Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Strongman napisał:

11 minut temu, Karol6130 napisał:

Pioter, dziś niespodzianie wyskoczyło dwie choroby, leczenie narazie 1000

Wylane mleko drugi 1000 jeśli się udało z lekami. 

A jedna miała 42,2 gorączki, powinna zaliczyć zgona. 

Była by strata ze 4000

Wezwij weta daj peralginy, może bakteria coli bo ona powoduje dużą gorączkę lub coś innego.ale peralgina nie zaszkodzi.

pelargina ? ketonal przy takiej temperaturze

Opublikowano

tak paczę, że w tym roku za łubin ludzie zbyt wiele nie cenią... no do cen zbóż i plonów porównując.

ja większość po polach rozsypałem, atrochę znajomy sobie weźmie.

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ladny czysty był to szybko, jakieś 1.5 tony, tak mniej więcej.

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Miałem więcej nie kosić, trafiła się robótka 7 ha łubinu, 3h i po robocie, kasa z miejsca, to co lubię 

Teraz to tylko takie niedobitki zostały. Dziś skosilismy aż 30ar a znajomy na 2 kombajny zawrotne 2 ha 😂

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

bo nie mam śwagra

to i dobrze....dla śwagra...

Opublikowano
30 minut temu, Pafnucy napisał:

ludzie . toż łon wiiii. 🤦‍♂️

A skąd mi wiedzieć że łon taki bystry 🤭

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Wezwij weta daj peralginy, może bakteria coli bo ona powoduje dużą gorączkę lub coś innego.ale peralgina nie zaszkodzi.

Wet tak podejrzewa że coli, jutro jedzie mleko na badanie. 

Gorączka z 42,2 spadła już na 40,9

Cały czas jadła 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

tak paczę, że w tym roku za łubin ludzie zbyt wiele nie cenią... no do cen zbóż i plonów porównując.

ja większość po polach rozsypałem, atrochę znajomy sobie weźmie.

Na lubinie biznesu to nigdy nie było, ale stanowisko fajne zostaje, i dopłaty coś tam więcej. A po za tym lepiej 1.5 tony lubinu pogonić jak 1.5 tony owsu

2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Teraz to tylko takie niedobitki zostały. Dziś skosilismy aż 30ar a znajomy na 2 kombajny zawrotne 2 ha 😂

Żniwa w tym roku bystro poszły, ale i tak jak zwykle o dobry tydzień za wcześnie się zaczęły. Do koszenia takie luks w miarę bez strat i co można było pogonić to dopiero zaczynało być początkiem sierpnia.  

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Wet tak podejrzewa że coli, jutro jedzie mleko na badanie. 

Gorączka z 42,2 spadła już na 40,9

Cały czas jadła 

Ale jak coli to widać bo mleko zamiast jest białe to takie przezroczyste jest już nie wspomnę o silnym obrzęku.

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

1.5 tony lubinu pogonić jak 1.5 tony owsu

czy ja wiem. mi owies częściej się udaje niż łubin.

w tym roku łubin, ale...

Opublikowano

A mój żółty poszedł pod pług 🤨 , pierwszy raz od kilku lat , za późno oprysk na antraknozę i h*j go strzelił 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

czy ja wiem. mi owies częściej się udaje niż łubin.

w tym roku łubin, ale...

Bez nawozu, obornika? Tylko zasiać i prysnąć od ziela?

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Zależy jeszcze jaki łubin jak ten gorzki udaje się lepiej a ten słodki gorzej i w dodatku zwierzyna bierze słodki.

słodki miałem. odmiany nie znam, bo śwager zapomniał.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Owies na samym N , i oprysk chwastoxem , sypał pod 4 tony

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

tak. tak bez przeszacowanie minimum 2 tony z ha było. zapewne więcej,ale co sie bede chwalił.

Opublikowano
1 minutę temu, Dziad932 napisał:

W przeszłym sezonie na rzodkiew oleistą postawie 

Ciężka w omlocie jest. 

Opublikowano
4 minuty temu, Strongman napisał:

Ale jak coli to widać bo mleko zamiast jest białe to takie przezroczyste jest już nie wspomnę o silnym obrzęku.

Dopiero zaczynało się. 

Było wodniste, poszedł mastiplan w ćwiartkę. 

Zobaczymy jutro co będzie 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bratrolnika napisał:

@Pafnucy powiem ci że jak jeżdżę na motorze już parę lat, to dziś pierwszy raz miałem przypadek że gość który jechał z przeciwka i wyprzedzał minął się ze mną po mojej prawej ręce 🙆‍♂️

to nie ja... żeby nie było niedomówień... :D

a tak poważnie, to na jakimś łuku czy co odwalił?

@bratrolnika??

Edytowane przez Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v