Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@konteno W takim oleju z warsztatu jest wszystko płyn chłodniczy woda, chemia z mycia itp. Nie mówiąc o osadach. Po za tym ja u siebie mam piec w pomieszczeniu w którym pracuje więc odpada "palnik rakietowy" bo bym ogłuchł. 

Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał:

Raczej nie 😛 owies to dla koni a nie do palenia 

ale konia nie mam, a owies, tak.

Opublikowano

Kiedyś miałem ustawiony rok - poziomka, truskawka,malina letnia, agrest,  porzeczka, wiśnia, aronia, malina jesienna, śliwka, szkółka

W międzyczasie żniwa, ziemniaki.

Sezon zbioru był od 15 maja do początku listopada, bo tak wówczas klimat malinie sprzyjał.

Ale to na krótką metę...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Pafnucy napisał:

a sa piece typowo na owies?

Kolega ma,ile dokładnie spali to nie wiem(aż wypytam),ale piknie to wyglądało jak owies był po 50zl......

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

Kolega ma,ile dokładnie spali to nie wiem,

ciekawe jaki to piec i której klasy.

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Kolega ma,ile dokładnie spali to nie wiem,ale piknie to wyglądało jak owies był po 50zl......

Słyszałem że piece typowo na troty z podajnikiem są w stanie podać skutecznie owies. 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Zdradzisz szczegóły?

Soku ani nektaru z porzeczki nie ujrzysz w tym roku na półka, a tam gdzie porzeczka była dodawana, to będzie jej mniej niż połowę.

Duże podmioty skupujące były w plecy z kontraktami z zeszłego roku i wykalkulowali, że lepiej dać abstrakcyjną cenę i mieć małą konkurencję w skupie, niż płacić kary za kontrakt.

Teraz, są w plecy z tegorocznym kontraktem.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

ciekawe jaki to piec i której klasy.

Będę się widział na tygodniu to wypytam, coś sporo siał owsa....wiadomo jeden aby tli w fajerkach,a u drugiego fajerki podskakują 

Przed chwilą, hubertb napisał:

Słyszałem że piece typowo na troty z podajnikiem są w stanie podać skutecznie owies. 

Zielony jestem🤷

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

@Rolnik1973 jeździsz trochę Jawą?

lęki masz że spotkacie się na zakręcie 🤔🤭

Opublikowano

nie. chciałem się pochwalić że ja już dziś rundę zrobiłem. jeszcze nie za zimno.

Opublikowano
11 minut temu, hubertb napisał:

Na dłuższą musiał byś się nauczyć lecieć na amfie. 

Szczęśliwie w życiu ominęły mnie wszelakie nałogi i używki 

Opublikowano

pewnie w niedzielę takich ekscesów nie wykonuje. 

za to w niczym nie przeszkadza tankowanie  lub zapiekanki i zarazem zmuszanie ludzi do pracy w niedzielę 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

@konteno W takim oleju z warsztatu jest wszystko płyn chłodniczy woda, chemia z mycia itp. Nie mówiąc o osadach.

glikol , woda nie rozpuszczają się w oleju a chemia to w dużej mierze też łatwopalne węglowodory tylko o bardziej rozbudowanych cząsteczkach 

osady ulegają procesowi sedymentacji jeśli odpowiednio długo olej jest jej poddawany , zlewałem olej z ciągnika nie odpalanego ze 3 dekady to szlam z sadzy na dnie misy a klarowny olej wyżej miał piękny ciemny brązowo-wiśniowy kolor, na szybko to tylko odśrodkowo po podgrzaniu będą skuteczne efekty filtrowania z cząstek stałych bo od zawsze było wiadomo że bąk lepiej czyści od wkładu

5 minut temu, Pafnucy napisał:

@Rolnik1973 jeździsz trochę Jawą?

no co ty ? trochę za ciężki kierowca by na jednym kole się kajtnąć przez wioskę 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

nie chcesz przyjść w niedzielę do pracy? To i w poniedziałek nie masz już po co przychodzić

Pracownicy muszą go uwielbiać. Prawda jest taka że w niedziele na wiosce idą cygary piwo i kiełbasa zwyczajna. 

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

trochę za ciężki kierowca by na jednym kole się kajtnąć przez wioskę 

sie też nie mogę naumieć. jedynie sprzęgło musiałem podciagnąć po próbach. :D

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Pracownicy muszą go uwielbiać. Prawda jest taka że w niedziele na wiosce idą cygary piwo i kiełbasa zwyczajna. 

Cały czas te same kobiety pracują, młoda jakąś jak się pojawi to miesiąc dwa i ucieka. Ale tu wina głównie w wychowaniu i nastawieniu tego poprzedniego pokolenia 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertb napisał:

Wbijasz dwójkę odpuszczasz i gwałtownie dodajesz gaz.

I Jawa odjeżdża na jednym kole, Ty zostajesz z tyłu i machasz jej na pożegnanie.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
hubertb napisał:

4 minuty temu, gregor1284 napisał:

nie chcesz przyjść w niedzielę do pracy? To i w poniedziałek nie masz już po co przychodzić

w niedzielę takie mniejsze sklepy często mają największy utarg czasem nie wiele mniejszy niż z tygodnia ... do tego co wymieniłeś dochodzi jeszcze masa produktów...

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Kiedyś miałem ustawiony rok - poziomka, truskawka,malina letnia, agrest,  porzeczka, wiśnia, aronia, malina jesienna, śliwka, szkółka

W międzyczasie żniwa, ziemniaki.

Sezon zbioru był od 15 maja do początku listopada, bo tak wówczas klimat malinie sprzyjał.

Ale to na krótką metę...

Hehe o mnie mówisz, a sam miałeś ciekawie ustawiony sezon :)

Na razie ogarniam i mam czas dla rodziny, zwiększać też nie zamierzam.

Fakt, że duża dywersyfikacjia jest wyczerpująca, ale przez 3 miesiące w zimie praktycznie nic nie robię.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v