Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał:

Raczej nie 😛 owies to dla koni a nie do palenia 

ale konia nie mam, a owies, tak.

Opublikowano

Kiedyś miałem ustawiony rok - poziomka, truskawka,malina letnia, agrest,  porzeczka, wiśnia, aronia, malina jesienna, śliwka, szkółka

W międzyczasie żniwa, ziemniaki.

Sezon zbioru był od 15 maja do początku listopada, bo tak wówczas klimat malinie sprzyjał.

Ale to na krótką metę...

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Pafnucy napisał:

a sa piece typowo na owies?

Kolega ma,ile dokładnie spali to nie wiem(aż wypytam),ale piknie to wyglądało jak owies był po 50zl......

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
Przed chwilą, Baks00 napisał:

Kolega ma,ile dokładnie spali to nie wiem,

ciekawe jaki to piec i której klasy.

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Kolega ma,ile dokładnie spali to nie wiem,ale piknie to wyglądało jak owies był po 50zl......

Słyszałem że piece typowo na troty z podajnikiem są w stanie podać skutecznie owies. 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Zdradzisz szczegóły?

Soku ani nektaru z porzeczki nie ujrzysz w tym roku na półka, a tam gdzie porzeczka była dodawana, to będzie jej mniej niż połowę.

Duże podmioty skupujące były w plecy z kontraktami z zeszłego roku i wykalkulowali, że lepiej dać abstrakcyjną cenę i mieć małą konkurencję w skupie, niż płacić kary za kontrakt.

Teraz, są w plecy z tegorocznym kontraktem.

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

ciekawe jaki to piec i której klasy.

Będę się widział na tygodniu to wypytam, coś sporo siał owsa....wiadomo jeden aby tli w fajerkach,a u drugiego fajerki podskakują 

Przed chwilą, hubertb napisał:

Słyszałem że piece typowo na troty z podajnikiem są w stanie podać skutecznie owies. 

Zielony jestem🤷

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy napisał:

@Rolnik1973 jeździsz trochę Jawą?

lęki masz że spotkacie się na zakręcie 🤔🤭

Opublikowano

nie. chciałem się pochwalić że ja już dziś rundę zrobiłem. jeszcze nie za zimno.

Opublikowano
11 minut temu, hubertb napisał:

Na dłuższą musiał byś się nauczyć lecieć na amfie. 

Szczęśliwie w życiu ominęły mnie wszelakie nałogi i używki 

Opublikowano

pewnie w niedzielę takich ekscesów nie wykonuje. 

za to w niczym nie przeszkadza tankowanie  lub zapiekanki i zarazem zmuszanie ludzi do pracy w niedzielę 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, hubertb napisał:

@konteno W takim oleju z warsztatu jest wszystko płyn chłodniczy woda, chemia z mycia itp. Nie mówiąc o osadach.

glikol , woda nie rozpuszczają się w oleju a chemia to w dużej mierze też łatwopalne węglowodory tylko o bardziej rozbudowanych cząsteczkach 

osady ulegają procesowi sedymentacji jeśli odpowiednio długo olej jest jej poddawany , zlewałem olej z ciągnika nie odpalanego ze 3 dekady to szlam z sadzy na dnie misy a klarowny olej wyżej miał piękny ciemny brązowo-wiśniowy kolor, na szybko to tylko odśrodkowo po podgrzaniu będą skuteczne efekty filtrowania z cząstek stałych bo od zawsze było wiadomo że bąk lepiej czyści od wkładu

5 minut temu, Pafnucy napisał:

@Rolnik1973 jeździsz trochę Jawą?

no co ty ? trochę za ciężki kierowca by na jednym kole się kajtnąć przez wioskę 

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

nie chcesz przyjść w niedzielę do pracy? To i w poniedziałek nie masz już po co przychodzić

Pracownicy muszą go uwielbiać. Prawda jest taka że w niedziele na wiosce idą cygary piwo i kiełbasa zwyczajna. 

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

trochę za ciężki kierowca by na jednym kole się kajtnąć przez wioskę 

sie też nie mogę naumieć. jedynie sprzęgło musiałem podciagnąć po próbach. :D

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Pracownicy muszą go uwielbiać. Prawda jest taka że w niedziele na wiosce idą cygary piwo i kiełbasa zwyczajna. 

Cały czas te same kobiety pracują, młoda jakąś jak się pojawi to miesiąc dwa i ucieka. Ale tu wina głównie w wychowaniu i nastawieniu tego poprzedniego pokolenia 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertb napisał:

Wbijasz dwójkę odpuszczasz i gwałtownie dodajesz gaz.

I Jawa odjeżdża na jednym kole, Ty zostajesz z tyłu i machasz jej na pożegnanie.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
hubertb napisał:

4 minuty temu, gregor1284 napisał:

nie chcesz przyjść w niedzielę do pracy? To i w poniedziałek nie masz już po co przychodzić

w niedzielę takie mniejsze sklepy często mają największy utarg czasem nie wiele mniejszy niż z tygodnia ... do tego co wymieniłeś dochodzi jeszcze masa produktów...

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Kiedyś miałem ustawiony rok - poziomka, truskawka,malina letnia, agrest,  porzeczka, wiśnia, aronia, malina jesienna, śliwka, szkółka

W międzyczasie żniwa, ziemniaki.

Sezon zbioru był od 15 maja do początku listopada, bo tak wówczas klimat malinie sprzyjał.

Ale to na krótką metę...

Hehe o mnie mówisz, a sam miałeś ciekawie ustawiony sezon :)

Na razie ogarniam i mam czas dla rodziny, zwiększać też nie zamierzam.

Fakt, że duża dywersyfikacjia jest wyczerpująca, ale przez 3 miesiące w zimie praktycznie nic nie robię.

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy napisał:

sie też nie mogę naumieć. jedynie sprzęgło musiałem podciagnąć po próbach. :D

przyjaciela z kurpii sobie posadź z tyłu to będzie  łatwiej. Tylko pilnuj żeby wydechu albo błotnika tylnego nie ukradł podczas jazdy 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v