Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie: Jaki nowy ciągnik wybrać o mocy 50 koni mechanicznych? Poszukuję właśnie o takiej mocy, gdyż chcę zmienić dotychczasowego wysłużonego Zetora 5011. Na coś nowego, o podobnej mocy. Tylko z przednim napędem. W internecie dużo jest ogłoszeń z ciągnikami: Farmatrac 555 dtc v, Farmatrac 6050 c v, Lovol M504, Arbos 3055, Solis 50. Który waszym zdaniem jest najlepszy? A może coś jeszcze innego doradzicie, aby wybrać? Albo też, którego nie polecacie wybrać. Może ktoś też ma styczność z tymi ciągnikami, to też niech podzieli się opinią. Dziękuję.

Opublikowano

Kupujac nowy ciagnik ok 50km poprawi ci sie tylko przyczepnosc w stosunku do zetora bo bedziesz mial 4x4 ale mocowo napewno bedzie slabszy niz ten stary zetor. Zeby byla taka sama moc albo troche wieksza patrz cos w granicach 65-70km

Opublikowano

bierz coś sprawdzonego nie jakieś wymysły jakieś solis gdzie ty do tego części znajdziesz ? teraz może i znajdziesz ale potrzebne będą za 10 lat a wtedy to już lipa będzie prędzej kupisz do tego Zetora części wtedy niż do wynalazków takich pytanie czemu chcesz zmieniać tego Zetora co z nim nie tak może lepiej go pod picowac , albo kupić coś ale znaną markę

• Like 2
Opublikowano

@robert1226 dobrze radzi. Też mam takiego i nie było z nim kłopotów a już ok 4000 mth mam.

Robert ostatnio byłem u mechanika ze samochodem i trochę gadałem właśnie o farmtraku bo on też naprawia ciągniki. Prawda to że w tym silniku forda nie ma tuleji cylindrycznych ?

Opublikowano

Ale to nic nie zwykłego, że silnik nie ma tulei tylko monoblock. W silnikach Cuminnsa stosowanych w Case 51xx, Case MX nie ma tulei, w niektórych silnikach JD tak samo. 

Opublikowano
Dnia 8.12.2021 o 11:58, sylwek23111 napisał:

Jak Farmtrac to tylko z silnikiem Perkinsa, bo inne wynalazki są strasznie mułwate.

Też jakoś jestem bardziej przekonany do farmtraca 555 z silnikiem perkinsa, niż do farmtraca 6050 na licencji Forda. 555 wydaje się lepiej wykonana.

Dnia 8.12.2021 o 12:20, cinek1808 napisał:

Bierz większy potem będziesz żałował że nie ma większej mocy. To co na papierze nie idzie z tym co będzie na polu. Kiedyś konie były inny

Większego nie chcę. To mało ekonomiczne jest, aby brać większego. Kiedyś ciapkiem, władkiem itp. obrabiali i dawali radę.

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad kupnem farmtrac 555, Uzytkowalbym bym go na 10 ha.   2 ha laki, 2 ha ziemniakow, oraz 6 ha topinamburu. Głównie pracowały przy annie do Ziemniakow.   Pytanie do użytkowników czy się nada? Pozdrawiam 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v