Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No koło 40km będzie. Dzięki za info, bliżej lata się tam przejadę może. Jeszcze mnie tam nie wywiało. Okolice Bolęcina, Alwerni to trochę znam, jeździło się tam trochę, po króliki i na Kraków. Bo przez Skawinę i te wioski, Tłuczanie i inne nie lubię jeździć to zawsze kierunek Podolsze, Babice, Kwaczała, Alwernia itd.

Tu masz więcej info. http://www.gminakrzeszowice.pl/gospodarka_i_srodowisko/O_targowisku

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, sadownik12 napisał:

No się karnij. Wiem, że dalej jest. Ale jak handel wygląda to nie wiem. Tam zawsze wiele się działo jak świniami handlowali. Obok targowiska masz jeszcze sklep agro centrum czy jakoś tak. Jak na targu nie będzie, to tam całkiem spory asortyment jeśli chodzi o poplony, mieszanki zbożowe, pasze etc.

Kiedyś to i Wadowice inaczej wyglądały. Za Oświęcimiem, w stronę Kęt też był jarmark. Zboże, prosięta, cielaki i inne. Ale ten drugi się skończył a Wadowice to w zasadzie pełno ciuchów, trochę zboża, jedna "alejka" z drobiem i królikami, warzywa, innych zwierząt już praktycznie nie ma, latem tam byłem to dwa cielaki były.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

Chłopy potrzebuje węża żeby zastąpić te rurkę do pneumatyki 👇 około 50 cm , idzie gdzieś kupić gotowce na allegro itp ,

Screenshot_2022-03-12-20-25-32-99.jpg

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Ni ma wiosny w prognozach

Miesiac nim w pole.

Poszła pierwsza dawka czy czekasz do kwietnia?

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Ni ma wiosny w prognozach

Miesiac nim w pole.

Chyba nie ma sensu wcześniej niż początek kwietnia o siewie jęczmienia myśleć 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, V12 napisał:

Tak ja wiem, ale co ze mp3 ze smarta, przez blutacza, akurat mnie to nie jara 

To się sprawdza jak jeździsz samochodem często, wtedy paruje się z telefonem. Możesz gadać, działa siri albo inny asystent więc zaczyna mieć to sens. 

Opublikowano
16 minut temu, szymon09875 napisał:

A no nie umieli. Ta jak kupiłem miała 280 nakulane, teraz prawie 100 więcej. Wg książek i tego co na stacji wyszło przebieg oryginalny. Bita też nie była.

Jedyne do czego się mogę doczepić to zawiecha. Na moje dziury słaba.

Rdzy na niej nie znajdziesz.

Klekot V6 rekompensuje wady :D no i oszczędna jest jak na tą pojemność.

Paliwo ino wącha:D no i według mnie wygodniejsze od siuntki.

O spalaniu to wiem, ale mnie ta pozycja to nie pasuje 

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

Dzień się kończy, plan średnio wykonany

Niewiele brakło żebym sobie palca sam amputował

Wnet byś na zawody do sąsiedniej wsi mógł przyjeżdżać. Tam jest dwóch takich wioskowych mistrzów bez części palców. Jak wypiją to sobie zawody robią kto głębiej palca w nosie schowa 🤦

• Haha 2
Opublikowano
23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

No co lepsze, czy wybrać takiego gotowca, o takim składzie, czy się kopnąć za Kraków czyli koło 70-80km w jedną stronę bo tam znalazłem parę ogłoszeń i kupić bezpośrednio groch i rzodkiew. 

Przelicz ile zaoszczędzisz kupując solo i dokładając drogę.

Mieszanki jeśli uczciwie zrobione to ma fajne. 

Jakoś dziś nie mam głowy do analizy.

23 minuty temu, Bananek napisał:

Ale ja serio pytam.

I przyjedziesz 600 czy 700km z lawetą?

Problem jest z pierwszym uruchomieniem bo pompka ma problem z podaniem paliwa. Ucieka z układu i się zapowietrza. Baterie już na złom i z rozrusznika nie palony 

Jak chcesz to przyjeżdżaj. Poprawisz, oddasz jak nowy🤭

Ile hektarów chcesz mielić? Sosna brzoza świeże to dwóch do podawania

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Chłopy potrzebuje węża żeby zastąpić te rurkę do pneumatyki 👇 około 50 cm , idzie gdzieś kupić gotowce na allegro itp ,

Screenshot_2022-03-12-20-25-32-99.jpg

Kup w sklepie z częściami do ciężarówek tekalan + 2 złącza i zrób sobie sam. 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

O ziemniakach wcześniej niż początkiem kwietnia to już nawet przestałem myśleć...

Ja w tygodniu chcę te podkiełkowane zaaplikować :D. Dzisiaj ziemię ruszyłem, niech się grzeje.

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

No na pewno nie w marcu ja.

Czym kropisz od chwastu?

Opublikowano
gregor1284 napisał:

9 minut temu, superfarmer02 napisał:

Ile Ty masz tych ciągników 

Wcale bo  ja dziad 😂

Zarzucasz chomonto na Merylin i orzesz nią pole? 😂

Opublikowano
Przed chwilą, sadownik12 napisał:

Ja w tygodniu chcę te podkiełkowane zaaplikować :D. Dzisiaj ziemię ruszyłem, niech się grzeje.

U mnie zmarznięte cały dzień... Trudno, trzeba czekać. Jarego w tym roku nie sieję to z tym spokój chociaż.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

U mnie zmarznięte cały dzień... Trudno, trzeba czekać. Jarego w tym roku nie sieję to z tym spokój chociaż.

Ja to sam nie wiedziałem co siać. Ale wczoraj kupiłem odwiany soldo, ładny tak dość. Ale cena 150 za metr też ciekawa.

Opublikowano
Agrest napisał:

I przyjedziesz 600 czy 700km z lawetą? Jak chcesz to przyjeżdżaj. Poprawisz, oddasz jak nowy🤭 Ile hektarów chcesz mielić? Sosna brzoza świeże to dwóch do podawania

Jak ty wyliczył 700km? Z poprawieniem nie byłoby problemu, ja mechanikowaty. Wierzbnych gałęzi mam sporo.

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Ja to sam nie wiedziałem co siać. Ale wczoraj kupiłem odwiany soldo, ładny tak dość. Ale cena 150 za metr też ciekawa.

Siałem Soldo i zadowolony byłem, w mieszance dobrze też sypał. W przyszłym roku jak dożyję to będę siał mieszankę z bezłuskiem, dobrze mi wyszła w zeszłym roku, czystego jęczmienia już, na razie nie sieję. Chcę posiać jakiś fajny poplon, nawieźć pod orkę zimową obornika i mieszankę bez grama sztucznych nawozów posiać w przyszłym roku. A pszenicy może po kukurydzy tylko ten kawałek, albo jeszcze trochę po ziemniakach, zobaczy się.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v