Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Od lipca składają , i pisał on już tu że pierwszy złożył  a Ty dopiero się obudził🙆‍♂️

10⁰ I 2.5mm deszczu po nocy.

Edytuje bo nie doczytałem i zwracam honor🙋‍♂️

Ta pomoc od wczoraj faktycznie.

Mylisz kolego fakty, od lipca to wnioski o szacowanie strat, a wnioski suszowe 2022 to dopiero od 17.10. Wszystko klepnięte dopiero 15 października.

Zdecyduj sie Grześ, bo w innym wątku pisałeś coś innego

image.png

image.png

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Żeby to było w swoim czasie to by może wszystko wyglądało inaczej i by człowiek już dawno był w jakimś związku.

Słońce wyłazi, kurła na popołudnie też sporo zajęć 🤔

Co to znaczy w swoim czasie 🤔

3 minuty temu, jacor73 napisał:

Mylisz kolego fakty, od lipca to wnioski o szacowanie strat, a wnioski suszowe 2022 to dopiero od 17.10. Wszystko klepnięte dopiero 15 października.

image.png

To mi też się należy ?

Opublikowano
40 minut temu, malaczarna napisał:

,5 i ,10 tysięcy 

U mnie te 5 sie łapiemy, oszacowali na 19%,ogólnie to ponizej 30 w wiekszosci,najwiecej 28 chyba z tego co zona mowila u jej koleżanki z pracy. Odnosnie dyń,gdybym opielił całość to bylby plon a tak łobody narosło i rdestu i slabo. Juz pomijam ze 2 rzędy nie wzeszly. Pole 1,5ha, realnego areału jakies 1,2ha moze albo i mniej. Plon ogolny po wysuszeniu 440kg co daje ponad 300kg z hektara. Za suszenie 500zł zaplacilismy. Na chwile obecną gdybym sprzedal to wychodze lepiej niz na zbożu i tak. Jeszcze jak uda sie jako eko sprzedac to kasa wpadnie

Opublikowano
4 minuty temu, Dziad932 napisał:

To mi też się należy ?

Złóż wniosek o szacowanie szkód i będziesz wiedział ile Ci się należy. Złożenie wniosku przez ePUAP nic nie kosztuje

Opublikowano
1 minutę temu, jacor73 napisał:

Złóż wniosek o szacowanie szkód i będziesz wiedział ile Ci się należy. Złożenie wniosku przez ePUAP nic nie kosztuje

A co oni mi teraz oszacują jak ja nic nie mam na polach 🤔, tylko poplony  

k**wa zawszę o wszystkim dowiaduje się ostatni... 🤨

Opublikowano
3 minuty temu, Belaruss820 napisał:

U mnie te 5 sie łapiemy, oszacowali na 19%,ogólnie to ponizej 30 w wiekszosci,najwiecej 28 chyba z tego co zona mowila u jej koleżanki z pracy. Odnosnie dyń,gdybym opielił całość to bylby plon a tak łobody narosło i rdestu i slabo. Juz pomijam ze 2 rzędy nie wzeszly. Pole 1,5ha, realnego areału jakies 1,2ha moze albo i mniej. Plon ogolny po wysuszeniu 440kg co daje ponad 300kg z hektara. Za suszenie 500zł zaplacilismy. Na chwile obecną gdybym sprzedal to wychodze lepiej niz na zbożu i tak. Jeszcze jak uda sie jako eko sprzedac to kasa wpadnie

Super plon a obornik dawałeś? Ja nie mogę nigdzie sprzedać z łupina dyni. Jak mam pielic ręcznie to nie chce a trzeba koniecznie przy krzakach międzyrzedzia  tylko pielnikiem

2 minuty temu, Dziad932 napisał:

Najpierw zerknij czy w twojej gminie była susza

@Belarus820 kiedy wniosek skladales i jak długo czekałeś na protokół? Do 15 listopada wstępnie przyjmują te wnioski na tą zapomoge

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Dziad932 napisał:

Marcin, u mnie też już rośnie nowe. Wniosek o szacowanie złożyłem 6 październik, tak bardziej na sztukę, wczoraj otworzyłem stronę wnioski i mam kalkulację. Składaj i się nie oglądaj,wnioski o szacowanie chyba tylko do 31 a wnioski o suszowe do 17 listopada, także czasu już niewiele, złaź z dachu, do komputera i jazda.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
10 minut temu, Belaruss820 napisał:

Grasz jeszcze trochę w ps4?

Opublikowano
Przed chwilą, jacor73 napisał:

Marcin, u mnie też już rośnie nowe. Wniosek złożyłem 6 październik, tak bardziej na sztukę, wczoraj otworzyłem stronę wnioski i mam kalkulację. Składaj i się nie oglądaj,wnioski o kalkulację chyba tylko do 31 a wnioski o suszowe do 17 listopada, także czasu już niewiele, złaź z dachu, do komputera i jazda.

gdzie tak napisane ?

Opublikowano
39 minut temu, Dziad932 napisał:

No niektórzy w piątki nie jedzą , jak np ja 🙂

Może kotletów nie jadam w piątek,ale czasami kanapkę z kiełbasą chapne....

W ,,Większe"piątki to wtedy odpuszczam calkowicie

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Co oznaczają te cyferki na górze? Czemu u mnie kończy się na 4 klasie a 5 i 6 nie ma. Coś to dziwne bo niby na 1,2 gdzieś susza wystąpiła a na 4 już wszędzie nie ma suszy 🤔🤔

Na niższych nie ma suszy bo się nie kwalifikują z racji tego że sucho tam zawsze jest a i  ubezpieczyć od suszy tych niższych klas się nie da też... Ktoś mądrzejszy niech lepiej objasni

11 minut temu, marulekk napisał:

gdzie tak napisane ?

W aktualnościach na stronie agencji

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

No i kto zajumał mój deszcz? Tyle oczekiwań, tyle nadziei... I nawet rosy nie zrobiło. Deszczomierz pusty.

U mnie cholernik siedzi 🤪 bierz go w diabły. Z wieczora 10mm to jeszcze fajnie wsiąkło, od godziny jak doyebało to aż szumi. A koło 11 ładowanie kartofli. Będzie poligon na łące

7mm 🙆

Opublikowano
19 minut temu, jacor73 napisał:

Marcin, u mnie też już rośnie nowe. Wniosek o szacowanie złożyłem 6 październik, tak bardziej na sztukę, wczoraj otworzyłem stronę wnioski i mam kalkulację. Składaj i się nie oglądaj,wnioski o szacowanie chyba tylko do 31 a wnioski o suszowe do 17 listopada, także czasu już niewiele, złaź z dachu, do komputera i jazda.

18 minut temu, malaczarna napisał:

Chyba u mnie nie było suszy według tego zestawienia , tylko zboża na glebach pierwszej kategorii i tylko w styczniu 🤔

Screenshot_2022-10-19-09-17-12-70.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

Chyba u mnie nie było suszy według tego zestawienia , tylko zboża na glebach pierwszej kategorii i tylko w styczniu 🤔

Zacznij działać po Ryśkowemu. U mnie według Puław susza dotknęła tylko jare, a według kalkulacji urzędasów jare 0 a ozime zależnie od działki od 15 wzwyż

Opublikowano

Chyba zrezygnuję , bo jeszcze mi jaką kare przyjebią za próbę wyłudzenia 

Opublikowano
2 minuty temu, Dziad932 napisał:

Chyba zrezygnuję , bo jeszcze mi jaką kare przyjebią za próbę wyłudzenia 

A niby jak mają udowodnić próbę wyłudzenia, teraz? W maju trzy tygodnie bez deszczu i na 5 klasie wszystko przypalone, w czerwcu kolejne upały i to co przeżyło majowe upały poddało się w czerwcu a wg Puław nie było zagrożenia suszą. W tym sezonie będę mądrzejszy i na wszystko będzie dokumentacja fotograficzna.

Opublikowano
jacor73 napisał:

4 minuty temu, Dziad932 napisał:

To mi też się należy ?

a jak oni to szacuja?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v