Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz nawet sierpem ale wątpię że ktoś wydał kilka tys na to żeby teraz z krzywką tańczyć. W instrukcji tych ciągniczków piszę że maksymalna wysokość trawy to bodaj 25 albo 30 cm. Do tego typu traw najlepiej mieć mini traktor i mały rozdrabniacz sadowniczy. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Deszcz zaczął padać. Elegancko, może zaklęcia @Bananek pomogły 🤔

To powiedz temu szamanowi-bananowi 🍌 żeby odprawił czary aby ten deszcz przez najbliższy tydzień nie padał u mnie tylko u bardziej potrzebujących. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Możesz nawet sierpem

Sierpem też koszę. Co roku wiosną i wokół jakiś krzaków. Po co ma się zmarnować i być kosą spalinową zniszczona. 

1 minutę temu, PRIMO napisał:

To powiedz temu szamanowi-bananowi 🍌

A sam nie możesz 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Sierpem też koszę. Co roku wiosną i wokół jakiś krzaków. Po co ma się zmarnować i być kosą spalinową zniszczona. 

Dziadek jeszcze miał takie zajęcie z grupy "za***iście dobra robota" nazywało się grabienie ścierni, po np. snopowiązałce wyruszał z grabkami "żeby się nie zmarnowało". 

Opublikowano

A sam nie możesz 🤔

Ciebie posłuchał a mnie nie chce. 😥

Opublikowano

Dziadek jeszcze miał takie zajęcie z grupy "za***iście dobra robota" nazywało się grabienie ścierni, po np. snopowiązałce wyruszał z grabkami "żeby się nie zmarnowało". 

U mnie też tak było. Zagrabianie po kosie a potem zbieranie kłosów po "babkach". Ja po kombajnie z kosą chodzę i czego nie dokosił to kosa i parę uderzeń cepem. 

1 minutę temu, PRIMO napisał:

Ciebie posłuchał a mnie nie chce. 😥

@Bananek Odpraw dla @PRIMO zaklęcie zgodne z życzeniem 🙏

Opublikowano

Za małe kawałki na to. Jedyna maszyna, której nie chciałem odkupić. 

Za gówniarza 13-14 lat jechałem rotacyjną tylko po to żeby wykosić w sumie jakieś 10m długi pokos na świeżo dla inwentarzu. Nawet do głowy mi nie przyszło nigdy żeby robić to ręcznie. 

Opublikowano

No nie wiem ile musiał byś mi zapłacić i jak przekonywać żeby stanął do krzywki i machną nią 15arów, już pominę fakt że nawet tak małej łąki nie miałem nigdy były 3 łącznie około 2ha. Kur%$ ta są lepsze rzeczy do roboty niż machanie kosą. 

Opublikowano
16 minut temu, szymon09875 napisał:

Z kombajnu na przyczepę całą rurą poleci ;)

Smaku mi narobiłeś w piątek, dziś próbowałem podobnego, ale to jednak nie to :/

Bo mój to panie łorginał wiśnia z maliną 

• Like 1
Opublikowano

Chłopie, ja mam trawę w nastu kawałkach jakby to zliczył, tu przycok na końcu kawałka, tam szeroka miedza, tam droga. Od paru m2 do 3-4a największe. To co przy domu to większość na zielono, gdzie dalej to na siano. I jakie lepsze te rzeczy są?

2 minuty temu, hubertb napisał:

No nie wiem ile musiał byś mi zapłacić i jak przekonywać żeby stanął do krzywki i machną nią 15arów, już pominę fakt że nawet tak małej łąki nie miałem nigdy były 3 łącznie około 2ha. Kur%$ ta są lepsze rzeczy do roboty niż machanie kosą. 

Opublikowano
40 minut temu, Łolek napisał:

Ile będzie tonów 

16538488554265568452662708779183.jpg

16538493450657945265564288070541.jpg

8 ,👍

Marek Hybryda ?

Opublikowano
3 minuty temu, hubertb napisał:

Ale nie u Piotera

1 minutę temu, Dziad932 napisał:

8 ,👍

Marek Hybryda ?

Tak

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Chłopie, ja mam trawę w nastu kawałkach jakby to zliczył, tu przycok na końcu kawałka, tam szeroka miedza, tam droga. Od paru m2 do 3-4a największe. To co przy domu to większość na zielono, gdzie dalej to na siano. I jakie lepsze te rzeczy są?

I się później dziwisz że nie chcą się na takim areale bawić kombajnem, tam trzeba patrzeć żeby hedera gdzie nie urwać a nie czy zboże dobrze wciąga.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I jakie lepsze te rzeczy są?

A nawet leżenie w cieniu do góry brzuchem. Piotrek to powiem Ci że miałbyś u mnie raj, dał bym ci drogę długą na km szerokości 4m warunek koszenie raz w tygodniu nawet bym za każde koszenie dał dużą flaszkę. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Desperado napisał:

I się później dziwisz że nie chcą się na takim areale bawić kombajnem, tam trzeba patrzeć żeby hedera gdzie nie urwać a nie czy zboże dobrze wciąga.

Przed żniwami wszystko do gołej ziemi wygolone bo jak potem z nie skoszonej trawy tą sieczkę czy słomę wygrabiać. Przed żniwami obowiązkowe golenie miedz i wszystkiej trawy wokół. 

A nawet leżenie w cieniu do góry brzuchem

I spaść się jeszcze bardziej? Tygodniowa trawa to nie do kosy. Najmniej dwa - trzy tygodnie. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Tygodniowa trawa to nie do kosy. Najmniej dwa - trzy tygodnie. 

Jak nie ma suszy trawa rośnie tak że po tygodniu ma około 20cm. Po dwóch tygodniach nie ma nawet mowy o tym żeby poszło czym innym niż kosą. Drogę mógłbyś kosić sobie nawet dwa razy w miesiącu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v