Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz nawet sierpem ale wątpię że ktoś wydał kilka tys na to żeby teraz z krzywką tańczyć. W instrukcji tych ciągniczków piszę że maksymalna wysokość trawy to bodaj 25 albo 30 cm. Do tego typu traw najlepiej mieć mini traktor i mały rozdrabniacz sadowniczy. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Deszcz zaczął padać. Elegancko, może zaklęcia @Bananek pomogły 🤔

To powiedz temu szamanowi-bananowi 🍌 żeby odprawił czary aby ten deszcz przez najbliższy tydzień nie padał u mnie tylko u bardziej potrzebujących. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Możesz nawet sierpem

Sierpem też koszę. Co roku wiosną i wokół jakiś krzaków. Po co ma się zmarnować i być kosą spalinową zniszczona. 

1 minutę temu, PRIMO napisał:

To powiedz temu szamanowi-bananowi 🍌

A sam nie możesz 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Sierpem też koszę. Co roku wiosną i wokół jakiś krzaków. Po co ma się zmarnować i być kosą spalinową zniszczona. 

Dziadek jeszcze miał takie zajęcie z grupy "za***iście dobra robota" nazywało się grabienie ścierni, po np. snopowiązałce wyruszał z grabkami "żeby się nie zmarnowało". 

Opublikowano

A sam nie możesz 🤔

Ciebie posłuchał a mnie nie chce. 😥

Opublikowano

Dziadek jeszcze miał takie zajęcie z grupy "za***iście dobra robota" nazywało się grabienie ścierni, po np. snopowiązałce wyruszał z grabkami "żeby się nie zmarnowało". 

U mnie też tak było. Zagrabianie po kosie a potem zbieranie kłosów po "babkach". Ja po kombajnie z kosą chodzę i czego nie dokosił to kosa i parę uderzeń cepem. 

1 minutę temu, PRIMO napisał:

Ciebie posłuchał a mnie nie chce. 😥

@Bananek Odpraw dla @PRIMO zaklęcie zgodne z życzeniem 🙏

Opublikowano

Za małe kawałki na to. Jedyna maszyna, której nie chciałem odkupić. 

Za gówniarza 13-14 lat jechałem rotacyjną tylko po to żeby wykosić w sumie jakieś 10m długi pokos na świeżo dla inwentarzu. Nawet do głowy mi nie przyszło nigdy żeby robić to ręcznie. 

Opublikowano

No nie wiem ile musiał byś mi zapłacić i jak przekonywać żeby stanął do krzywki i machną nią 15arów, już pominę fakt że nawet tak małej łąki nie miałem nigdy były 3 łącznie około 2ha. Kur%$ ta są lepsze rzeczy do roboty niż machanie kosą. 

Opublikowano
16 minut temu, szymon09875 napisał:

Z kombajnu na przyczepę całą rurą poleci ;)

Smaku mi narobiłeś w piątek, dziś próbowałem podobnego, ale to jednak nie to :/

Bo mój to panie łorginał wiśnia z maliną 

• Like 1
Opublikowano

Chłopie, ja mam trawę w nastu kawałkach jakby to zliczył, tu przycok na końcu kawałka, tam szeroka miedza, tam droga. Od paru m2 do 3-4a największe. To co przy domu to większość na zielono, gdzie dalej to na siano. I jakie lepsze te rzeczy są?

2 minuty temu, hubertb napisał:

No nie wiem ile musiał byś mi zapłacić i jak przekonywać żeby stanął do krzywki i machną nią 15arów, już pominę fakt że nawet tak małej łąki nie miałem nigdy były 3 łącznie około 2ha. Kur%$ ta są lepsze rzeczy do roboty niż machanie kosą. 

Opublikowano
40 minut temu, Łolek napisał:

Ile będzie tonów 

16538488554265568452662708779183.jpg

16538493450657945265564288070541.jpg

8 ,👍

Marek Hybryda ?

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Ale nie u Piotera

1 minutę temu, Dziad932 napisał:

8 ,👍

Marek Hybryda ?

Tak

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chłopie, ja mam trawę w nastu kawałkach jakby to zliczył, tu przycok na końcu kawałka, tam szeroka miedza, tam droga. Od paru m2 do 3-4a największe. To co przy domu to większość na zielono, gdzie dalej to na siano. I jakie lepsze te rzeczy są?

I się później dziwisz że nie chcą się na takim areale bawić kombajnem, tam trzeba patrzeć żeby hedera gdzie nie urwać a nie czy zboże dobrze wciąga.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I jakie lepsze te rzeczy są?

A nawet leżenie w cieniu do góry brzuchem. Piotrek to powiem Ci że miałbyś u mnie raj, dał bym ci drogę długą na km szerokości 4m warunek koszenie raz w tygodniu nawet bym za każde koszenie dał dużą flaszkę. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Desperado napisał:

I się później dziwisz że nie chcą się na takim areale bawić kombajnem, tam trzeba patrzeć żeby hedera gdzie nie urwać a nie czy zboże dobrze wciąga.

Przed żniwami wszystko do gołej ziemi wygolone bo jak potem z nie skoszonej trawy tą sieczkę czy słomę wygrabiać. Przed żniwami obowiązkowe golenie miedz i wszystkiej trawy wokół. 

A nawet leżenie w cieniu do góry brzuchem

I spaść się jeszcze bardziej? Tygodniowa trawa to nie do kosy. Najmniej dwa - trzy tygodnie. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Tygodniowa trawa to nie do kosy. Najmniej dwa - trzy tygodnie. 

Jak nie ma suszy trawa rośnie tak że po tygodniu ma około 20cm. Po dwóch tygodniach nie ma nawet mowy o tym żeby poszło czym innym niż kosą. Drogę mógłbyś kosić sobie nawet dwa razy w miesiącu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v