Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczesna wiosną to najczęściej zła wiosna dla pszczół.

Huśtawka pogodowa, niby z Ulą wyleci ślę za zimno na pożytek, a jak baza pokarmowa się pojawi to przychodzą chłody a nawet mrozy. Kwiaty marzną, rodziny się osypują i doopa dla rolnika i pszczelarza.

Pojadę frazesem - kiedyś było normalniej. Śnieg do połowy marca, siewy początkiem kwietnia, wybuch ciepła. Rodziny silne zdrowe, a miód z uli ociekał.

Dziś jeden dzień  biera 4dni konsumuje. Dla pszczelarza zostaje robota

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Wczesna wiosną to najczęściej zła wiosna dla pszczół.

2020 to najlepszy sezon w okolicy odkąd starsi pamiętają. Pierwszy oblot koło połowy lutego i potem w miarę stabilne ciepło. Rzepak i wielokwiat aż wyciekał a to u nas najważniejsze pożytki.

Opublikowano (edytowane)

Żeby miały z czego zbierać tylko 😉 

U mnie, na północnym Mazowszu trudno o silną rodzinę w dadancie na rzepak przy "normalnej wiośnie". Często są przymrozki jeszcze na przełomie kwietnia i maja.

U nas pszczelarz z 40 letnim starzem mówił, że 2020 r. był najgorszy w jego karierze. Bardzo sucha wiosna z przymrozkami.

Edytowane przez PanAres
Opublikowano
5 minut temu, Szymi40 napisał:

To  ja cię  przebiję  -,  DK.  15 km.  gminna  asfalt  co 10 aut dziennie  przejedzie 500 m,  sąsiad 500 m.  zabudowa  rozrzucona  -,  kilka  tyś lasów  300 m. od domu....   Kiedyś ,,zadupie''   teraz ,,raj''    

To u mnie 6 do 8 aut dziennie😁

Opublikowano

nie wiem czemu nikt smogu z samochodem nie może połączyć 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, PanAres napisał:

U mnie, na północnym Mazowszu trudno o silną rodzinę w dadancie na rzepak przy "normalnej wiośnie". Często są przymrozki jeszcze na przełomie kwietnia i maja.

U nas pszczelarz z 40 letnim starzem mówił, że 2020 r. był najgorszy w jego karierze. Bardzo sucha wiosna z przymrozkami.

Najgorsze sezony odkąd ja mam pszczoły a i starsi odkąd pamiętają do 2019 a jeszcze gorszy 2021. Bo w 2019 pszczoły się rozwinęły ale zimny i mokry maj obrócił wszystko w niwecz i były tylko rójki. W 2021 zimna wiosna, pszczoły się nie rozwinęły, pożytki niby były ale nie miał kto na niego latać.

Opublikowano
9 minut temu, PanAres napisał:

Gdzie Ty tu masz tą pasiekę? Co za miody masz? 

6 minut temu, HF86 napisał:

nie wiem czemu nikt smogu z samochodem nie może połączyć 🤔

Nie mądra, naprawdę niemądra jest o tym mówić 🙊

Opublikowano (edytowane)

@Łolek kupiłeś taką?

na Radka miejscu bym mocno się zainteresował.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Myslisz że jest szansa to sprzedać??

policz dziury. ile par na pasku.  występują w dwóch wersjach. dobrze wiedzieć jak ktoś zapyta.

wystaw gdzieś na fb. ktoś kupi.

a nawet i tu. fotka do galerii i może ktoś ....

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Gdzie Ty tu masz tą pasiekę? Co za miody masz? 

Jest trochę wierzb, klonów, mniszka, maliny, borówki w lasach więc jest wielokwiat wiosenny.

Czasem jest rzepak i akcaj, też głównie z domieszkami oraz mój ulubiony lipowy miód.

Na lipie kończy się sezon. 

Opublikowano
3 minuty temu, PanAres napisał:

Jest trochę wierzb, klonów, mniszka, maliny, borówki w lasach więc jest wielokwiat wiosenny.

Czasem jest rzepak i akcaj, też głównie z domieszkami oraz mój ulubiony lipowy miód.

Na lipie kończy się sezon. 

Niedaleko mnie gość ma chyba najlepszy miód jaki do tej pory próbowałem, leśny. Ogólnie u mnie mało pasiek jest choć jakąś tradycje Bartnictwa powinni podtrzymywać 🤔

Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy napisał:

policz dziury. ile par na pasku.  występują w dwóch wersjach. dobrze wiedzieć jak ktoś zapyta.

wystaw gdzieś na fb. ktoś kupi.

a nawet i tu. fotka do galerii i może ktoś ....

Dzieki za info 

Fb nie mam...

Na olx się wrzuci, i pewnie tutaj 

Stówę wziąłby za to??? Jak myślisz???

Opublikowano

Nawłoć u mnie to na razie sporadyczne krzaczki. Nie istotne żeby nawet o nich wspominać. Choć jak się już pojawia to pewnie rozpocznie ekspansję.

Miód leśny jest super :) 

Ale uważaj na niektórych, którzy stawiają pasiekę na rzepaku pod lasem i potem handlują białym miodem "z terenów leśnych"

Opublikowano
Przed chwilą, PanAres napisał:

Nawłoć u mnie to na razie sporadyczne krzaczki. Nie istotne żeby nawet o nich wspominać. Choć jak się już pojawia to pewnie rozpocznie ekspansję.

Miód leśny jest super :) 

Ale uważaj na niektórych, którzy stawiają pasiekę na rzepaku pod lasem i potem handlują białym miodem "z terenów leśnych"

On mieszka w lesie naprzeciwko nadleśnictwa a pasiekę ma ze 300m od domu na pograniczu lasu. Niedaleko Baranowa jest może ze 2 małe pasieki a więcej to chyba na gminie Płoniawy Bramura, tam nawet i matkami handlowali 

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Stówę wziąłby za to??? Jak myślisz???

myślę że tak. powyżej 3 stów nowe.    na 12 i 13 otworów są . jak zgrabiarka była na podwójne zęby to masz po 12 par otworów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v