Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
V12 napisał:

11 minut temu, Krzak napisał:

Suma sumarum mniej się narobi Ursusem bez etatu niż fendtem na etacie 🙂 I ma człowiek czas to jest luksus

Z etatu to sie kupuje S-klase i ładny garnitur i jedzie na mazury w wolnym czasie. A nie do gospodarek dokłada, jak gospodarka na fynda nie zarbi sama to sie robi tym co sie ma,albo bierze kredyt i z gospodarki spłaca.

Zawsze z usmiechem patrze jak etatu, dokladaja do grzebania w ziemi, nie dosć ze czas im zabiera to jeszcze dotuja z innej pracy. 

źle kalkulujesz z etatu by żył wczasował a z gospodarki w nowy sprzęt inwestował 😀

Opublikowano
V12 napisał:

11 minut temu, Krzak napisał:

Suma sumarum mniej się narobi Ursusem bez etatu niż fendtem na etacie 🙂 I ma człowiek czas to jest luksus

Z etatu to sie kupuje S-klase i ładny garnitur i jedzie na mazury w wolnym czasie. A nie do gospodarek dokłada, jak gospodarka na fynda nie zarbi sama to sie robi tym co sie ma,albo bierze kredyt i z gospodarki spłaca.

Zawsze z usmiechem patrze jak etatu, dokladaja do grzebania w ziemi, nie dosć ze czas im zabiera to jeszcze dotuja z innej pracy. 

Wiesz tam hektar czy dwa to można mieć jako hobby i nieraz dołożyć tego tysiaka czy dwa rocznie nawet. Ale zeby gospodarzyć pełna para i jeszcze u prywaciarza rypać to ciężki temat.

hubertb napisał:

1 minutę temu, V12 napisał:

Zależy ile masz tej ziemi panie kochany. Jak ktoś dostał w spadku hektar to może się okazać że tak czy srak dołożyć do tego musisz. 

Jak ktoś ma do tego zamiłowanie to dołoży tak jak by w motor kasę pchał czy w znaczki. Co to jest ten hektar

A i apropo opłacalności gadałem ostatnio z wujkiem 65+ czemu nie rzuci gospodarki ma że 20 ha i usługi bizonem robi. To mi odpowiada ty ale wiesz jaka z tego kasa jest? Czyli idzie zarobić ale to jest facet po szkole rolniczej zna się na tym i nie kupuje fendtow tylko robi maszynami made in PRL.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Krzak napisał:

Wiesz tam hektar czy dwa to można mieć jako hobby i nieraz dołożyć tego tysiaka czy dwa rocznie nawet. Ale zeby gospodarzyć pełna para i jeszcze u prywaciarza rypać to ciężki temat.

Jak ktoś ma do tego zamiłowanie to dołoży tak jak by w motor kasę pchał czy w znaczki. Co to jest ten hektar

A i apropo opłacalności gadałem ostatnio z wujkiem 65+ czemu nie rzuci gospodarki ma że 20 ha i usługi bizonem robi. To mi odpowiada ty ale wiesz jaka z tego kasa jest? Czyli idzie zarobić ale to jest facet po szkole rolniczej zna się na tym i nie kupuje fendtow tylko robi maszynami made in PRL.

No to się kurna dorobił widać po maszynach 

Chyba że se wyspę na Pacyfiku kupił a te maszyny tak dla zmylki

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
hubertb napisał:

6 minut temu, Bananek napisał:

A czemuż to panie wszechznawco?

Bo to nie jest zamiennik r134a. Nie jest tak pięknie jak piszą na aukcji w intrenecie w dodatku jest gazem palnym.

Spokojna twoja. Za dużo dokumentacji przejrzałem żeby się za to nie zabrać z głową.

Karol6130 napisał:

12 minut temu, Łolek napisał:

No ja dzisiaj z opryskiwaczem zawalczę 

Ja może pojutrze wyciągnę 

Ja dopiero jak qqrydza będzie w 4-5 liściach. 😉

Opublikowano
54 minuty temu, slawek74 napisał:

a grzybówki i skracanie kiedy robisz 🤔

W jęczmieniach grzyba w poniedziałek pognałem, pszenżyto i pszenica musi poczekać bo ziele gnane w poniedziałek. 

Nigdy nie skracałem.

Słomy dużo trzeba.

Opublikowano
hubertb napisał:

Ja i tak bym po naprawie napełniał to 134, zwykle po 10-15 latach do wymiany masz skraplacz, uszczelnienia kompresora i osuszacz cena gazu to przy tym mały wydatek. 

Ja nie mam w planie pchać w to pieniędzy. To nie będzie naprawa tylko próba naprawy. Zresztą najpierw zanim cokolwiek zacznę robić to muszę szczelność sprawdzić. Dlatego chcę kupić zestaw nie z Twojego linku tylko ten z dwoma wakumanometrami. Wakupompke mam. Tyle lat chodził bez klimy więc jak teraz się nie da zrobić to płakać nie będę. A może akurat zagada. Kto wie.

Chyba, że Ty wiesz to na odległość. 😉

Karol6130 napisał:

13 minut temu, Bananek napisał:

Ja dopiero jak qqrydza będzie w 4-5 liściach. 😉

To wtedy u mnie już tylko owies zostanie do pryskania. 

Jeszcze chwastox extra na łąki trzeba kupić 

Ja ozime opryskalem z jesieni i widzę, że to był świetny ruch. Drożej to drożej, ale dziś widzę efekty.

Opublikowano

Jak masz zacięcie i smykałkę to spokojnie naprawisz. Ja szczelność sprawdzam azotem, tylko trzeba pamiętać żeby sprzęgiełko elektromagnetyczne odpiąć. Bije 20 bar i zwykle nieszczelność pokazuje. Jak układ stał nieszczelny lata to osuszacz i olej w sprężarce wymień bo nie długo się nacieszysz jej sprawnością. 

Opublikowano

Ludzie jeszcze pytanie takie , składkę zdrowotną KRUS od kwietnia trzeba wpłacić na osobne konto ?? Chciałem zrobić przelew i czytam teraz że takie jaja 🤔

Opublikowano

Co za zj***na pogoda. Rano szyby trzeba było skrobać... No już mam dość. Takiego roku dawno już nie było. Zero wiosny. Chciałem dzisiaj chwasty potraktować i d*pa. 

Opublikowano
56 minut temu, Ursus932bis napisał:

Ludzie jeszcze pytanie takie , składkę zdrowotną KRUS od kwietnia trzeba wpłacić na osobne konto ?? Chciałem zrobić przelew i czytam teraz że takie jaja 🤔

Chodzi o tą ponad 5ha przeliczeniowych? Zawsze było na osobne konto.

Opublikowano

Jakie zero wiosny. Od rana pachnie skoszoną trawą, słoneczko świeci, cieplutko. Aż chce się żyć. Internety przyjechał pan naprawił, pojechał. Teraz czas sprawy pozałatwiać.

Opublikowano

No zero wiosny,zero. Wody doj**ało, rządki ziemniaków już zniszczone bo woda stała. Prognozom pogody nie wierzę, bo codziennie nadają po 5 stopni w nocy, a jest bezchmurnie i wszystko ociera się o przymrozki. Chyba będę kropił dopiero jak zachmurzenie beda podawać. Ale wtedy znów deszcz 😂. Dodatkowo nawet po majówce nie widać jakiegoś ciepła. Rozsady na własne potrzeby porobione i też liche. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v