Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Strongman napisał:

A wpadła ci kiedyś osa za rękaw lub pszczoła.

Chyba do mnie pytanie

Kiedyś pod kurtkę na karku wpadły mi trzy osy, osiem km do domu jechałem z nimi, i tak bym sam sobie żądeł z pleców nie wydłubał 

A, i za dawnych lat kolega jak jechał etzka to sobie do kasku nazygal, w czasie jazdy 

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

Owies na samym N , i oprysk chwastoxem , sypał pod 4 tony

Ten U którego robiłem usługę nawozu nie wysiał nic pewno z 10 lat. Tyle co od ziela pryska. I taki o płodozmian, żyto owies łubin. Bez nawozu, obornika, wapna. 

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ciężka w omlocie jest. 

Tzn 🤔Połówki idą  ? A ja mam do tego stałe obroty

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Dopiero zaczynało się. 

Było wodniste, poszedł mastiplan w ćwiartkę. 

Zobaczymy jutro co będzie 

Mi si się wydaje ze na coli najlepszy ten w przezroczystych tubach i tylko 3dni karencji a mastiplan 6 linkocin forte.

Opublikowano
Przed chwilą, Dziad932 napisał:

Ogółem ciężko to idzie, najlepiej jak kombajn na rotorze. To się kosi jak rzepak, bez stołu sporo strat. 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

to nie ja... żeby nie było niedomówień... :D

a tak poważnie, to na jakimś łuku czy co odwalił?

Prędkość mała, bo to zaraz koło szkoły było 

W sumie nie wiem co gość planował, bo jechało z siedem, osiem aut za sobą, i nagle gość będąc z 50m przede mną stwierdził że będzie wyprzedzał, biały Yaris, pewnie przedstawiciel handlowy. 

Chyba liczył że zniknę, albo się rozplyne

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Chyba do mnie pytanie

Kiedyś pod kurtkę na karku wpadły mi trzy osy, osiem km do domu jechałem z nimi do domu, i tak bym sam sobie żądeł z pleców nie wydłubał 

A, i za dawnych lat kolega jak jechał etzka to sobie do kasku nazygal, w czasie jazdy 

Do ciebie mi tez wpadła osa za rękaw,a ile meszek w oczy,może i te kaski dobre bo i mogłyby co połknąć.Ale na wolnej jeździe bo na szybkiej to łzy z oczu. to mus.

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Mi si się wydaje ze na coli najlepszy ten w przezroczystych tubach i tylko 3dni karencji a mastiplan 6 linkocin forte.

Mastiplan w ciemno, posiew jutro zrobią to wynik pewnie w sobotę. 

Będziem wiedzieć co, albo i nie 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

biały Yaris, pewnie przedstawiciel handlowy. 

aaaa. jakoś nie wiem czemu pomyślałem że też motorem.

no przedstawicielom zawsze pilno...

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Mastiplan w ciemno, posiew jutro zrobią to wynik pewnie w sobotę. 

Będziem wiedzieć co, albo i nie 

To mleko musi być pobrane przed antybiotykiem,z reszto wiesz na pewno.

Opublikowano
4 minuty temu, Dziad932 napisał:

Ziarno otoczone jest grubą warstwą waty, jak u rzodkiewki i  ciężko to wymłócić. Dużo do tyłu wyrzuca. Do tego mocno nierówno dojrzewa i często leży plackiem.

Nasiona łatwo pleśnieją

Opublikowano
8 minut temu, Strongman napisał:

Ja nie powiem, owies nie wyglądał a dałem ale sypnął dobrze.

A ważyłeś,  u kolegi też ładnie  sypał, a jak kupowałem worek od niego wczoraj to 35kg ledwo weszło w niego 😮

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Ale na wolnej jeździe bo na szybkiej to łzy z oczu. to mus.

Oczy z czasem się przyzwyczajają do pędu powietrza, kiedyś przy 80 to łzy z oczu, a teraz przy 120 mogę mieć szybę otwartą 

3 minuty temu, Pafnucy napisał:

aaaa. jakoś nie wiem czemu pomyślałem że też motorem.

no przedstawicielom zawsze pilno...

Ten manewr kosztował typa prawe lusterko do toyoty 

A chętnie zamiast w lusterko strzeliłbym go w łeb 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

no się nie dziwię.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ziarno otoczone jest grubą warstwą waty, jak u rzodkiewki i  ciężko to wymłócić. Dużo do tyłu wyrzuca. Do tego mocno nierówno dojrzewa i często leży plackiem.

Nasiona łatwo pleśnieją

Wymłócić to może nie jakoś najgorzej, tylko straty w klawiszowcu są dość spore. Miałem tego 0.7 ha na próbę kiedyś to bez stołu kosić to kurwica brała. 

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Ogółem ciężko to idzie, najlepiej jak kombajn na rotorze. To się kosi jak rzepak, bez stołu sporo strat. 

A dopłaty dodatkowe do tego są? 

8 minut temu, Strongman napisał:

To mleko musi być pobrane przed antybiotykiem,z reszto wiesz na pewno.

No wiem 

Jak inaczej, choć ciekawe co by wyszło 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Nasiona łatwo pleśnieją

A co posiać żeby było dobre na poplony ?

Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

Oczy z czasem się przyzwyczajają do pędu powietrza, kiedyś przy 80 to łzy z oczu, a teraz przy 120 mogę mieć szybę otwartą 

Ten manewr kosztował typa prawe lusterko do toyoty 

Darek Ty wariacie 😛

Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

Groch/Peluszkę. Kurła, miesiąc temu siane, a to już 30cm ma i sporo brodawek. Niech ciągnie azot z powietrza 😁

Opublikowano
2 minuty temu, Dziad932 napisał:

wyke z gorczyca. sąsiad tak kiedyś siał i petkusem oddzielał dla wymagających. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

A ważyłeś,  u kolegi też ładnie  sypał, a jak kupowałem worek od niego wczoraj to 35kg ledwo weszło w niego 😮

Nie mam wagi ale tyle było z 80arów i trochę było ujęte a przed zniwami wyglondał tak, zanim skosìłem to jakby się osypał

20220807_143234.jpg

20220709_085629.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
8 minut temu, Karol6130 napisał:

A dopłaty dodatkowe do tego są? 

No wiem 

Jak inaczej, choć ciekawe co by wyszło 

A już nie pamiętam jak to z tym było, bo to ze 3 lata temu. Po ciężkim zbiorze przestałem się tym interesowac. 

5 minut temu, Dziad932 napisał:

Peluszke. Nie jest wymagająca. Tylko też problem jak masz obroty bębna na stałe 

Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał:

Wet tak podejrzewa że coli, jutro jedzie mleko na badanie. 

Gorączka z 42,2 spadła już na 40,9

Cały czas jadła 

Ubrolexin w cycek enrofloxacyna do mięśnia ketaprofen  przeciwzapalny i rano krowa jak nowa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v