole 

Jakiś tydzień temu u kolegi poplonów szukali i liczyli o 19 z batarejkami 🤦 u drugiego w zimę śnieg odmiatali na polu i szukali co wysiał... A potem taki h*j wystawi raport, że czegoś nie ma w mieszance bo po nocy nie znalazł i jeb potrącenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v